Jačanje odnosa s Rusijom objektivna potreba

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Jačanje odnosa s Rusijom objektivna potreba






Novi ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je za Srbiju "jačanje odnosa s velikom Rusijom objektivna potreba"."Zajednička istorija i koreni Rusije i Srbije olakšavaju nam ne samo međusobno razumevanje već nas sve obavezuju da jačamo odnose. To je objektivna potreba. Oni koji su protiv toga 'pljuju protiv vetra', kako kažu u Rusiji", rekao je Čepurin.


139383298050998f3c7bd96717410910_orig.jpg



Čepurin, koji je u utorak imao prvi radni dan na dužnosti u Beogradu, pošto je na mesto ambasadora Rusije došao posle Aleksandra Konuzina, naveo je da je od ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova dobio niz korisnih saveta i da će se potruditi da opravda ukazano poverenje.

"Potrudiću se da opravdam poverenje i snažno računam na srpske kolege i prijatelje, kako iz političkog establišmenta, tako i na one koji jednostavno simpatišu Rusiju, i svih koji razumeju da je jačanje veza i odnosa s velikom Rusijom - objektivna potreba", rekao je Čepurin.

On je naveo da je za ambasadora posebno važno da oseća simpatiju prema zemlji u kojoj radi i da tamo ima prijatelje i istomišljenike.

"Srbi i Rusi imaju mnogo zajedničkih crta: dobrodušnost, iskrenost, aktivnost, sposobnost da branimo pravednost i neretko da stradamo zbog toga. Svi smo zainteresovani za bolji život i za prosperitet naših naroda", rekao je novi ruski ambasador u Beogradu.

Čepurin je do imenovanja za ambasadora u Srbiji, krajem septembra, bio direktor Odeljenja za rad s dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rođen je 1952. godine, bio je ambasador u Danskoj od 1997. godine do 1999. godine, a prethodno direktor Kadrovskog odeljenja u ruskom MIP-u.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top