Šta je novo?

Janković: Utvrditi pojedinosti o dopunskom radu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Janković: Utvrditi pojedinosti o dopunskom radu

Tanjug | 07. 02. 2011. - 09:43h | Foto: Fonet

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je jutros da su u toku kontrole da li se dopunski rad u zdravstvenim ustanovama obavlja u skladu sa zakonom i da se, ako je mogućnost zlopotreba velika, moraju promeniti odredbe zakona.
68147_0207sasajankovicfotofonet_hs.jpg
Saša Janković

Janković je rekao RTS-u da mora do kraja sagledati da li su slučajevi koje je dosad ispitao pravilo ili izuzetak i da će, ako ih ima previše, od Skupštine Srbije zatražiti da razmotri te odredbe zakona.

On je najavio da će tražiti da se razgraniči šta je redovan rad i koje usluge obuhvata, a šta se ne može raditi dopunski, a obuhvaćeno je redovnim radom i gde se to može raditi.

U toku su kontrole u Beogradu, bilo je kontrola i u Vojvodini, a iduća biće u Nišu, jer je reč o ustanovama koje ostvaruju najveći prihod od dopunskog rada, najavio je Janković.

Povod za kontrolu, koja će ovih dana biti okončana, ali su sve činjenice utvrđene, je situacija u kojoj je pacijentkinja zbog simptoma bola u grudima od svog lekara dobila uput za ultrazvučni pregled dojke zbog sumnje na simptome kancera, rekao je Janković.

Pregled joj je zakazan za sedam meseci kasnije, ali joj je istovremeno ponuđeno da dođe sutra i da taj pregled obavi uz plaćanje i to ne posle radnog vremena, već u pola jedan, objasnio je Janković, navodeći da takvih situacija, prema tvrdnjama građana, ima puno.

Takva situacija nastaje kao zloupotreba zakonskih odredbi, rekao je Janković, podsetivši da svi građani svakog meseca plaćaju zdravstveno osiguranje.
Najveći broj lekara i medicinskih radnika radi savesno i pravilno i smeta im što neko od njihovih kolega manjina zloupotrebljavaju položaj u kome su se našli, rekao je Janković, navodeći da se dopunski rad ne može obavljati u redovno radno vreme već nakon posla.


Nemoguće je ukinuti dopunski rad i medicinski radnici imaju to pravo, ali zakon o radu govori o radu kod drugog poslodavca i ne omogućava dopunski rad, ni ugovor za poslove obuhvaćene radom organa koji ih pruža i to mogu biti ekstrausluge, ali ne ono što se već plaća kroz obavezno zdravstveno osiguranje, naglasio je Janković.
Rešenje je sankcionisanje odgovornih, ali se dosad nije pokazalo da sankcija ima, smatra on.


Janković je naveo da je u Institutu za onkologiju Vojvodine utvrdio kršenja zakona, jer su građanima naplaćivane usluge obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem i da se dopunski radilo, iako postoje liste zakazivanja, ali da ga je osnivač te ustanove obavestio da pošto je Institut prestao da radi zloupotrebe, nema potrebe ni da odgovara.
 
Top