Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.566
JAMIROQUAI


jamiroquai_1.jpg


Brand New Heavies band Početkom 90. godine prošlog stoljeća traži vokalistu. Jay (Jason) Kay odlazi na audiciju, ali bezuspješno. Nakon toga odlučuje samostalno pokrenuti bend. Naziv Jamiroquai ima zaista filozofsko i kumplicirano objašnjenje. Jam (kad bend složno improvizira), zatim indijanci, točnije pleme indijanaca u Americi zvano Iroquois sastavni su dio rječi Jamiroquai. Stoga nije ni čudno kad Jay Kay luduje s onim raznim kapama i indijanskim motivima. Nadalje, 1992. godine izlazi njihov prvi singl "When You Gonna Learn?". To je tipičan primjer acid jazza kojim Jamiroquai postaje isplativa grupa diskografskim kućama. Sony BMG Music Entertainment s njima pravi ugovor u vrijednosti od 1,000,000 funti. Pretpostavljam da je Jay tada kupio svoj prvi ferrari. Uslijedio je album "Emergency on Planet Earth" 1993. Već se tu vidi ozbiljniji rad, i glazba apsorbira elemente soula i jazza. 1994. slijedi album "The Return of the Space Cowboy" koji je poprimio snažan funk izričaj kao i psihodelične elemente. Još uvijek oni su samo grupa koja ima stila i zanimljivu glazbu. Ali slijedi 1996. godina koja donosi njihov novi album koji će im donijeti svjetsku slavu. Pjesme "Virtual Insanity" i "Cosmic Girl" 1997. donijet će im planetarnu popularnost, a "Virtual Insanity" i četiri nagrade MTV Music Awards za spot. Slijede singlovi za filmove "Godzilla", "Center Stage" i "Napoleon Dynamite". 1999. izlazi manje poznat, ali više značajan album "Synkronized". Značajan je zbog toga jer će se po njemu njihova glazba usmjeriti u malo drukčijem smjeru. Usuđujem se reći da će ovim Jamiroquai funk glazbu dovesti na jedan novi i drukčiji nivo. Stvara nekakve kombinacije disco i funk glazbe. Napokon, 2001. godina vraća Jamiroquai na svjetsku glazbenu scenu još snažnije. Album se zove "A Funk Odyssey". Singl je "Little L", koji je dosta vremena zauzimao prva mjesta svjetskih ljestvica. Čak i danas, pet godina nakon izdavanja albuma ovaj album razvaljuje. 2005. godine izašao je, nadamo se ne i posljednji album, "Dynamite". On je dohvatio treće mjesto UK ljestvice, a ni u ostalim djelovima svijeta nije bilo drukčije. Ovim i prijašnjim albumom Jamiroquai je izgradio snažan identitet koji će zasigurno ući u povijest. Sjećamo se promocije albuma "A Funk Odyssey" u Puli, gdje je postigao fantastičan nastup. Također moram reći da posjedujem DVD "Jamiroquai live in Verona" od prije par godina, i moram priznat da bolji koncert još nisam gleda. Preporučujem ga. Nadajmo se ponovnom dolasku Jamiroquaia u Hrvatsku.

Izvor: Funky


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.566
Džamirokvaj uživa u Beogradu

Džamirokvaj uživa u Beogradu


Momci iz benda „Džamirokvaj“, predvođeni pevačem Džej Kejom stigli su juče u popodnevnim časovima u Beograd pred večerašnji koncert u Kombank areni.

1.jpg
Džej Kej na beogradskom aerodromu sa bendom

Slavni pevač je bio veoma raspoložen i neposredan. U Beograd je došao privatnim avionom.

Po dolasku se, kako saznajemo, odmah organizatorima požalio da je pocepao svoje omiljene pantalone, ali i na to da gde god da ode prati ga kiša.

Zanimljivo je da se nije odvajao od kutije na kojoj je pisalo „lomljivo“, a u kojoj je bio jedan od njegovih čuvenih šešira.

Koncert večeras počinje u 20 sati kada će na scenu najpre bend "Svi na pod", a oko 21.30 Džamirokvaj bi trebalo da započne svoj nastup.


Izvor: Blic Online
 
Poslednja izmena od urednika:
Top