Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
jennifer05qo4.jpg



Jennifer Lynn Lopez (24. juli 1969., Bronx, New York), često zvana nadimkom J.Lo, američka je glumica, pevačica, plesačica, muzički producent i modni dizajner. Prema pisanju časopisa Forbes iz 2007., Jennifer Lopez je deveta najbogatija žena na svetu, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 110 miliona dolara.

Karijeru je započela kao plesačica u komediji In Living Color. Kasnije se počela baviti glumom. Glumila je u 30-ak filmova, od kojih su najzapaženiji Ćelija, Vjenčanje iz vedra neba, Dogodilo se na Manhattnu, Jeste li za ples i Za sve je kriva svekrva. Osvojila je ALMA nagrade za najbolju glumicu u filmovima Selena, Daleko od očiju i Anđeoske oči.
Godine 1999. objavila je svoj debitantski album "On the 6". Dvije godine kasnije objavljuje svoj drugi, ujedno i najuspješniji, album "J. Lo". Već sledeće godine objavljuje svoj prvi album s remiksevima J to tha L-O!: The Remixes, četvrti najprodavaniji album s remiksevima ikad. Iste godine objavljuje svoj treći studijski album "This Is Me... Then", koji je dospio na drugo mjesto američke lestvice albuma, kao i njen četvrti album, "Rebirth", tri godine kasnije. Godine 2007. objavljuje svoj prvi album na španskom jeziku "Como Ama una Mujer", a zatim album "Brave". Nakon trogodišnje diskografske pauze, tokom leta 2010. godine objavit će album "Love?", pod diskografskom kućom Island Def Jam.

Rođena je i odrasla je u južnom Bronxu u New Yorku. Roditelji su joj poreklom Portorikanci. Školovala se u katoličkim školama, a završila je na ženskom fakultetu u Bronxu. Sa 19 godina samostalno si je financirala tečajeve plesa i pevanja. Godine 1987. imala je manju ulogu u filmu My Little Girl. Nakon mjeseci provedenih na raznim audicijama za plesne uloge u video spotovima dobila je nekoliko uloga u rap video spotovima. Bila je plesačica tokom nastupa sastava New Kids on the Block na Američkim muzičkim nagradama s pesmom "Games". Godine 1990. dobila je svoj prvi stalni posao kao "Fly Girl" u komediji In Living Color. Ubrzo je dobila ulogu plesačice u videospotu za pjesmu "That's the Way Love Goes" pjevačice Janet Jackson.
Njena prva ozbiljna glumačka uloga bila je u filmu Moja porodica. Iste godine glumila je u filmu Voz pun love s Wesleyjem Snipesom. Godine 1996. u filmu Jack, a zatim i u trileru Krvi i vino. Prvu veliku ulogu imala je u biografskom filmu Selena. Za tu ulogu osvojila je nekoliko nominacija i nagrada, uključujući nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najbolja glumica u komediji ili mjuziklu. Iste godine glumila je u horor filmu Anakonda, zatim Pogrešno skretanje koji se temelji na knjizi Stray Dogs. Godine 1998. glumila je u filmu Daleko od očiju, adaptaciji romana Elmora Leonarda, a iste godine je pozajmila glas za Aztecu u animiranom filmu Mravi.

Muzičku karijeru je započela je albumom "On the 6" koji je objavljen 1. juna 1999., i odmah se pokazao kao veliki uspjeh došavši u top 10 lestvice albuma u SAD-u. Album je inspirisan podzemnom željeznicom 6 kojom se koristila kada je putovala na posao u Castle Hill. Album uključuje hiteve "If You Had My Love" te "Waiting for Tonight". Na albumu se nalazi i pjesma na španskom jeziku "No Me Ames". S pjesmom "No Me Ames" osvojila je dve Grammy nominacije u kategorijama najbolji pop duet ili sastav s vokalom i najbolji videospot.

Godine 2000. glumila je u psihološkom trileru Ćelija, a sledeće godine u filmu Vjenčanje iz vedra neba. Film je dospeo na broju 1 lestvice filmova u SAD-u. Iste nedelje imala je i album J. Lo na broju 1. Lopez je prva i zasada jedina pjevačica i glumica kojoj je to uspjelo.
Album J. Lo objavljen je ranije te godine. Najavni singl za album bio je "Love Don't Cost a Thing". Singl je bio veliki hit dospjevši na treće mjesto u SAD-u. Singl je postao njen prvi broj jedan singl u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon njega usljedio je singl "Play". Singl je dospio u top 20 u SAD-u, na broj tri u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za sljedeća dva singla "Ain't It Funny" i "I'm Real" Lopez je zamolila The Inc. Records (tada zvani Murder inc.) da snimi remikseve pesama. Na oba remiksa gostuje Ja Rule, a i oba su remiksa dospjela na broj jedan u SAD-u. Iste godine glumila je u filmu Anđeoske oči i u psihološkom trileru Sad je dosta. Oba filma su loše prošla kod kritike u publike. Nakon uspjeha reizdanja albuma J. Lo, koji je objavljen povodom njenog 32. rođendana, objavila je album s remiksevima J to tha L-O!: The Remixes Album je postao veoma uspješan. Album je debitirao na broju 1 u SAD-u, postavši prvi album s remiksevima kojemu je to uspjelo. Album je četvrti najprodavaniji album s remiksevima ikad. Iste godine glumila je i u romantičnoj komediji Dogodilo se na Manhattanu.The New York Times film je uporedio s njenim singlom "Jenny From The Block".
Krajem 2002. godine objavljuje album "This Is Me... Then". S albuma su proizašli hitovi kao što su "Jenny From The Block, "All I Have" te "I'm Glad". Nakon godine dana odsustva s muzičke scene, 1. marta 2005. objavljuje album "Rebirth". Iako je album u prvih par nedelja prodan u velikom broju kopija, ubrzo je ispao s top lestvica zbog slabe promocije i pada prodaje. S njega je objavljen hit singl "Get Right" te singl "Hold You Down". Godine 2006. gostuje na singlu "Control Myself" repera LL Cool J-a, njen prvi top 10 hit nakon tri godine.

Marta 2007. objavljuje svoj prvi album na španskom jeziku "Como Ama una Mujer". Album je producirao njen suprug Marc Anthony. Album je dospio u top 10 američke lestvice albuma, ali je nekoliko mjeseci proveo na vrhu američke lestvice latinskih albuma. Najavni singl za album bio je "Qué Hiciste". Iako je singl dospio na 86. mjesto na lestvici singlova u SAD-u, na tamošnjim lestvicama latinskih singlova kao i na klupskim lestvicama bio je veliki hit. S albuma su objavljeni i singlovi "Me Haces Falta" i "Por Arriesgarnos" koji nisu bili komercijalno uspješni. Lopez je iste godine osvojila American Music nagradu za omiljenog latinskog muzičara. Iste godine snimila je i svoju prvu miniseriju koja nosi naziv kao i njen album Como Ama una Mujer.
Krajem 2007. godine objavljuje svoj šesti studijski album naziva Brave, samo 6 mjeseci nakon objavljivanja albuma Como Ama una Mujer. Najavni singl za album bio je "Do It Well", koji je dospio u top 20 širom sveta. U manjem delu Europe objavljen je i drugi singl "Hold It, Don't Drop It". A 2010 godine izdaje album "Love ?".

Diskografija

Studijski albumi:

* 1999. On the 6
* 2001. J.Lo
* 2002. This Is Me... Then
* 2005. Rebirth
* 2007. Como Ama una Mujer
* 2007. Brave
* 2010. Love?

Ostali albumi

* 2000. Feelin' So Good
* 2002. J to tha L-O!: The Remixes
* 2003. Let's Get Loud
* 2003. The Reel Me


Izvor:Wikipedija







 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
5.515
Jennifer Lopez - Alive (High Quality Video)

Jennifer lopez - Amar Es Para Siempre

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
5.515
Jennifer Lopez - Ain' t It Funny

Jennifer Lopez The One

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
5.515
Jennifer Lopez - BRAVE (New U.S.A. Single) Video

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top