Janković: U Srbiji se krše prava radnika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nesklad propisa i prakse


Janković: U Srbiji se krše prava radnika





Beta | 30. 04. 2011. - 00:52h | Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je juče, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, da se u Srbiji krše prava radnika i apelovao na državu da ih zaštiti, a na poslodavce da poštuju radnička prava.
5353_radnici-02_f.jpg

"Nesklad između propisima zagarantovanih i u praksi poštovanih prava zaposlenih u Srbiji se olako toleriše i opravdava, dok pojedini poslodavci, pogotovo u manjim mestima, zloupotrebljavaju masovnu nezaposlenost i praktično ucenjuju lokalno stanovništvo da radi pod bilo kakvim uslovima", ukazao je Janković.

Kako se navodi u saopštenju iz njegove kancelarije, zaštitnik građana je rekao i da mu se radnici najčešće žale da im poslodavci krše pravo na dnevni, nedeljni i godišnji odmor, kao i da im ne plaćaju prekovremeni rad.

  • "Kada poslodavci krše zakon i ne uplaćuju obavezne doprinose u penzijski, zdravstveni i druge fondove, štetu i dalje po važećem zakonskom rešenju snose radnici", naveo je Janković.
"Radnici se žale i da rade na određeno vreme znatno duže nego što je to predviđeno Zakonom o radu. Ima diskriminacije žena na poslu, ne zapošljavaju se dovoljno osobe sa invaliditetom", ukazao je Janković.

On je rekao i da se u Srbiji "radi na crno", kao i da poslodavci plate radnika prikazuju manjim nego što jesu da bi plaćali manje doprinose zbog čega će i penzije tih radnika biti manje.

Zaštitnik građana je, takođe, ocenio i da poslodavci "argumentovano upozoravaju na procentualno previsoke doprinose, poreze, takse i druge državne i lokalne namete koji ih teraju u 'sivu zonu'".

"Veliki broj preduzeća i radnji muči se da opstane u takvim uslovima, i prava zaposlenih postaju kolateralna šteta na koju država jednim okom žmuri. Takva konfuzija otežava i da se razdvoje stvarno obespravljeni radnici od pojedinaca koji očekuju da i za nerad budu plaćeni i zaštićeni", upozorio je zaštitnik građana.

On je apelovao na državu da obezbedi mnogo bržu i delotvorniju zaštitu prava radnika, a poslodavce je podsetio da je samo poštovan radnik produktivan radnik.
 
Natrag
Top