Jesu li čuda moguća?! 'Vladini projekti otvorit će do 4.000 radnih mjesta'

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Jesu li čuda moguća?! 'Vladini projekti otvorit će do 4.000 radnih mjesta'

Agencija Vlm|Danas.hr 21.01.2011.

0069007.48.jpg

'Prvih desetak prezentiranih projekata vrijedno je oko 5,5 milijardi kuna, njihova sveukupna vrijednost u ovoj godini bit će 11 milijardi kuna, a trebali bi otvoriti oko tri do četiri tisuće novih radnih mjesta', kaže potpredsjednik Vlade za investicije Milošević.

Nešto manje od mjesec dana nakon imenovanja novih gospodarskih snaga u Vladi, ministrica financija Martina Dalić i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević predstavili su svoje prve poteze.


  • 0566007.49.jpg
    Radimir Čačić: Kosor će projekte realizirati do kraja četvrtog milenija


"Prvih desetak predstavljenih projekata vrijedno je oko 5,5 milijardi kuna, njihova sveukupna vrijednost u ovoj godini bit će 11 milijardi kuna, a trebali bi otvoriti oko tri do četiri tisuće novih radnih mjesta",objasnio je Milošević.
Financije nisu glavni problem

Neki su već u realizaciji, a za neke će se do kraja ožujka otvoriti međunarodni natječaj, nakon čega se, u roku šest mjeseci, proces može završiti i početi realizacija. U privatnom sektoru u ovoj godini, prema procjenama, interes za ulaganja je u visini oko 10 milijardi eura, što potvrđuje da financije nisu glavni problem za privlačenje ulagača, nego niz prepreka koje će trebati ubrzano rješavati.

"Potrebno je biti agresivniji u prezentaciji projekata, vidjeti zašto su neke tvrtke odustale od ulaganja te pronaći zajedničku riječ s lokalnim jedinicama", rekao je Milošević.


Ako investicije budu pokrenute, na dobitku će biti i prihodi državnog proračuna, iako ministrica M. Dalić računa i na neke druge oblike punjenja proračuna. Kroz bolju naplatu poreznih prihoda, ali i očekivanih prihoda od privatizacije.

Na 'popravku' modeli A i B

I Dalić je potvrdila kao i u četvrtak premijerka da će se raditi na oživljavanju tržišta kapitala, što znači vjerojatne skore pripreme za novu inicijalnu javnu ponudu za neku od državnih kompanija.

Godinu dana nakon donošenja ministarstvo radi i na učinkovitosti tzv. Modela A i B za kreditiranje tvrtki pa bi se u modelu A povećao postotak refinanciranja na najvjerojatnije 40 posto te bi se proširio krug namjene kredita. Tako oni više ne bi služili samo za financiranje obrtnih sredstava nego i osnovnih te investicija.


"Već u veljači mogu se očekivati aukcije za kredite po novom modelu, a na raspolaganju je ostalo oko milijardu kuna", rekla je Dalić. Poručila je i da se veći deficit od postojećeg ne smije dogoditi. Potrebe za zaduživanjem u ovoj su godini pak 28 milijardi kuna, od čega se polovica odnosi na refinanciranje, a drugi dio za pokrivanje deficita.http://danas.net.hr/novac/page/2011/01/21/0276006.html


 
Natrag
Top