Japanski mrmoljak plamenog trbuha

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=2]Japanski mrmoljak plamenog trbuha[/h]Opis

Ovo je jedan od najlepših većih mrmoljaka, mada nije uvek dostupan. Boja tela mu je jednostavna, ali upečatljiva. Ovaj mrmoljak ima jarku smeđu boju na kičmenom delu, a ventralno se mogu pojaviti (ili izostati) tamne vermikulacije. Dobro oblikovane paratoidne žlezde su prisutne a sekret iz žlezda je vrlo toksičan. U toku sezone parenja rep kod mužjaka dobija plavičast odsaj i vlakna repnog peraja se razvijaju. Glava je dobro definisana, široka, spljoštena i zaobljena.

Cynops_pyrrhogaster_sasayamae.jpg

[h=2]Cynops pyrrhogaster[/h]
Veličina i životni vek

Ovo je robusna vrsta, veličine od 12.7 cm. Životni vek od preko 20 godina se može očekivati.

Staništa

Japanski mrmoljak plamenog trbuha je vrlo podesno nazvan. Ne samo što ima plameni trbuh, već je iograničen je na područje Japana. Može se pronaći u mirnim barama, močvarama i sporim potocima.

Nega u zarobljeništvu

Iako ih hobisti često mogu naći u radnjama gde se prodaje akvarijumska oprema i tropske ribice, Japanski mrmoljak plamenog trbuha ne spada u grupu toplovodnih mrmoljaka. Preferira se temperatura vode u rasponu od 15-20.5°C do 21-23.9°C. Voda mora biti oslobođena od hlora i hloramina. Ovaj mrmoljak može biti čuvan u vodenim uslovima u toku godine ili možete probati da ga držite u kopnenim uslovima kada nije vreme parenja. Ukoliko se odlučite za vodene uslove, akvarijum bi trebalo da je bude dobro opskrbljen živim biljkama. Mladi su skloniji kopnenim uslovima nego odrasli i dobro će se razvijati u šumovitom ili poluvodenom terarijumu. Ukoliko se koristi poluvodeno uređenje, mora da se omogući jednostavan ulazak i izlazak iz vode.

Mrmoljci su predatori i hrane se svim vrstama sitnih crva, insekata i zglavkara. Vodeni mrmoljci će takođe jesti i riblja jajašca, kao i jajašca žaba, drugih salamandera, pa i jaja svoje vrste.

Od jednog do nekoliko plameno-trbušnih mrmoljaka može biti smešteno u akvarijum kapaciteta 37.8 litara. Unutrašnjost može biti uređena kao potpuno vodeni avarijum, kao poluvodeni terarijum ili, ukoliko Vaši mrmoljci nisu u sezoni parenja, kao šumoviti terarijum.

U svakom slučaju, temperatura bi trebalo da je ispod 23.9°C.

Razmnožavanje

Ovi mrmoljci će se dobro pripremiti za razmnožavanje ukoliko im se snizi temperatura na 8.9 – 12.8°C u periodu od dva do tri meseca za vreme zimske kratkodnevnice; međutim, neki mrmoljci će se pariti i bez prethodnog perioda hlađenja. Osvežavanje akvarijumske vode (povremeno polumenjanje, na primer) sa blagim padom temperature će takođe pomoći da ove mrmoljke pripremite za parenje.

Za vreme hlađenja, plameno-trbušni mrmoljci će nastaviti da jedu, mada će to činiti mnogo ređe. Nemojte da im stavljate previše hrane, zato što ćete samo isprljati akvarijumsku vodu. Kada im temperatura vode bude bila letnja, nahranite ih izdašnije.

Omogućite prirodne periode svetlosti tokom cele godine. Toplija voda i duži prolećni dani će stimulisati Vaše mrmoljke da se reprodukuju.

Čin parenja ovih mrmoljaka je posebno komplikovan. Feromoni (stimulativni mirisi) se proizvode u žlezdama mužjaka. Za vreme ampleksusa mužjak će plivati da bi se pozicionirao ispred ženke. Može gurkati ženku glavom ili trljati se o nju sa svojom bradom, kako bi podstakao delovanje stimulansa. Podizanje tela i pomeranje repa se može primetiti, s obzirom da na taj način želi da se feromoni rasprše. Za vreme snošaja mužijak će proizvesti spermatofore, kapsule sa spermom koje će ženka pokupiti svojom kloakom. Nakon prihvatanja sperme, ženka će poleći jaja jedno po jedno (ili u vrlo malim grupama) na plutajuće biljke ili na listove ukorenjenih biljaka. Ženka postavlja lepljiva jaja pomoću svojih zadnjih stopala.

S obzirom da mrmoljci bez problema jedu svoja jajašca, trebalo bi premestiti ili jaja ili odrasle nakon izlegnuća.

Mladunci će se izleći u roku od 15 do 40 dana, zavisno od temperature vode. Novorođene larve su sitne i nakon apsorbovanja žumančane kesice, zahtevaće najsitniju moguću hranu. Većina preferira živi plen, prihvataju dafniu, drugu barsku hranu, kao i seckane gliste. Ponudite im samo onoliko hrane koliko su u stanju da pojedu, jer ukoliko ostane, uprljaće vodu u akvarijumu. Kako larve budu rasle, povećavajte veličinu hrane. Od oko 1.2 cm veličine, ova stvorenja će biti sposobna da jedu cele crve. Ukoliko se daju konzervirani škampi, trebalo bi da se operu, da bi se so dobro isprala.

Ovim mrmoljcima plamenog trbuha često treba od pet i po do šest meseci da se preobraze. Kako se vreme metamorfoze približava, trebalo bi sniziti nivo vode u akvarijumu i pokriti sa velikim brojem plutajućih biljaka (ili malim komadima kore plute). Larve će se često popeti do površine biljaka ili blizu površine vode pored plute dok im se škrge menjaju, i struktura kože, kao i ostale anatomske promene. Kada se metamorfoza završi, mladi će se najbolje razvijati u šumskom uređenju terarijuma. Ukoliko se hrane na odgovarajuć način, bebe mrmoljaka će brzo rasti.

Drugi mrmoljci sa sličnim potrebama

Španski mermerni mrmoljci, Triturus marmoratus, krestast mrmoljak, Triturus cristatus kompleks, i hongkonški bradavičast mrmoljak, Paramesotriton hongkongensis, imaju slične potrebe kao japanski mrmoljak plamenog trbuha. Sve ove vrste su hladnovodne i dobro se mogu razvijati kako u vodenim uslovima, tako i u kopnenim (kada nije sezona parenja). Dug život je karakterističan za sve navedene vrste.

životinje.rs
 
Natrag
Top