Šta je novo?

Janketić: Opera je teža od glume

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.810
Janketić: Opera je teža od glume

Glumac Mihailo Janketić za “Novosti” govori o debiju u predstavi kompozitorke Isidore Žebeljan, saradnji sa Rambom Amadeusom, "krvavom pevačkom hlebu"

ddAae7R.jpg

Rambo Amadeus i Janketić među operskim pevačima

OVO je za mene jedna velika, prelepa avantura, dragoceno iskustvo i nešto sasvim novo u mom scenskom življenju. Prvi put radim u operi, istina ne pevam, ja sam orator, ali mi je vrlo zanimljivo jer radim sa visoko profesionalnom, vrhunskom ekipom - kaže za "Novosti" Mihailo Miša Janketić, uoči večerašnje premijere opere Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka", u režiji Borisa Liješevića, na Letnjoj pozornici na Paliću.

- Naučio sam da mnogo više poštujem i uvažavam rad ljudi koji rade u operi. To je krvav posao i mnogo je teži od glumačkog, jer se od njih traži da pevaju u tačnom ritmu, a da pritom i glume, moraju da gledaju dirigenta i vladaju scenom. Za razliku od nas, oni moraju da pevaju kako im drugi svira, a mi imamo svoj ritam, svoju partituru i mnogo smo slobodniji i oslobođeni straha od kiksa i greške, kod njih nema ispravke. Ne bih bio operski pevač ni za kakve pare.

* Da li vam je bilo teško da odgovorite ovom izazovu?

- Nije bilo lako, moram priznati. Opera mi je do sada bila daleko, a sada delimo sve muke i sve radosti. Iako pričam celu priču, i ja, kao i pevači, moram da se povinujem ritmu, da odgovorim tačno na one pasaže koji idu sa i bez muzike ili na kratke upadice. Pošto muziku ne poznajem tako dobro, moram da se "bečim" u dirigenta i zavisim od njega i njegovog znaka. A pritom moram da se oslobodim jer publika to ne sme da primeti.

* Koliko dugo su vas ubeđivali da prihvatite ponudu?

- Nijednog trenutka se nisam dvoumio, niti ću ikada kada me Boris bude zvao. Ovo je drugi put da radimo zajedno, brzo i lako se dopunjujemo i sjajno sarađujemo.

* Šta je to što sa scene poručujete akterima i gledaocima?

- Zagovaram ideju da će u nekoj budućnosti brakovi između žene i dva muškarca biti sasvim normalni. Time, naravno, otvaram mogućnosti i jednopolnih i dvopolnih brakova, i mnogoženstva i mnogomušstva. Kada bi bili na tom stupnju svesti, onda bi bilo mnogo manje ubistava, zločina kojim nas iz dana u dan bombarduju ljubomorni muževi i žene. A to je pitanje naše nesvesnosti.

* Na sceni se pojavljujete sa Rambom Amadeusom, kako je bilo sarađivati sa njim?

- Rambo igra proroka, mog bivšeg prijatelja, koji mi je dao savet šta da radim, a ja svoje prijatelje vodim duboko u džunglu da njima pomognem. On je pojava za koju nismo mogli naći bolju alternativu za ovu ulogu, nema teksta, ali tu je igra, pokret...

* Kakva će biti sudbina ovog komada?

- Ovo je koprodukcija Narodnog pozorišta u Subotici, Budva Grad teatra i Kazališta "Ulises" sa Briona, pa posle premijere idemo u Herceg Novi, Budvu i na Brione. Kakva će biti dalja sudbina ove predivne izvedbe - ne znam, jer je za naš trenutak i situaciju produkcija užasno skupa. Ona se ne može pokriti ulaznicama, ali se nadam da će se naći sredstva da što duže živi.

PODELA

OPERA "Dve glave i devojka" nastala je 2012, kada je premijerno prikazana u okviru Festivala "Setimana Muzikale Sense", dok je domaća publika imala priliku da je vidi godinu dana kasnije na Bemusu. U ovoj postavci uloge tumače sopran Aneta Ilić (Padma), bariton Vasa Stajkić (Čandra), bariton Nebojša Babić (Bati) i sopran Katarina Jovanović (boginja Kali). Pripovedači su Miša Janketić i Milovan Filipović, a kao gost se pojavljuje Rambo Amadeus. Dirigent je Premil Petrović, a pisac libreta Borislav Čičovački.

(Novosti)
 
Top