Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.964
Jimmy Cliff

jimmy_cliff_big.jpg

Jedna od najsvetlijih zvezda Jamajke, Džimi Klif, jedan je od prvih koji je doneo muziku svoje rodne zemlje na svetsku scenu. U tinejdžerskom dobu preselio se iz rodnog St. Džejmsa u Kingston i 1963. godine izbacio svoje prve hitove Hurricane Hattie i Dearest Beverly sa Leslijem Kongom. Saradnju su nastavili sve do Kongove smrti producirajući neke od najboljih melodija ska ere kao što su Miss Jamaica i King of Kings. Na snimanju Miss Jamaice Klif se upoznao sa mladim Bobom Marlijem kome je pomogao da snimi prvi singl Judge Not. Tokom naredne dve decenije, njih dvojica su kreirali modernu rege muziku.

Prvi Klifov uspeh van Jamajke bilo je osvajanje međunarodnog Song Festivala u Brazilu sa pesmom Waterfall sa njegovog debi albuma Hard Road to Travel 1968. godine. Naredne godine, internacionalni uspeh mu donosi pesme Wonderful World, Beautiful People koja je u Britaniji došla do šestog mesta top lista. Njegov drugi singl, anti ratnu pesmu Vietnam, Bob Dilan je opisao kao najbolju protestnu pesmu koju je ikada čuo otpevanu od najboljeg protestnog pevača ikada. Album iz 1970. godine Wonderful World nastavio je sa uspehom i našao se u top 10 albuma u Britaniji te godine.

Poslednji zajednički projekat sa producentom Leslijem Kongom bio je album za film The Harder They Come u kome je Klif i glumio. Film je postao prvi međunarodni uspešni film sa Jamajke koji mu je doneo još veću popularnost. Početkom osamdesetih osnovao je novi bend Oneness i nastupao na američkoj turneji. Saradnja sa Koll& the Gang bendom donela mu je Gremi nominaciju 1983. godine za najbolji album The Power and the Glory a zatim i Gremi 1985. Godine. Rad na filmu nastavlja sa muzikom za komediju Cool Runnings iz 1993. godine, pozajmljivajući glas u Elton Džonovom svetskom hit animiranom filmu Lion King. Glumi se vratio ulogama u filmu Club Paradise sa Robinom Vilijamsom i Piterom O’Tulom i filmu Marked for Death sa Stivenom Sigalom.

30 godina posle The Harder They Come, Klifova muzika je i dalje značajna. Njegova interesovanja nisu samo za rege. Klif je takođe radio sa mnogim umetnicima različitih žanrova, od Erike Badu do Elvisa Kostela.

Džimi Klif je primljen u Rock & Roll kuću slavnih 2009. godine.

Izvor: Story.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top