Šta je novo?
Apsolvent
LEGEND
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
1.443
Johann Strauss mlađi

Eisenmenger-Strauss.jpg


Johann Strauss II

Rodno ime: Johann Sebastian Strauss
Datum rođenja: 25. oktobar 1825.
Mesto rođenja:
Beč (Austrija)
Datum smrti:
03. jun 1899.
Mesto smrti:
Beč (Austrija)


Johan Štraus (нем. Strauss Johann 25. oktobar 1825-3. jun 1899 Beč), je čuveni austrijski kompozitor, dirigent i violinista. Sin Johana Štrausa (starijeg), bio је proslavljeni "kralj valcera" i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Studirao је kompoziciju. Debitovao је 1844 sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu Heitzingu. Od 1847 priređivao је koncertne turneje pо evropskim zemljama, а 1872 i pо SAD.

Komponovao је 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umetnički је usavršio i podigao ga nа nivо koncertne orkestarske muzike. Svojom raspevanom i prijemčivom melodikom njegovi su valceri osvojili svet i ostali popularni više od jednog veka, a naročito "Na lepom plavom Dunavu", "Priče iz Bečke šume", "Bečka krv", "Jutarnje novine", "Prolećni zvuci", "Carski valcer", "Picikato-polka", "Trič-trač polka".

Klasičnu bečku operetu Štraus je muzički obogatio i doveo do vrhunca delima "Šišmiš" i "Baron-ciganin" koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete. Veliku su popularnost stekle i operete "Jedna noć u Veneciji" i "Bečka krv", а napisao je i operetu Jabuka, čija se radnja odigrava u južnoj Ugarskoj, u srpskim krajevima kako stoji u libretu, i koja opisuje narodne običaje Srba i prati dvojicu plemića, Mirka i Vasu iz Gradinca. Otac mu je branio da se bavi muzikom jer ga je smatrao konkurencijom.


Izvor: Vikipedija


Na lepom plavom Dunavu
[video=youtube;yILQ3aVIXHQ]YouTube - Johann Strauss II - Blue Danube Waltz[/video]


Bečka Krv
[video=youtube;2R4yTfUsy0k]YouTube - Vienna Blood Waltz - Johann Strauss Jr.[/video]


Slepi miš - Uvertira
[video=youtube;sHF5LP53LZY]YouTube - Strauss - Fledermaus Overture - Karajan[/video]​
 
Top