Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šargarepa sa susamom

Za 4 osbe potrebno je: 450 g bebi šargarepe, 25 g butera, 1 kašičica šećera u prahu, 1 kašika susamovog ili suncokretovog ulja, 1 kašika semena susama.

Oljuštite šargarepu i cele komade stavite da se dinstaju na buteru, na umerenoj temperaturi. Sipajte čašu hladne vode. Kada provri, kuvajte dalje dok tečnost gotovo ne ispari. Dodajte šećer, ulje, dobro promešajte. Pržite još 4 minuta, pa pospite semenom susama, sklonite sa ringle i služite dok je toplo.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Italijanski ćušpajz od šargarepe

17cuspajz.jpg

Potrebno je: 500 g mlade šargarepe, 50 g boba, jedan struk praziluka ili mladog luka i 1/2 kašičice bibera. Za sos: 3 kašike soka od ceđenog limuna, kašika maslinovog ulja, 1/2 kašičice šafrana, 1/2 kašičice žutog šećera, 1/4 kašičice morske soli, 2 čena belog luka, 1/2 kašičice suvih začina i 1/2 kašičice rendanog đumbira.

Mladu šargarepu oljuštite i izrendajte, pa je kuvajte nekoliko minuta u kipućoj vodi i procedite. U velikom tiganju, šargarepu pomešajte sa skuvanim bobom i kolutovima luka. Sipajte jedan dl vode i dinstajte na umerenoj temperaturi nekoliko minuta, uz povremeno mešanje. U maloj činiji pomešajte sok od limuna, maslinovog ulja, so, izdrobljen beli luk, šećer, šafran, đumbir i suve začine. Sos sipajte preko šargarepe i sve dobro promešajte, po potrebi možete dodati još soli ili bibera.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Indijske šargarepice

sargarepice.jpg

Potrebni su vam:
1 kašika termostabilnog ulja
1 kašika senfa
10 listova karija
1 mali crni luk, iseckan
2 male čili paprike iseckane po dužini
1/2 kašike kurkume
1/2 kašike čilija
2 šolje šargarepe, isečene na komade
morska so
2 kašike vode
2 kašike kokosa

Priprema:
Zagrejte ulje na srednjoj vatri do cvrčanja. Smanjite temperaturu i propržite senf i listove karija. Dodajt luk i čili paprike, te pržite par minuta.
Kurkumu i čili pomešajte sa uljem povremeno mešajući. Dodajte šargarepu i so i pastu od crnog luka koju ste prethodno napravili. Dospite vodu i kuvjte dok šargarepe ne budu meke i voda upijena - oko 10 minuta. Ukrasite kokosom.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sirova pasta od šargarepe

1_zps4a2534f8.jpg


Potrebno vam je:

za pastu:
5 velikih šargarepa
1/3 šolje indijskog oraha
2 kašike peršuna

za preliv:
2 kašike putera od kikirikija
4 kašike kokosovog mleka
2 kašike sirćeta (balzamiko, umeboši, jabukovo, pirinčano)
prstohvat bibera
1 kašika sitno iseckanog svežeg đumbira
1 kašika soka limete
morska ili himalajska so po ukusu


Priprema:


Pomešajte sve sastojke za dresing u blenderu i stavite u frižider da se rashladi. Sekačem za povrće isecite špagete na rezance i servirajte u činiji. Prelijte sosom i pomešajte. Servirajte sa indijskim orahom i peršunom.

(Zdrav život)
 
Natrag
Top