Šta je novo?

JEDNO SASVIM DRUGAČIJE PISMO

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.577
JEDNO SASVIM DRUGAČIJE PISMO: "Kad kriza guši i ubija, u ovom Domu zdravlja vraćaju veru u ljude"
BlicOnline
Među brojnim pritužbama koje stižu na račun zdravstvenog sistema, danas je na adresu "Blica" stiglo jedno sasvim drugačije pismo. Zahvalnica osoblju Domu zdravlja Zvezdara, u Dalmatinskoj 104. Prema rečima, pacijentiknje Jelene Filipović stručno osoblje pomenutog Doma zdravlja vratilo joj je veru u ljude i ono dobro u njima.

644448_dom-zdravlja-zvezdara220715ras-foto-vladimir-zivojinovic08preview_f.jpg

Dom zdravlja Zvezdara, gde se, kaže čitateljka "Blica", pacijenti osećaju dobrodošlim i poštovanim
Da su osmeh, pažnja i razumevanje ponekad i delotvorniji od leka, a da osmeh nema cenu svedoči emotivno pismo koje smo danas primili i koje prenosimo u celini:


- Ovim putem bih želela da se zahvalim osoblju ambulantne stanice u Dalmatinskoj ulici 104, sestri Slađani Urošev, doktorki Jeleni Popović i doktorki Svetlani Vićentijević Radosavljević. Želela bih da im se zahvalim za onu trunku strpljenja koja je dovoljna da se svi mi koji se užasavamo kontakta sa našim zdravstvenim sistemom osećamo malo bolje.

Moju majku 86-godišnju parkinsoničarku su spasili pažnjom i brigom. Zbog prirode svoje bolesti njoj je mesečni odlazak u ambulantu po lekove terapija sama po sebi, samo zato što se oseća dobrodošlom, shvaćenom i poštovanom. Svaka od njih nađe način da se osmehne i kaže po koju lepu reč svima nama koji ih trebamo. Iako stanica nije ni nešto opremljena, ono što je čini posebnom su zaposleni.

Sigurna sam da ni njihove plate nisu takve kakve bi trebalo da budu i da se i one bore sa svakodnevnim životnim bitkama ali ono što one pružaju svojim pacijentima nema novca koji bi to mogao platiti. Sestra Slađana koja je uvek nasmejana i uvek spremna da odsluša penzionerske žalopojke, naša nezadovoljstva i strahove i nikad joj nije teško da svojim osmehom i lepom rečju uteši sve nas kojima nam je uteha itekako potrebna više od bilo kog leka.

Ovo je samo mali način da im se zahvalim i da vas zamolim da takvu kulturu zaposlenih negujete i prepoznajete. Samo tako i kada nas kriza guši u ubija, sa ovakvim ljudima se budi i nada da postoji još ono nešto ljudsko i humano, da možemo da budemo bolji i pomognemo bližnima. Još jednom im veliko "Hvala" što postoje - stoji u pismu zahvalnosti koje je Jelena Filipović uputila zaposlenima u Domu zdravlja Zvezdara u Dalmatinskoj 104.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.577
OSMEH SE OSMEHOM VRAĆA Ovo su lekari na Zvezdari koje u dirljivom pismu "Blicu" hvali jedna pacijentkinja
BlicOnline
Tragom mejla, ekipa “Blica” uputila se u Dalmatinsku 104, da se upozna sa osobljem Doma zdravlja Zvezdara koje je svojom brigom i pažnjom podstaklo pacijentikinju Jelenu Filipović da napiše dirljivo pismo.

Ulazimo u Dom zdravlja gde nas je dočekala ljubazna ali pomalo iznenađena medicinska sestra Slađana Urošev, kaže nije navikla na novinare. Odvela nas je do ordinacije doktorke Svetlane Vićentijević Radosavljević, koja svoje oduševljenje gestom pacijentiknje nije krila.644447_dom-zdravlja-zvezdara220715ras-foto-vladimir-zivojinovic07preview_ff.jpg

Vedra i skromna doktorka Svetlana Vićentijević Radosavljević
- Od 2012. godine radim u ovoj ambulanti, bilo je različitih pacijenata, ali niko nije pozivao novinare da nam se javno zahvali – kaže iznenađena doktorka Svetlana Vićentijević Radosavljević.

Dom zdravlja u Dalmatinskoj odiše harmonijom i poštovanjem, a iznenađenje i radost povodom zahvalnosti pacijentkinje medicinsko osoblje nije uspelo da sakrije uz skromnu napomenu da ništa drugo osim svog posla nisu učinili.

Nasmejana Jelena dočekuje pacijente koje kasnije prosleđuje izabranim lekarima, a na kraju i ispraća.

- U ovom poslu osmeh je veoma bitan, sa osmehom i pričom pola posla je obavljeno, pacijenti vole da ih saslušate – dodaje Vićentijević Radosavljević.

Medicinsko osoblje napominje da postoje porodice koje se generacijama leče u istom Domu zdravlja i koje imaju poverenje u izabrane lekara, sa kojima imaju prijateljske odnose budući da se godinama poznaju.

- Pacijenti vole da imaju svog lekara, to im uliva poverenje i sigurnost. Osoblje se trudi da bude pozitivno i vedru u ophođenju sa pacijentima. To je dužnost poziva koji smo odabrali – zaključuje skromna lekarka sa divnim osmehom, Svetlana Vićentijević Radosavljević.644446_dom-zdravlja-zvezdara220715ras-foto-vladimir-zivojinovic04preview_f.jpgIdealan tim: Doktorka Vićentijević Radosavljević i medicinska sestra Jelena Urošev


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Timski rad je najbitniji

Pozitivnu energiju za rad crpimo iz dobrih odnosa koji vladaju u kolektivu. Timski rad je u ovom poslu najbitniji, kada mi dobro funkcionišemo to prepoznaju i pacijenti – kaže medicinska sestra Jelena Urošev koja 17 godina radi u ovom Domu zdravlja.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Da osoblje ove medicinske ustanove funkcioniše kao skladan tim svedoči i podatak da su novinare “Blica” zamolili da se u tekstu spomenu i oni koji u tom trenutku nisu radili: doktorka Jelenu Popović, doktorka Zoricu Mušković i medicinsku sestra Vinku Krstić.
 
Top