Šta je novo?

JEZA U TIRŠOVOJ Kad životi dece zavise i od slobodnog kreveta

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.581
JEZA U TIRŠOVOJ Kad životi dece zavise i od slobodnog kreveta
Blic.Online
Jedan mališan oporavlja se u sobi, a drugi čeka svoj red. Ne ide na operacioni sto dok se ne oslobodi postelja i za njegov oporavak.

628251_tirsova-110615ras-foto-dejan-briza05_f.jpg


U bolnici se bore da obezbede mesto za svako obolelo dete


- Kad nije neka hitna operacija, već je u pitanju veliki tumor ili operacija stomaka, pa ne moraju odmah danas, onda se operacija odlaže za pet, šest, sedam dana... Dok se dete u postoperativnom toku ili komi oporavlja u jednom od četiri kreveta, drugo dete koje treba da bude operisano ne operišemo sve dok se krevet ne oslobodi - kaže dr Miloš Petković, načelnik Službe anestezije i reanimacije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

U sobu sa samo četiri kreveta dolaze deca iz cele Srbije posle teških operacija, deca koja su nedavno pretrpela politraume, sa teškim povredama glave, u komi...

628253_tirsova-03rasfoto-dejan-briza_f.jpg

Dr Miloš Petković i njegov tim zadužen je za pripremu operacije, davanje anestezije i postoperativno lečenje dece
- Imali bismo dovoljno mesta ako bismo zbrinuli samo pacijente sa hirurgije. Međutim, ima i dece koja nisu ovde smeštena nakon operacija, već njihovo stanje to zahteva: ona su u komi i s teškim oštećenjem centralnog nervnog sistema - kaže dr Petković, čiji je tim zadužen i za pripremu operacije, davanje anestezije i postoperativno lečenje.

Šta se dešava kad nema dovoljno mesta?

628254_tirsova-foto-z-loncarevic_f.jpg

Oko 300 dece leči se u zgradi predviđenoj za 100 mališana

- Nekad i Urgentni centar primi decu kad je hitno, pa ih prebace kod nas kad nam se oslobodi krevet. Tako se gubi vreme koje bi značilo u toku lečenja deteta. To je osnovni problem. Sa više kreveta ne bismo zavisili ni od koga. Realno bi bilo da imamo bar sedam ili osam kreveta - dodaje dr Petković dok kroz prozor odeljenja gledamo kako se jedan krevet priprema za mališana koji treba da dođe.

Na krevetu pored leži beba kao upletena u cevčice. Jeza.

Ali, strah za život obolelog deteta smanjuje se za onaj tračak pozitivne aure kad ga roditelj ostavi vrhunskom stručnjaku.

Baš takve pozitivne primere oporavka pamte lekari u Tiršovoj. I nesumnjivo je da lekari mogu i to dokazuju svakodnevno, da brinu o našoj deci, dok se fasada bolnice raspada, skučeni hodnici pune obolelim mališanima, a vreme prolazi u čekanju da se za Dečju kliniku izgradi nova zgrada za koju postoji projekat i naša deca dobiju adekvatne uslove za lečenje, u "normalnoj" bolnici.

Inicijativu za gradnju nove bolnice su u razgovorima za "Blic" podržali i brojni privrednici, sportisti, Grad... Čeka se još odluka Ministarstva kako bi došao i taj dan kada jedan krevet neće biti merilo da li će dete preživeti.


Mališane otrgli od smrti!Dva najsnažnija koja cela Srbija pamti, ali i region, dokazuju da i u najtežim uslovima ovi lekari jesu pouzdani i odgovorni stručnjaci.


Mali A. J. (5) pao je sa šestog sprata u Valjevu krajem maja. Kad je stigao u Tiršovu, pretrnuli su i lekari. Prognoze nisu bile dobre. Posle 25 dana, dečak se iznenađujuće dobro oporavio, slažu se lekari.

- On je neverovatan primer! Imao je povrede glave, obe strane pluća, kičme. Srećom, imali smo jedan slobodan krevet, pa smo ga primili. Dete sada ima samo malo zaostajanje leve noge, ostalo je dobro, neverovatno - kaže dr Miloš Petković.

M. P. (7) imao je samo tri godine kada je njegov otac, s njim u rukama, 2011. godine skočio sa šestog sprata. O njegovom zdravsvenom stanju takođe je brinuo tim dr Petkovića i danas je dečak dobro, zdravo dete.
 
Top