Japan otpisuje skoro 4 milijarde dolara duga Mjanmaru

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Japan otpisuje skoro 4 milijarde dolara duga Mjanmaru


Tanjug |




Tokio će otpisati dug Mjanmaru u visini od 3,7 milijardi dolara i nastaviti da daje pomoć i zajmove ovoj zemlji, saopštila je danas japanska vlada.

237362_pb110324tokyolights1afp_f.jpg


Vlada u Tokiju odlučila se na ovaj potez kako bi podstakla ekonomsku saradnju nakon nedavnih demokratskih reformi u Mjanmaru, prenosi AFP.


"Reforme u Mjanmaru napreduju sigurno", rekao je japanski premijer Jošihiko Noda na zajedničkoj pres konferenciji posle susreta sa predsednikom Mjanmara Tein Seinom.

Tein Sein je prvi šef ove države koji je došao u posetu Tokiju u poslednjih trideset godina.


Dve države radiće i na otvaranju specijalne ekonomske zone u Mjanmaru, što bi potencijalno moglo da donese japanskim kompanijama prednost u odnosu na rivale u dobijanju infrastrukturnih projekata u ovom području.


Zapadne zemlje su počele da ublažavaju sankcije Mjanmaru posle parlamentarnih izbora i obećanja vojne hunte da će vlast predati civilnim organima uprave nakon pedesetogodišnjeg upravljanja zemljom.


"U trenutku kada je demokratizacija Mjanmara u ključnoj fazi, Japan želi da dodatno podrži njihove napore i reforme i pojača pomoć", izjavio je japanski premijer Noda.


 
Natrag
Top