Jak vetar lomio po Srbiji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Jak vetar lomio po Srbiji[/h]
Jak vetar u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima lomio drveće, oštećeno više automobila, nema izveštaja o povređenima.Deset ekipa preduzeća "Zelenilo Beograd" su trenutno na terenu i uz pomoć hidrauličnih platformi (visoke dizalice od 12, 18, 21 i 22 metra), sklanjaju grane i stabla koja su pala usled jakog vetra, koji duva od sinoć. One će raditi pojačano tokom čitavog dana, a nakon toga će dežurne ekipe biti mobilne do sedam časova ujutru narednog dana.


168619800450927aaf67d75466062015_368x487.jpgSvi građani mogu da se jave na dežurni telefon "Zelenila Beograd" - 011 2650 683 ili na telefone gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije ili policije kako bi prijavili pad grana ili drveća.

Do sada su ekipe intervenisale na 17 mesta u gradu: u Nišavskoj 6, Dalmatinskoj 37, Južnom bulevaru 142, Stanislava Sremčevića 3, Pribojskoj 44a, Sazonovoj 37, Marijane Gregoran preko puta broja 34, Jove Ilića 140, Kneza Višeslava - u dvorištu Avala filma, Petefijevoj 57, Bulevaru vojvode Putnika, Vase Pelagića 34 - 36, Zmajevačkoj 62, Andre Nikolića 4, Hercegovačkoj 18, Dr Ivana Ribara 206 i na Starom sajmištu.

Samo sedam intervencija bilo je na javnim zelenim površinama, dok su ostale bile na privatnim posedima.

Šteta je pričinjena od pada stuba vrbe na automobil u dvorištu Osnovne škole "Dušan Dugalić", kao i padom stabla bele topole sa neuređene površine preko ulice na automobil u Ulici dr Ivana Ribara 206. Niko od prolaznika tom prilikom nije povređen.

JKP "Zelenilo Beograd" apeluje na građane da vode računa o tome gde parkiraju svoja vozila zbog najave jake košave, koja će duvati sa udarima olujne jačine, preko 17 metara u sekundi.

[h=2]Košava čupa drveće po Novom Sadu[/h]Novosađanka Jovana Ivanović zamalo je nastradala kada je oko 13 časova u blizini Limanskog parka jak vetar srušio jedno stablo, koje je palo na metar od nje.

Prema rečima ove Novosađanke udari vetra su u tim trenucima bili toliko jaki da su iščupali drvo iz korena, a ona i još jedna prolaznica samo su pukom srećom ostale nepovređene.

"Prolazila sam blizu Limanskog parka i na uglu Šekspirove i Narodnog fronta bukvalno metar ispred mene se srušilo drvo. Devojka ispred mene odskočila je u stranu i izbegla stablo. Najveći problem je što je to drvo bilo na samom ulazu i u slučaju da je neko izlazio iz zgrade, verujem da bi nastradao", priča za 021 Jovana Ivanović.

Iz "Gradskog zelenila" za 021 navode da je pod udarom jakog vetra danas širom Novog Sada palo deset stabala, a više desetina većih i manjih grana je odlomljeno.

Kako kaže portparol ovog preduzeća, Ivan Nožinić, u gradu postoji mnogo stabala koja su se usled velikih vrućina i nedostatka kiše osušila, pa predstavljaju opasnost prilikom jakih vetrova.

"Zbog olujnog vetra koji poslednjih nekoliko sati duva na teritoriji Novog Sada, veliki broj stabala širom grada je porušen, a imamo i veliki broj intervencija zbog polomljenih grana", poručuje Nožinić i dodaje da su ekipe "Gradskog zelenila" već počele sa obaranjem rizičnih stabala, ali da ih ima previše, te da nisu još uvek stigli da pokriju ceo grad.

Usled jake košave stabla su padala i kod Poljoprivrednog fakulteta, u Futoškom parku, a u ulici Jovana Subotića od naleta vetra srušio se deo zida jedne trospratnice u blizini Vatrogasnog doma, a cigle su sa visine od oko 10 metara pale na trotoar.

U meteorološkoj službi su ranije najavili da će na području Vojvodine duvati košava sa udarima olujne jačine, preko 17 m/s, pa i do 28m/s. Deo Petrovaradina i Kamenice bez struje

Iz Elektrodistribucije Novi Sad poručuju da je usled jakih udara vetra na elektroenergetsku mrežu deo Petrovaradina i Sremske Kamenice u jutarnjim satima ostao bez električne energije, kao i da je moguće da će pojedini građani u ostalim delovima grada takođe ostati bez struje.

Kako kažu u ovom preduzeću, sve tehničke ekipe nalaze se na terenu i rade na otklanjanju kvarova.
Izvor:
B92.net
 
Top