Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=1]Jeremy Irons[/h]
1639_jeremy_irons_eragon_4.jpgPoznati britanski glumac rođen je u gradiću Kavs u Engleskoj, 19. septembra 1948. godine. Glumačku karijeru nije zasnovao na školovanju na fakultetima dramskih umetnosti. Glumom se bavio amaterski, sve dok putem audicija nije dobio mesto u poznatim britanskim pozorištima. Svoje prve uloge imao je u Kraljevskom Šekspirovom pozorištu, a prva uspešnija uloga koja ga je izvukla iz anonimnosti bila je uloga u filmu "French Lieutenant's Woman" iz 1981. godine.

Status jednog od najpoznatijih evropskih glumaca učvrstio je ulogama u filmovima "Povratak bogatstvu", "Misija" i "Kafka". Za ulogu u filmu "Damage" dobio je Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Krajem prošlog veka, snimio je filmove "Ukradena lepota" (sa Liv Tajler) i "Lolita", koji su ga mlađoj generaciji učinili poznatim po ulogama bolesno zaljubljenog i strasnog čoveka.

Džeremi Ajrons se 1978. godine oženio sa glumicom Sinead Cusack, sa kojom je devedesetih godina snimio dva filma. Ovaj par danas živi u Londonu sa svojim sinovima Samjuelom i Maksimilijanom.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000460/
 
Top