Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džejms Braun

220px-Jb-godfatherofsoul.jpg

magnify-clip.png

220px-JamesBrown.jpg

magnify-clip.png

Džejms Braun na koncertu u Beogradu

Džejms Džozef Braun Mlađi (engl. James Joseph Brown, Jr; 3. maj 1933. godine—25. decembar2006. godine) ili kraće Džejms Braun, bio je američki muzičar i zabavljač. Priznat je kao jedna od najuticajnijih ličnosti u popularnoj muzici 20. veka i stekao je renome pre svega svojim pevanjem i "grozničavim" plesom. Poznat je kao "kum soula", a u drugim prilikama i kao "najvredniji radnik u šou biznisu".

Jedan je od najproduktivnijih pevača, tekstopisaca, vođa benda i muzičkih producenata. Bio je jedna od ključnih pokretačkih snaga gospela, ritam i bluza, bluza, soul i fank muzike. Ostavio je veliki trag u drugim muzičkim žanrovima uključujući rok, džez, rege, disko, dens i elektronske muzike kao i u hip hopu.

Muzičku karijeru započinje 1953. godine, a slavu u kasnim pedesetim godinama 20. veka i početkom šezdesetih. Učestvovao je aktivno u političkom životu SAD-a (istupanja u ime Afro-Amerikanaca i otvorena podrška Ričardu Niksonu).

Preminuo je 25. decembra 2006. godine, nakon hospitalizacije, od upale pluća.

Rani život


Džejms Braun je rođen kao jedino dete Suzi (rođene Belings) i Džozefa („Džoa“) Gardnera Brauna u malom gradiću Barnvelu u Južnoj Karolini za vreme Velike depresije. Iako je njegovo prezime zaista bilo „Braun“ („Smeđ“), to se uglavnom shvatalo drugačije, jer je aludiralo na njegovu boju kože. Dok je bio dete, Brauna su zvali „Junior“ ili „Mali junior“, što mu je ostalo kao nadimak i u kasnijem životu. Braun i njegova porodica živeli su u ekstremno teškim uslovima[1]. Kad je navršio četiri godine, roditelji su mu se rastali jer je majka odlučila da živi sa drugim čovjekom[2]. Nakon što je majka napustila porodicu, Braun je nastavio živeti sa ocem i njegovom prijateljicom do svoje šeste godine. Nakon toga su se preselili u Augustu, u Džordžiji, gde ga je otac poslao da živi kod tetke koja je vodila javnu kuću[3]. Braunov život sveo se na ulicu u život bez kontrole roditelja ili staratelja. Živeći na taj način, pohađao je školu do sedmog razreda, kada je izbačen. Tokom svoga detinjstva, Braun je zarađivao novac glačajući cipele, čisteći prodavnice prodavajući i zamenjujući stare markice, perući sudove i automobile, a u međuvremenu je pevao i nastupao na takmičenjima za talente. Zarađujući za život, Braun je počeo sam da uči da svira harmoniku, koju je dobio od oca[4]. Takođe je počeo da uči svirati na gitari koju je dobio od Tampa Reda (koji je dolazio u javnu kuću) i počeo se upoznavati sa klavirom i bubnjevima. Nakon što je gledao Luisa Džordana, popularnog džez i R&B muzičara tokom 1940-ih godina, i njegov kratki muzički nastup u filmu „Kaldonija“, Braun je dobio inspiraciju da i sam postane zabavljač.

Izvor: Wikipedia

"Kum soula"... energičan, temperamentan i večan. :)
Lud na neki sasvim svoj način. Perfekcionista za koga se svojevremeno pričalo da muzičare zna da izbaci iz benda ako im pantalone nisu ispeglane "na ivicu".
Neću da dužim, uživajte... :)





I naravno :)








 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Po svemu jedinstvena pojava na muzičkoj sceni. Nađe se i on ponekad na mojoj plejlisti. :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Kralj u svakom smislu te reči...ima mnogo pesama koje mi se dopadaju...


Žao mi je što na netu ne može da se nađe tonski zapis njegovog koncerta iz Sava centra, mislim da je bio sredinom 90-tih. Jednom prilikom sam slušao na radiju i bio sam oduševljen. Ne znam ko je snimao ali je očigledno bilo da se radi o profesionalnom snimku...
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
U koliko je samo pesama ovaj ritam semplovan wacko2

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top