Šta je novo?

“Jazz Anrija Matisa” stiže u Beograd

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.129
“Jazz Anrija Matisa” stiže u Beograd
| Izvor: Tanjug
Izložba radova iz “Jazz” serije proslavljenog francuskog slikara Anrija Matisa biće otvorena od 4. do 28. decembra u galeriji “New Moment” u Beogradu.


Kao odličan crtač i poznavalac boje Anri Matis je svojim slikama, skulpturama i grafikama obeležio prvu polovinu XX veka. Da bi na najbolji mogući način predstavio svoje radove, on kombinije tekst sa grafikama i tako dobija ujednačen ritam smenjivanja strana teksta i ilustracija.

Godine 1947. objavljena je njegova knjiga tekstova i grafika pod nazivom “Jazz”, a kao veoma važan deo knjige o džezu, tekst predstavlja kratke, rukom ispisane sentence o umetnosti, životu i umetnikovim razmišljanjima.


Na dvadeset tabli koje će biti predstavljene na izložbi “Jazz Anrija Matisa” umetnik daje predstave, Ikara, Vuka, Cirkuskih kočija, Srca, Kauboja, Plivača u bazenu, Lagune Gutača mačeva... Kao inspiraciju je iskoristio svoja sećanja iz detinjstva na cirkus, razne priče koje je slušao kao dečak ali i mnogobrojne mitove i legende. Džez radovi su suštinski „muzikalni“, ritmični i „pokretni“ i prirodno se nadovezuju na Matisov prethodni slikarski opus.

Interesantna kolekcija iz Jazz serije Anrija Matisa vlasništvo je kolekcionara iz Slovenije, Žive i Lazara Vujića, a kompanija UNIQA je, kao oficijelni sponzor izložbe, zaslužna za njeno predstavljanje beogradskoj publici.


Ulaz je besplatan, a svakog četvrtka u 17h se možete priključiti vođenim turama uz kustosa Sašu Janjića.

Izložba “Jazz Anrija Matisa” otvara se u galeriji “New Moment” u završnici uzbudljive sezone “Art Triler 2014”, koju su obeležile i izložbe Endija Vorhola i velikana američkog Pop arta, kao i Helmuta Njutna i čuvenih erotskih fotografa.
 
Top