Jelena Vlahović: Princeza za jubilej

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jelena Vlahović: Princeza za jubilej

Ulogom u "Aidi" Jelena Vlahović obeležava 25 godina karijere: Pravi umetnik sa istim žarom peva u Karnegi holu i u provinciji. Odavno ne igram Karmen, ali me i dalje poistovećuju sa njom

kul-jelena-vlahovic_620x0.jpg

PUBLIKU je osvajala kao Karmen, egipatska princeza Amneris iz "Aide", Acučena iz "Trubadura", Eboli iz "Don Karlosa"... Od tridesetak uloga na svom repertoaru, prvakinja opere Narodnog pozorišta Jelena Vlahović izabrala je da sa Verdijevom Amneris ove sezone obeleži veliki jubilej - 25 godina karijere!

- Kada sam sa upravom pozorišta pričala čime bih zaokružila svoju godišnjicu, poželela sam da to bude uloga Amneris, koju sam pevala na početku karijere. "Aida" je i muzičko-scenski praznik koji zaslužuje da se vrati na našu scenu u punom sjaju, posebno u godini Verdija - kaže za "Novosti" Jelena Vlahović, koju ćemo 10. aprila gledati u novoj postavci "Aide" u Narodnom pozorištu. Iste arije pevaće i u Viminacijumu, 18. maja, kao deo proslave jubileja Milanskog edikta.
Egipatsku princezu Amneris, jednu od najboljih mecosopranskih uloga, oživela je mnogo puta na scenama širom bivše Jugoslavije, ali i na gostovanjima u inostranstvu.
Od debija u Beogradskoj operi 1987, kada je nastupila kao Madalena u "Rigoletu", prošlo je 25 godina i na desetine uloga, ali je najšira publika ipak pamti kao Karmen, u istoimenoj operi Žorža Bizea.

- Ta uloga mi je veoma draga, i mada je odavno ne igram, ljudi me i dalje poistovećuju sa Karmen. Izašla sam iz predstave kada sam shvatila da više ne napredujem, neke druge uloge su bile veća vokalna provokacija. Žao mi je što nisam ušla u neki kasniji projekat, jer mi se čini da bi sa ovom zrelošću i iskustvom bila ubedljivija i bolja Karmen - smatra naša sagovornica.
Mada je često gostovala u inostranstvu, Jelena priznaje da se nije dovoljno trudila da gradi karijeru i van granica svoje zemlje.
- Nisam nesrećna zbog toga. Smatrala sam da prvo treba da se dokažem u svojoj zemlji, da izgradim repertoar, pa da ga tek onda ponudim nekome vani. Posle je došlo vreme sankcija... Moja želja da odem nije bila dovoljno jaka. Bilo mi je važno da pevam najbolje što mogu, ali ne i gde. Pravi umetnici sa istim žarom nastupaju u Sava centru, Karnegi holu ili u provinciji.

Za razliku od nekih njenih koleginica, koje su shvatile da je opera postala biznis i da treba "reklamirati sebe", Jelena kaže da je za te stvari "netalentovana".
- Da biste danas uspeli, treba vam dobar agent i dobar marketing, kojim ćete se baviti sami ili platiti nekog. To bi značilo da treba sebe kao robu da "upakujem i prodam", a ja se ni na pijaci ne cenjkam.
Naša sagovornica smatra da opera nije u krizi, ali joj smeta njena preterana modernizacija.
- Čini mi se da su neke režije učinjene zarad spektakla, a bez opravdanja. Opera tretira najsnažnije ljudske odnose i emocije, zato i jeste večna i dopušta da se premešta u različite periode. Ali "Aida" u esesovskim uniformama, kao što je nedavno bio slučaj, ipak je previše. Sve scenske umetnosti otišle su daleko u svom izrazu, opera se trudi da ih stigne, ali toliko kompromisa ipak nije potrebno.
U svakoj profesiji ima sujete, podmetanja, ljubomore, pa tako i među pevačima, priznaje Jelena, koja je "spas" našla u savetima svojih roditelja.
- Roditelji su me učili da se ne poredim sa drugima, već da se borim sa sobom, sopstvenom ljubomorom i sujetom.

DRAŽ I PROKLETSTVO
- DRAŽ, ali i prokletstvo umetnika jeste da celog života uči i radi na sebi. Imala sam sreće da najbolje mecosopranske uloge otpevam već na početku karijere i to nekako u isto vreme. Možda nije bilo mudro prihvatiti sve, ali to je bila jedinstvena prilika.

POEZIJA
KADA nije na sceni, vreme, kaže Jelena, provodi uz knjige. Bogatu porodičnu biblioteku stalno dopunjuje novim naslovima. Posebno mesto u njenom srcu rezervisano je za poeziju.
- Ona je moje ishodište! Kad mi dođe da sednem i plačem, uzmem antologiju Bogdana Popovića. Uz te pesme prisećam se trenutaka kada smo bili na okupu, kada nas je bilo više sa ove strane života. I tako se ponovo "napune baterije".

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top