Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=1]Jodie Foster[/h]
Jodie_Foster.jpg


Ališa Kristijan Foster (Alicia Christian Foster) rođena je 19. novembra 1962. godine u Los Anđelesu. Njen otac napustio je porodicu pre nego što je ona rođena. Majka je podizala svoje četvoro dece radeći kao asistent jednog holivudskog producenta. Već sa tri godine Džodi je sa svojim starijim bratom učestvovala na audiciji za jednu reklamu i kasnije su izabrani za snimanje reklame. Ostala je poznata po toj široko prihvaćenoj reklami u Americi kao Coppertone girl.

Do svoje desete godine, kada je imala svoju prvu filmsku ulogu u projektu kompanije Dizni, snimila je preko 40 reklama i učestvovala u mnogim šou-programima američke televizije. Do svoje četrnaeste godine, snimila je 11 filmova, od kojih se posebno izdvaja uloga u filmu "Taksi vozač", u kom je igrala prostitutku. Ona je tada bila jedina četrnaestogodišnjakinja koja je imala ulogu prostitutke u holivudskoj produkciji.

Bez obzira na to što je imala puno posla u glumačkoj profesiji, ova devojka je redovno studirala na Jejlu i 1985. godine diplomirala na odseku za književnost. Međunarodnu pažnju privukao je pokušaj atentata na Ronalda Regana i atentator Džon Hinkli, koji je rekao da mu je osnovni motiv bio da impresionira Džodi Foster. Ona je odbila da da bilo kakav komentar na ovaj incident.

Sve do 1988. godine, Džodi nije imala velike filmske uloge. Ponovni nagli rast popularnosti ostvarila je ulogama u filmovima "Optužena" i "Kad jaganjci utihnu". Za obe uloge dobila je Oskara za najbolju žensku ulogu. Od svoje 29. godine počela je da se bavi poslovima režisera i producenta. U ovim poslovima imala je solidne uspehe i nekoliko nominacija za Oskara i Zlatni globus, ali se njena prava remek-dela tek očekuju.

Poslednju ulogu imala je sa Nikol Kidman u filmu "Soba panike", koji je i koproducirala.

Poznata je kao slavna ličnost koja ne otkriva svoj privatni život. Ima dva sina, ali javnosti nikada nije želela da kaže ko su im očevi.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000149/

Izvor:Krstarica
 
Top