Jevreji od Austrije traže 1,5 milijardi evra

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Jevreji od Austrije traže 1,5 milijardi evra




Izvor: Blic | 18. 08. 2011. - 02:02h | Foto: AFPhttp://www.blic.rs/Vesti/Svet/272006/Jevreji-od-Austrije-traze-15-----milijardi-evra/komentari

Jevreji iz bogatih austrijskih porodica, koji su izgubili celokupnu imovinu za vreme Drugog svetskog rata, traže odštetu od milijardu i po evra od austrijske države. Istoričari su procenili vrednost jevrejske imovine na 15 milijardi evra, bez kamate.



167844_0603-judenplatz-u-becu-foto-afp_f.jpg
Zahtevi za odštetu: Memorijal na bečkom Judenplacu


Jevreji iz bogatih austrijskih porodica, koji su izgubili celokupnu imovinu za vreme Drugog svetskog rata, traže odštetu od milijardu i po evra od austrijske države.



Istoričari su procenili vrednost jevrejske imovine na 15 milijardi evra, bez kamate.

Nakon što su austrijska i američka vlada 2001. sklopile simboličan sporazum o kompenzaciji, žrtve holokausta podnele su zahteve za odštetu u iznosu od milijardu i po evra. Ali sporazum predviđa da Austrija isplati preživelima i njihovim potomcima ukupno oko 150 miliona evra, što znači da je većina dobila samo 10 odsto od tražene sume. Kada je sporazum potpisan, Austrija je imala konzervativno-nacionalnu vladu u kojoj je bio i Jerg Hajder, vođa ekstremne desničarske partije, i tim potezom želela je da izađe iz međunarodne izolacije. Vlasti su iskoristile činjenicu da su bečki Jevreji u to vreme bili pred bankrotom, pa je sklopljen sporazum o simboličnoj odšteti, bez učešća Izraela. Sada, 10 godina kasnije, austrijski Jevreji zahtevaju ostatak novca.

- Austrija se obogatila pljačkanjem Jevreja - smatra Johanan Nojman (78), jedan od podnosilaca zahteva, rođen u Gracu. Porodica je trgovala žitom i bila je vlasnik velike robne kuće u Gracu. Njegovi roditelji su naslutili da im preti opasnost, pa su 1938. pobegli u Izrael, ostavljajući sve.


- Podneli smo Austriji zahtev za odštetu sa spiskom svega što smo posedovali. Nakon što nam je zahtev više puta odbijen, dobili smo rešenje po kome nam pripada 613.000 evra nadoknade, ali smo moj brat i ja dobili svega 10 odsto od tog iznosa. To je pljačka i neverovatna drskost. Zadrhtim svaki put kad na to pomislim - izjavio je Nojman.
 
Natrag
Top