Javni bicikli u Beogradu od jeseni?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Javni bicikli u Beogradu od jeseni?
Blic 14.04.2010 16:32



Upotreba javnog bicikla kao prevoznog sredstva u Beogradu mogla bi, kao pilot projekat, da zaživi od jeseni, rečeno je danas na okruglom stolu pod nazivom "Cikliranje".

"Cikliranje" je projekat NVO "Inicijative za održivu urbanu mobilnost", koju grad želi da podrži i za koju se nada da će zaživeti, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i arhitekta grada Begrada Dejan Vasović.

Bicikl, kao savršeno prevozno sredstvo za savlađivanje kraćih relacija, mogao bi u budućnosti da u značajnoj meri utiče na smanjenjenje gužvi u saobraćaju, ukazao je on.
Vasović je podsetio da se danas javni bicikli koriste u mnogim gradovima Evrope i sveta, a 35 odsto garađana Kopenhagena svakodnevno koristi taj vid prevoza.

Predstavnik Urbanističkog zavoda Beograda Aleksandar Ilić rekao je da grad ima izgrađenu biciklističku infrastrukruru mahom pored reka i u opštini Novi Beograd, dok u ostalim delovima treba stvoriti uslove za njenu primenu.

Mogućnost širenja biciklističke mreže, kako je naveo, postoji na potezu od Avale ka gradu, od naselja Rakovica prema centralnoj gradskoj zoni, takođe od Petlovog i Labudovog brda, preko Vidikovca do izletišta Koštnjak, kao i na delovima Zrenjaninskog i Smederevskog puta.

Koordinator za stacionirani saobraćaj Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Novica Mićović, podsetio je da u prestonici ima oko 500.000 automobila, za koje treba naći alternativna prevozna sredstva.

"U narednom periodu potrebno je postepeno formirati biciklističke koridore i kompletirati već postojeću rekreativnu-biciklističku mrežu, kao i njihovo povezivanje", ukazao je Mićović.

Primarna funkcija specijalno dizajniranog bicikla biće javna gradska vožnja. Bicikl će biti solidne izrade, jednostavan za korišćenje prilagođen građanima u svakodnevoj odeći i obući, za obavljanje svakodnevnih poslova. Svaki će biti opremljen metalnom korpom, sa mogućnošću prilagođavanja visine sedišta.


Modularni sistem parkiranja, koji bi bio postavljen na svim frekfentnim punktovima po gradu, omogućava lako instaliranje, bez ozbiljnih radova na gradskoj infrastrukturi. Sistem se automatski zaključava, dok softver omogućava korisnicima da preko interneta ili mobilnih telefona saznaju lokacije na kojima se nalaze slobodni bicikli.



 
Natrag
Top