LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Hendriks – gitarski bog

Hendriks – gitarski bog




Među najboljim gitaristima svih vremena, po oceni magazina „Rolingstoun”, su i Erik Klepton, Džimi Pejdž, Kit Ričards…



Dzimi-Hendriks.jpg

Preminuo u 27. godini: Džimi Hendriks


Najbolji gitarista svih vremena je Džimi Hendriks! To je zaključak uglednog američkog magazina „Rolingstoun”, koji je objavio listu 100 najboljih instrumentalista. Ova lista se razlikuje od brojnih do sada zato što su je sastavili poznavaoci materije – vrsni gitaristi koji su svojim glasovima odredili konačan poredak. Glasove su dali muzičari koji su se i našli na listi: Kit Ričards, Riči Blekmor, Edi Van Hejlen ili Karlos Santana.

„Želim da sa gitarom radim ono što Litl Ričard radi sa glasom”, rekao je jednom Džimi Hendriks. Da je to prevazišao svedoči i ova lista na kojoj je proglašen bogom gitare. Najbolji svih vremena je, ističe „Rolingstoun”, manipulisao gitarom i svirao sa nepodnošljivom lakoćom. Iako je preminuo u 27. godini života, za tako kratko vreme svetu je pokazao koliko je gitara moćan instrument!

Britanac Erik Klepton, koji je svirao u „Jarbrdsima”, „Krimu” i „Blajnd fejtu”, inače čuven i po nadimku Spororuki, je drugi. U Kleptonovoj svirci postoji neodoljiva jednostavnost, a njegove solaže su melodične i pamtljive. Ovaj virtuoz na gitari i u 66. godini nastavlja da, kako kaže, služi muzici.

Novopečeni pisac, jedan od osnivača i glavnih autora slavnog rok benda „Rolingstons”, muzičar koji u svojoj kolekciji ima više od 3.000 gitara i koji je pre nekoliko godina rekao da je „besmrtan” – Kit Ričards je četvrti najbolji gitarista svih vremena.

Pretekao ga je njegov sunarodnik – Džimi Pejdž, koji je pre nastanka „Led cepelina” svirao u „Jarbrdsima”. Opisan je kao najmisteriozniji gitarski heroj ikada, divi mu se armija muzičara svih generacija, a njegov solo u klasiku „Stairway to Heaven” proglašen je najboljim gitarskim solom u istoriji.

Iako je prema prvim komentarima ishod očekivan, na listi ima i iznenađenja. Tu su samo dve dame: Boni Reit i Džoni Mičel, jedan od najuticajnijih muzičara današnjice – Brus Springstin našao se tek na 96. mestu liste, a Sleš je 65. Tačno na polovini liste je Riči Blekmor iz „Dip parpla”, a do 20. pozicije našli su se: Mark Nofler, Džon Li Huker, Bo Didli, Angus Jang, Brajan Mej, Frenk Zapa...

Prvih 20 na listi otvara Santana, za koga je Prins, koji je takođe na listi, svojevremeno rekao da „bolje svira od Hendriksa”. Instrumentalista i autor Les Pol, ujedno i tvorac čuvenih električnih gitara, je na 18. mestu, nešto bolje pozicije zauzimaju Dejv Gilmor iz „Pink flojda” i Stivi Rej Von, a mesto među deset veličanstvenih za dlaku je izmaklo Džordžu Harisonu (11. mesto).

Osnivač grupe „Hu”, koja je 1976. na stadionu Čarltona u Londonu održala „najglasniji koncert u istoriji”, Pit Tauzend otvara deset najboljih, a tu su i sešn muzičar, koji je osnovao „Allman Brothers Band” Duejn Alman (deveto mesto), Edi Van Hejlen, gitarista hard rok benda „Van Hejlen”; jedan od pionira rokenrola, za koga je Kit Ričards uvek govorio da bi voleo da ima takvu sviračku petlju, i koji je nedavno proslavio 85. rođendan – Čak Beri (sedmo mesto); i čovek čija gitara zvuči kao najbolji vokal, muzičar briljantne tehnike, i nekadašnji član „Jarbrdsa” Džef Bek, na petoj poziciji.

Politika

 
Natrag
Top