LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dženis Džoplin, srećan 70. rođendan

Dženis Džoplin, srećan 70. rođendan


IZVOR: TELEGRAPH.CO.UK | ALICE VINCENTDženis Džoplin bi danas napunila 70 godina. Muzičarka je za života objavila četiri albuma - jedan za svaku godnu njene kratke karijere. Pevačica koja je vešto vladala žanrovima od roka do folka, Džoplinova je bila veliki uzor kasnijim ženskim izvođačima, ostvarivši ogroman uticaj na pop i rok muziku, uprkos tome što je umrla tragično mlada, sa 27 godina.


88051223650fb02c08e08b623086185_orig.JPG
Dženis je odrastala u Teksasu, svetovima udaljenom od kasnijeg hedonizma u kome je uživala u San Francisku. Rodni grad Port Artur je bio mesto školskih siledžija i društvenog odbacivanja. U jednom TV intrevjuu nedugo pre svoje smrti 4. oktobra 1970. Džoplinova je rekla: „Ismevanjem su me izbacili iz odeljenja, iz grada, iz države”.

Međitim, taj osećaj odbačenosti naveo ju je da se okrene bluzu i umetnicima poput Besi Smit i Ma Rejni koju je Dženis kasnije nazvala svojom inspiracijom. Sredinom šezdestih ona se vratila u Ostin i pokušala da bude solo umetnica, provela nezanimljivu godinu na fakultetu gde je radila u studentskim novinama kao hipi muzičarka amaterka.

Ali tek je u San Francisku mogla da izgradi scenu koja će promeniti njen život i savremenu muziku uopšte.

1963. doselila se u četvrt Hejt-Ašberi, koja je bila baza bendovima poput Jefferson Airplane i Grateful Dead. Iako je kraj bio povezivan sa psihodeličnim rokom, Džoplinova je snimila bluz pesme sa budućim gitaristom Jefferson Airplane-a Jormom Kaukonenom i postala teška zavisnica od amfetamina, zbog čega je morala da se vrati u Teksas.

U Kaliforniju je ponovo došla 1966. da bi nastupala sa bendom Big Brother and the Holding Company. Ubrzo je potpisala ugovor za ploču. Nakon godine prožete nezgodama u muzičkoj industriji, tokom koje je Džoplinova postala zavisnica od heroina, konačno je objavljen njen debi album avgusta 1967.

Nakon toga je usledila svirka pred desetinama hiljada ljudi na pop festivalu u Montereju koja će joj promeniti karijeru; Dženis Džoplin i Big Brother su zapali medijima za oko.

105679533850fb02c292e0e378402375_640x540.jpgMožda je bila proglašena „Najružnijim stvorenjem u studenjaku” od strane muških akademaca 1963, ali 1968. „Vogue” ju je nazvao „najuzbudljivijom vodećom ženom roka”.

Da je bila šik, nije. Ali i takva, sa bakinim naočarima, neukrotivom grivom, tetovažama i nakitom - zbog čega je ličila na „vavionsku kurvu” kako je napisao jedan novinar „Rolling Stone”-a - ona je pokrenula stvaranje nove scene.

1969. je napustila bend i krenula u solo viode. U tom trenutku, drugi album benda „Cheap Thrills” je već bio na prvom mestu top-lista i ostao tu dva i po meseca. Vodeći singl, „Peace of My Heart” stigao je do 12. pozicije na listi singlova. Bila je to obrada pesme soul pevačice Erme Frenklin iz 1967. ali je Džoplinova od nje načinila veći hit zavaljujući sirovom vokalu punom duše. Frenklinova je kasnije rekla da nije ni prepoznala Dženisinu verziju.


„Ceo život htela sam da budem bitnik. Da upoznam velika imena, naduvam se, povalim sa nekim, dobro se provedem. To je sve što sam oduvek htela. Ali znala sam da imam dobar glas i da bih mogla uvek da se ogrebem za par piva zbog toga. A onda me je odjednom neko bacio u taj rokenrol bend. Bacili su na mene te muzičare a zvuk je dolazio otpozadi. Bas me je punio. I tog treutka sam shvatila da je to to. Da samo to želim da radim. Bilo mi je bolje nego sa bilo kojim muškarcem. Možda je u tome nevolja.
Na sceni ja vodim ljubav sa 25.000 ljudi, a onda odem kući sama”.


Prvi album Džoplinove kao solo umetnice sa pratećim bendom Kozmic Blues Band, I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! (1969), nije dostigao uspeh njenih radova sa Big Brother ali je dobio pozitivne kritike. U okviru evropske turneje nastupila je u Royal Albert Hallu i izazvala nerede na koncertu u Frankfurtu kada su obožavaoci upali na binu.

Uprkos velikim naporima njenih prijatelja i muzičara da je spasu, bili su to dani ispunjeni drogom za Džoplinovu. Prema rečima Pegi Kaserti, Džoplinove prijateljice i povremene ljubavnice, pevačica je 1969. uzimala svakoga dana dozu heroina u vrednosti od 200 dolara.

Krajem 1969. nastupila je na Vudstoku nakon čega je usledila turenja po Kanadi. Vratila se u studio septembra 1970. da snimi „Pearl”, ispostaviće se, njen posthumno objavljen album. Poslednji snimci bili su a cappella verzija „Mercedes Benz” i rođendanska poruka Džonu Lenonu.

Dženis je pronađena mrtva u hotelskoj sobi 4. oktobra 1970, dana kada je trebalo da snimi vokal za numeru „Buried Alive”. Veče pre toga ona je imala dogovor da vidi i sa Kasertom i sa verenikom Setom Morganom, ali se nijedno od njih dvoje nije pojavio.

Umrla je 16 dana posle Džimija Hendriksa, takođe u 28. godini, koja je bila kobna i za Džima Morisona, Kurta Kobejna i Ejmi Vajnhaus.

Tragični završetak kratke karijere Dženis Džoplin, uz njen doprinos muzici, drže je čvrsto u mislima javnosti skoro 45 godina posle smrti. Njeni vokali - od osećajnog predenja do iskonske rike - izražavali su emocije, seksualnost i politiku kao odraz atmosfere jednog vremena. Čak i danas ona je mnogima uzela delić srca.

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top