Šta je novo?

Janša nije prijavio imovinu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Janša nije prijavio imovinu


Ljubljana -- Slovenačka Komisija za prevenciju korupcije objavila je izveštaj iz kojeg proizlazi sumnja da su Janez Janša i Zoran Janković u sukobu interesa.

Janša i Janković, premijer i gradonačelnik Ljubljane, naime, nisu prjiavili promene svog imovinskog stanja.

Komsija je utvrdila da je Janša, koji je predsednik Slovenačke demokratske stranke (SDS), uvećao svoju lično imovinu “nesrazmerno i neobjašnjeno” za najmanje 210.000 evra u odnosu na ranije prijavljeni iznos.

Navodi se da je Janša u tom periodu "sufinancirao kupovinu nekretnina od privatnog poduzeća" i da je “pravnim delovanjem na štetu tog preduzeća”, stekao imovinsku koristi od oko 100.000 evra.

"Taj posao je, po nalazima komisije, bio opterećen izrazitim korupcijskim rizicima i sumnjom u zlopotrebu položaja", navodi se u izveštaju Komisije.

Janša je na "Tviteru" odgovorio da su sva sredstva koje ima u skladu sa njegovom zaradom tokom poslednjih 30 godina, dok je SDS na istoj mreži objavio da Komisija objavljivanjem izveštaja pokazala koliko je "duboko komunistička".

Slično je i u slučaju Jankovića, dok u kontroli imovine petorice ostalih političara koji su bili ili su sada na čelu stranaka, nisu utvrđene nepravilnosti prema Zakonu o suzbijanju korupcije.

Za Jankovića, koji je gradonačelnik Ljubljane, konstatuje se da je sustinski kršio obavezu prijavljivanja stvarnog imovinskog stanja, kao i da se njegov bankovni račun u analiziranom periodu povećao na 2,4 miliona evra.

Od toga je na Jankovićev račun 208.000 evra pristiglo 2011. godine od firme koja je poslovala s opštinom Ljubljana, javila je STA. Ta sredstva ne samo da nisu bila prijavljena protivkorupcijskoj komisiji, nego je reč o transakciji s velikim korupcijskim rizikom, rizikom nedopuštenog lobiranja, konflikta interesa i zloupotrebe položaja, navodi se u izveštaju Komisije.

Komisija je istakla da ne može da proveri da li Janković ima imovinu u inostranstvu, zbog zakonskih ograničenja. Predsednik Komisije Goran Klemene je u današnjem saopštenju poručio da ni Janša ni Janković nisu pružili objašnjenje za pronađene nedoslednosti, iako im je data mogućnost da to urade.Izvor:
B92.net
 
Top