Šta je novo?

Je l´to muzika u Evropi umrla?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Je l´to muzika u Evropi umrla?

Dodela MTV-ijevih evropskih muzičkih nagrada bi mogla biti sve samo ne „evropska“. Jer je muzike evropskih izvođača sinoć (7.11.) u Madridu bilo u tragovima. Lejdi Gaga, Kejti Peri, Eminem... gde su muzičari iz Evrope?

Jedno je svima jasno: u kojoj meri američka produkcija dominira svetom. Ali baš da se ni među nominacijama ne nađu izvođači sa starog kontinenta, ipak je previše! Zapravo porazno.
To što je Lejdi Gaga trenutno najtiražniji izvođač u Americi i u Evropi – u redu. Niko se nije iznenadio što je za najveći hit u 2010. poglašena kompozicija „Bad Romance“. Pa ni uzbudio, što su 24-godišnjoj Stefani Đermanote pripale i nagrade za najboljeg pop i najboljeg ženskog izvođača. Ostvariti tiraž od 13 miliona za samo dve godine - nije mala stvar, ali hit kojeg su za utehu producirali Šveđani (tačnije Nadir Kajat - RedOne, Šveđanin marokanskog porekla), datira od oktobra prošle godine. No dobro, to je još i prihvatljivo. Uzgred, „Bad Romance“ u Americi čak i nije uspeo da se domogne prvog mesta. Pa je samim tim teško suprotstaviti se analogiji: ako ne prođe u Americi, sigurno će upaliti u Evropi!


Gde su nestale zvezde iz Evrope?Međutim, gde su među izvođačima ili barem nominovanima Taio Kruz, Kajli Minoug, Stromej (čiji smo hit „Alor on Dans“ na top listama mesecima slušali). Šta je sa Šveđankom Robin ili sa Francuzem Davidom Getom, norveškim bendom Madcon, koji je i nakon pet meseci i dalje na evropskim top listama. Dodela „evropskih muzičkih nagrada“ prošla je čak i bez Robija Vilijamsa.
U kategoriji „najbolji muški izvođač“ se među nominovanima umesto nesuđenog kralja popa, nekim čudom našao Kenija Vest, rame uz rame sa Enrikeom Iglesijasom i Ašerom. Pa ipak i jedan i drugi, uključujući i Eminema, ostali su kratkih rukava, jer su se Evropljani odlučili za Džastina Bibera. A ni on, kao ni Lejdi Gaga te večeri nisu bili u Madridu. Džastinu je navodno bila poverena uloga ko-voditelja, koji je četujući sa fanovima, povremeno sa snimljenih video poruka, iz Amerike, pravio društvo „očajnoj domaćići“ Evi Longoriji.


SAD-Evropa 11:2


Za najbolji živi nastup Evropljani su nagradili još jednu američku muzičku atrakciju – bend Linkin Park. Za najboljeg hip hop izvođača proglašen je Eminem, a za najbolji rok bend „30 sekundi do Marsa“. I tako su slavna imena američke muzičke scene cele večeri zabijala golove, koševe… Dobro, jeste da „zvanično“ nije ni o kakvoj utakmici reč, ali ako bismo ipak osvojene nagrade pretvorili u bodove. Rezultat bi bio porazan: SAD–Evropa, 11:2.
Mada ova dva poena gledaoci širom sveta sigurno nisu ni primetili. A i kako bi, budući da nemačkom bendu Tokio Hotel, tokom sinoćnjeg prenosa, nagrada za „najbolji svetski scenski nastup“ i nije dodeljena, a navodno su je osvojili. Uz to, Amerikanci su Evropljanima zamazali oči i nagradom koja se zove „najbolji evropski nastup“, koja je dodeljena Italijanu Marku Menjoniju. Ni to nismo videli!
Nema potrebe za teatrom
I na kraju, najveće zvezde na dodeli „evropskih muzičkih nagrada“, nekada prave muzičke televizije, koja to danas gotovo i da nije, sa sve više serija i besmislenih kasting emisija, a sve manje muzike – bio je bend „Bon Jovi“ kojem je dodeljena nagrada „Global Icon Award“. A čuvena nagrada „Free Your Mind“ koja je do sada uglavnom dodeljivana udruženjima i pokretima, koji se zalažu za poštovanje ljudskih i raznih drugih prava, ovoga puta je uručena Šakiri, čija fondacija deci u kriznim regionima pokušava da omogući pravo na obrazovanje.
O nastupima uživo bolje i da ne govorimo, pošto je među brojnim izvođačima od Rijane do Kejti Peri, zalutao samo jedan evropski tj. britanski bend - „Plan B“. Doduše i Britanac, Dizi Raskal je Šakiri pravio društvo dok je arenom odjekivalo „Loka, loka“ i „Vaka vaka“, ali organizatori ove dodele nagrada bi za promenu mogli da porazmisle o tome ima li uopšte smisla nešto što se naziva "evropskim", a da u tome od Evrope nema ni traga ni glasa. Pa ima valjda dobrih voditelja i u Evropi. Muzičara, komičara, a i ljudi "dobre volje".


Autor: Jakov I. Leon
Odg. urednik: Sanja Blagojević
Deutsche Welle
 
Top