Janković: Građani se najviše žale na dužinu suđenja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Nakon sastanka sa šefom stručne misije EU


Janković: Građani se najviše žale na dužinu suđenja


BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković rekao je danas u Beogradu šefu ekspertske misije Evropske unije Mauriciju Salustru da se građani Srbije u žalbama na rad pravosuđa najviše žale na dužinu postupaka, ali i na teškoće u izvršavanju sudskih odluka i nedovoljnu transparentnost u radu sudova.


65749_0807-sasa-jankovic_f.jpg



"Građani najčešće protestuju zbog dužine sudskih postupaka, gubljenja predmeta u sudovima, nedovoljne transparentnosti u njihovom radu, kašnjenja u izradi presuda i drugih sudskih akata, neorganizovanosti sudske administracije, teškoća u izvršenju sudskih odluka i neobaveštavanja o sudbini podnetih krivičnih prijava tužilaštvima", rekao je Janković, navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Janković je šefu ekspertske misije Evropske unije rekao i da građani iskazuju sumnju u korumpiranost kako u pravosudnim organima, tako i među advokatima.




On je istakao zabrinutost zbog dužine i razloga za određivanje pritvora u pojedinim postupcima, slučajeva zakašnjenja u izvođenju osumnjičenih pred istražnog sudiju, kao i izjava predstavnika izvršne vlasti o suđenjima koja su u toku ili su tek "inicirana".


"Takođe, zaštitnik građana je ukazao da je veliki broj zaposlenih u sudskoj adminsitraciji posle izvršene reorganizacije u dužem period radio puno radno vreme, a primao 'bitno' smanjenu platu, jer je formalno bio neraspoređen", piše u saopštenju.


Janković je istakao i da njegov uvid u rad pravosudnih organa nije sveobuhvatan, jer je, po prirodi stvari, upoznat samo sa pojavama koje izazivaju nezadovoljstvo građana.


Salustro je, kako je navedeno, posebno iskazao zanimanje za zakonske mogućnosti i kapacitet Stručne službe Zaštitnika građana da u budućnosti više pažnje posveti istraživanju nepravilnosti u radu sudske administracije.


Zabrinutost i zbog dužine pritvora

Zaštitnik građana je u razgovoru sa Salustrom takođe izrazio zabrinutost zbog dužine i razloga za određivanje pritvora u pojedinim postupcima i izjava predstavnika izvršne vlasti u vezi postupaka koji su u toku ili su tek inicirani.

U Jankovićevom saopštenju se navodi da je izražena i zabrinutost zbog slučajeva zakašnjenja u izvođenju pred istražnog sudiju osoba koje je policija zadržala.
"Veliki broj zaposlenih u sudskoj administraciji je posle izvršene reorganizacije u dužem periodu radio puno radno vreme, a primao bitno smanjenu platu, jer je formalno bio neraspoređen", saopštio je Janković.
On je istakao da njegov uvid u rad pravosudnih organa nije sveobuhvatan, jer je, po prirodi stvari, upoznat samo sa pojavama koje izazivaju nezadovoljstvo građana.


Blic

 
Natrag
Top