Jednostavni saveti dizajnera za luksuzniji izgled vašeg doma

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Jednostavni saveti dizajnera za luksuzniji izgled vašeg doma

Jednostavni-saveti-dizajnera-za-luksuzniji-izgled-vaseg-doma.png


Svi mi volimo da živimo u lepim kućama i stanovima, i uređujemo ih najbolje što umemo i možemo. Ali čini se da ponekad, iz raznih razloga, pravimo greške zbog kojih naš dom izgleda nesređeno i jeftino. Na sreću, ima toliko toga što može da se uradi, da vaš enterijer deluje skuplje, a da vas pritom ne košta papreno. U ovom tekstu, pripremili smo neke jednostavne savete dizajnera za luksuzniji izgled vašeg doma, koji vam u tome mogu pomoći.


Jer, nikad se ne zna. Možda ćete poželeti da prodate svoj stan ili kuću, da biste kupili veći, udobniji ili na boljem mestu. Ukoliko rešite to da uradite, želećete da za svoju nekretninu dobijete što bolju cenu, a da biste to ostvarili, ona treba da bude što bolje predstavljena, za šta su zaduženi agenti agencije za nekretnine. Ali ni oni nemaju čarobni štapić, da nekretninu koja ne izgleda lepo predstave kao luksuznu. Moraćete i sami da učestvujete u tome i naglasite ono najbolje, a popravite ili bar ulepšate ono što nije lepo.


Ako pak, razlog za uređenje nije prodaja, već samo želja da živite u lepšem prostoru, ovi saveti će vam sigurno biti od pomoći. Ako ništa drugo, podstaći će vas na razmišljanje u određenom pravcu, šta bi i kako moglo da se reši, da vaš dom zablista kao nikada ranije. Pa, da krenemo…

#1. Neutralne boje nameštaja​


Inspiraciju za boje u enterijeru možete potražiti u katalozima luksuznih hotela ili apartmana koje su uredili dizajneri. U današnje vreme to uopšte nije problem jer mnogo toga možete videti i na internetu. Na slikama ovakvih enterijera uglavnom ćete videti da je osnovni nameštaj neutralnih boja, a onda se na to nadograđuju akcenti i teksture.


Ono što je sigurno je da, ako u nekom momentu kupite neki komad nameštaja koji vam se tog momenta dopao, tipa roze ili tirkizni kauč, može se desiti da se za godinu ili dve pokajete. Jednostavno, dobijete neke sasvim nove ideje ili želje, pa vam se u novu šemu uopšte ne uklapa. A pritom ste ga platili mnogo i još uvek je u dobrom stanju, tako da vam je žao da ga tek tako odbacite. Zato su neutralne boje nameštaja mnogo bolje rešenje.

#2. Izgled prozora​

prozori.png


Kada je u pitanju luksuzan izgled enterijera, prozori i sve oko njih je veoma važno. Ako na njima imate zavese, neka budu pune i duge, od plafona do poda. To celoj prostoriji daje onaj luksuzniji izgled, koji kraćim zavesama nikako ne možete postići.


Ako nemate zavese, postoje razne vrste bambus roletni ili rolo zavesa koje se postavljaju na okna prozora i vrlo su praktične, a deluju kvalitetnije. One su takođe u neutralnim bojama tako da se lepo uklapaju u skoro sve stilove enterijera. Isto tako, ako na prozorima imate stare venecijanere na kojima su se neke od letvica pokrivile, polomile ili im se mehanizam za spuštanje i podizanje pokvario, treba ih zameniti ovim neutralnim, prirodnim.


Naravno, umesto zavesa možete okačiti deblje draperije, koje će imati višestruku ulogu. Po potrebi će vas štititi od sunca, radoznalih pogleda, a one kvalitetne i lepe učiniće i da svaka prostorija deluje luksuznije.

#3. Ukrasne lajsne​


Ukrasne lajsne su odlično rešenje za dodavanje daška luksuza vašem eneterijeru. Ujedno, njima možete prikriti sitne nedostatke. Ali naravno, njih treba birati u skladu sa stilom uređenja prostora. U stare stanove, sa visokim plafonima i starinskim nameštajem, sigurno nećete uneti moderne lajsne, kao i obratno. Naravno, sve u vezi sa dizajnom enterijera je uvek pitanje ukusa vlasnika ali ipak, postoje neke smernice koji se treba držati, a to je prvenstveno stil kojim je enterijer uređen.

#4. Šta ćemo sa zidovima?​


zidovi.png


U nekim od prethodnih decenijama, tapete su bile moderne, ali korišćene preterano. One nisu nikakva novina, jer postoje još od XII veka, ali su kod nas najviše bile u modi tokom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Bile su jeftino rešenje za “uradi sam” renoviranje stana.


Danas postoje mnogo lepše, koje deluju luksuznije, a lepe se na mnogo manje površine. Recimo, želite da istaknete jedan zid, na koji možete da zalepite neke zanimljive tapete u skladu sa osnovnom bojom u enterijeru prostorije.


Taj efektniji izgled možete dobiti i oblaganjem jednog zida, ili dela zida drvetom ili prirodnim kamenom (naročito ako imate kamin). Naravno, sve su to akcenti na zidovima u neutralnim bojama.

#5. Velika ogledala​


Korišćenje ogledala je sjajan način da stvorite iluziju većeg prostora nego što on zaista jeste. Ona čine i da vaš dom deluje svetlije i sjajnije. Takođe, ako ste neodlučni po pitanju umetnina, ogledala su dobra zamena. Generalno, što veća, u lepim diskretnim ramovima deluju luksuznije. Takođe, dobro je da su postavljena negde pored prozora ili da se u njima ogleda prozor, jer se svetlo u njima reflektuje, pa prostorija deluje svetlije.

#6. Umetnine većeg formata​


Veća umetnička dela daju prostoru ključnu tačku, jer mu daju vibraciju galerije. Ako vaš dom ima tu notu, to definitivno deluje skuplje i luksuznije. Zato se za ovakav izgled uvek preporučuju veći komadi, bez obzira da li je u pitanju jedan ili nekoliko grupisanih komada, koji će prostoru dati taj galerijski šmek.

#7. Starinski tepisi​


tepih-i-slika.png


Starinski tepisi će svakako ulepšati svaki prostor u koji ih stavite na način na koji to ne može nijedan drugi predmet. Treba da budu što veći, da pokriju najveći deo prostorije, a ako ne možete da kupite neki od tih starinskih, ima i modernih koji su rađeni u duhu ovih. Oni su takođe odlična opcija, ali svakako gledajte da budu kvalitetne izrade.

#8. Zamena i popravka uređaja, prekidača, kvaka...​


U ovom slučaju, najviše toga može da se uradi u kupatilu ili kuhinji. Počev od ormarića, ručkica na njima, slavina i uređaja. Ovo su detalji koji čine veliku razliku. Ako sve ostalo sredite, a prekidači za svetlo ostanu stari, možda požuteli ili ponekad i polomljeni, mesingane kvake na vratima potamnele, rasveta zastarela ili neispravna, to će dati veoma ružnu sliku. O luksuznom uređenju, u tom slučaju, ne možemo ni da govorimo.


Ali uz sitne prepravke, popravke i zamene, sve će sinuti nekim novim sjajem. Ovde bismo mogli da dodamo i krečenje, zamenu napuklih pločica i slične poslove koji će pomoći da vaš dom deluje “utegnuto”, sređeno i luksuzno.

#9. Cveće i zelenilo​


cvece.png


Dodavanje zelenila i cveća svakako će dodati i dozu luksuza vašem enterijeru. Ali nemamo svi zeleni prst, kako to obično kažu Englezi. Veće biljke imaju prednost, ali nije strašno ni ako nema saksijskog cveća. I lepi, manji buketi, razmešteni po prostoru, delovaće prirodnije i luksuznije, a svakako će oplemeniti ceo enterijer.

#10. Urednost i čistoća​


Nema smisla urediti i potrošiti mnogo novca na uređenje, ako ćete zanemariti osnovno, a to su urednost i čistoća. Gledajte na to kao na odlazak u neki od luksuznijih hotela. Ako bi vam tamo zasmetalo da platite mnogo, a da svuda bude prljavštine i prašine, verovatno biste bili nezadovoljni. Ako bi vam to smetalo u hotelskom apartmanu, zašto bi u vašem sopstvenom bilo drukčije?


Ako nemate uslova da zaposlite nekoga da čisti i sređuje vaš dom bar jednom nedeljno, podelite posao sa članovima porodice, napravite raspored i trudite se da održavate red. To je mnogo lakše nego sređivati veliki nered. Ovo je naročito bitno ukoliko svoju nekretninu pripremate za prodaju. Utisak čistog i održavanog prostora pomoći će kupcu da se lakše odluči za kupovinu, jer će mu cena koju treba da plati delovati realnije.

#11. Raščišćavanje pretrpanog prostora​


Pretrpani prostor nikada ne deluje privlačno. Ponekad se teško odlučujemo da se rešimo nečega od čega više nemamo nikakve koristi. Mislimo na delove nameštaja ili dekoracije. Razmislite imate li u svom domu predmete koje više ne koristite, koji za vas nemaju nikakvu emotivnu vrednost i koji vas više ne čine srećnim. Ako imate, pokušajte da ih se rešite, bilo da ih prodate, poklonite ili donirate nekome kome će biti od koristi.

#12. Osvetljenje​


osvetljenje.png


Jedna od ključnih stvari, ako želite da vaš dom deluje luksuznije je osvetljenje, tj. kvalitetna rasveta. Recimo, dodavanje nekog većeg lustera, gotovo uvek je dobra ideja, osim ako su prostorije izuzetno male. Ali ako je okačen iznad trpezarijskog stola, kuhinjskog pulta ili klub stola u dnevnom boravku, to je pun pogodak.


U spavaćoj sobi, dobar izbor su zidne lampe sa obe strane kreveta, jer će vam dati više prostora na noćnim stočićima, a dovoljno svetla za eventualno čitanje u krevetu. Treba koristiti toplo svetlo, koje će delovati prijatnije, a ako je vaš prostor na više nivoa, pa imate stepenice, u njih recimo možete ugraditi rasvetna tela sa senzorima pokreta, što će delovati baš efektno. Pritom, oni su izuzetno korisni, naročito pri noćnom kretanju po životnom prostoru.


I naravno, imajte u vidu da nijedna prostorija neće izgledati primamljivo sa samo jednim, centralnim svetlom. Postoji čitava lepeza različitih vrsta rasvete za različite delove stana, kao i potrebe samih korisnika. Mešanje različitih tipova osvetljenja je uvek pun pogodak, zato i postoje stone lampe, zidne lampe, podne lampe, razne armature, svetleća creva i ostale vrste rasvetnih tela.

#13. Isluženi i istrošeni jastuci​


Stari jastuci, koji su u upotrebi veoma dugo, pa su zbog toga spljošteni, uopšte ne deluju luksuzno. Njih svakako, i iz higijenskih i zdravstvenih razloga treba zameniti s vremena na vreme. Ako ste alergični na neke materijale, to vam je već dobro poznato. Pronađite nove jastuke sa ispunom koja vam odgovara i koja vam neće smetati i zamenite one stare i istrošene.

#14. Stari kućni tekstil​


tekstil.png


Stari peškiri, požutela posteljina, pocepanih i dronjavih ivica su zreli za zamenu. Kupite nove, jer to su osnovne stvari za zdrav i normalan život koji svakako zaslužujete. Što se boja tiče, najbolji izbor je bela. Deluje luksuznije, ali je i praktičnija. Ako požuti ili se ufleka, uvek je možete izbeleti. Zbog ovoga će vaša spavaća soba delovati mnogo lepše, luksuznije i primamljivije.

#15. Mirisi​


Setite se ponovo luksuznih hotela. U njima se vodi računa o mirisu u sobama, zbog čega se osećate nekako posebno. Možda ih upravo po mirisima i pamtite, jer čulo mirisa je vrlo često pokretač naših sećanja. Postoji mnogo načina da neki od prefinjenih mirisa unesete u svoj dom, koji nisu skupi, a možete ih pronaći u prodavnicama kućnog dekora kojih svuda ima.

I to bi bilo to…


za-kraj.png


Da, to bi, otprilike, bilo to što se tiče saveta za luksuzniji izgled vašeg doma. Nadamo se da smo vas podstakli na razmišljanje, i da smo vam bar donekle pomogli ako razmišljate da bar malo unapredite izgled svog doma.

Jer, bilo kako bilo, svi mi u svojim domovima provodimo barem polovinu svog vremena, tako da želimo da oni izgledaju najbolje moguće. Neki od saveta iziskuju malo više novca, vremena i umeća, dok su neki zaista jednostavni i jeftini.

U svakom slučaju, nadamo se da će vam bar neki od njih koristiti. A ako ste se setili još nečega što smo mi zaboravili, podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.com
 
Natrag
Top