Japanski borac (Tosa-Inu)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Japanski borac (Tosa-Inu)

tosa%20inu.bmp

TosaInuIMG_0330.JPG


:info:

Originalni naziv rase: TOSA INU
Zemlja porekla: JAPAN
Istorija:
Tosu cesto nazivaju "sumo borcem pseceg sveta". Uzgaja se u Japanu vec stotinama godina. Razvio se u razdoblju izmedju 1868. i 1912. ukrstanjem s lokalnom japanskom pasminom Kochi i Shikoku borbenim psima.
Tosa kojeg danas poznajemo razvijen je u kasnim 1800 - tima. Najbolji primerci japanskih tosa ukrstani su novouvezenim evropskim pasminama, kao sto su nemacka doga, mastif, buldog, bulterijer i bernardinac, kako bi dobio na velicini. Rezultat je bio mocan, pokretan i atletski pas u tipu mastifa.
U Japanu se tosa smatra nacionalnim blagom. Iako su sada borbe pasa protivzakonite u Evropi, Severnoj Americi i Japanu, potajno se u ilegali te borbe nastavljaju u zabacenim seoskim regijama Japana, gde se tosa sa svojih 30 - 40 kg (manje od primeraka uzgojenih na zapadu) i dalje koristi za borbe. Ova je pasmina izvanredna u psecim borbama japanskog stila. Japanska pravila za borbe pasa u posljednje stolece su zahtevala da se psi bore tiho i bez povlacenja i tose su se borili prema tim pravilima - tiho i nemilosrdno.
Tosa je retka pasmina cak i u rodnoj zemlji i tek je nedavno dovedena u Ameriku. Nazalost, u nekim je zemljama ova pasmina zabranjena kao opasna pasmina.


Izgled:
Minimalna visina muzjaka mora iznositi 60 cm, a zenke 54 cm. Visina bi znaci trebala biti i visa.Tosina dlaka je kratka. Moze biti crvena (najomiljenija), crna, zuta, prosarana i crno-crvena. Upotreba:

Pas cuvar i kucni pas
Karakter:

Japanski borbeni pas tosa je samouveren i miran, strpljiv, hrabar, izuzetno inteligentan, vrlo dobar pas cuvar, laje samo ako je to stvarno potrebno.

Tosa je izuzetno privrzen pas, koji svoju porodicu voli iznad svega.
 
Natrag
Top