J. Barnes nagrađen za životno delo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
J. Barnes nagrađen za životno delo

Izvor: Beta


Britanski pisac Julian Barnes, autor romana „Engleska, Engleska“ i „Floberov papagaj“, ovogodišnji je dobitnik nagrade „David Cohen“ za životno delo, objavio je 18. marta BBC.
21364334974d83a1883bf85280175547_orig.jpg


Primajući nagradu na svečanosti u Londonu, Julian Barnes (65) rekao je da njena vrednost leži u listi dosadašnjih dobitnika. On je izrazio i bojazan za sudbinu književnosti, dodajući da će uvek biti mladih pisaca, ali da ga zabrinjava sve manji broj mladih čitača.

Među ranijim dobitnicima priznanja vrednog 40.000 funti, koje važi za engleski pandan Nobelovoj nagradi za književnost, su Seamus Heaney, Harold Pinter, Doris Lessing i Beryl Bainbridge.

Barnes je tri puta bio nominovan za prestižnu Bukerovu nagradu, za romane „Floberov papagaj“, „Engleska, Engleska" i „Artur i Džordž“.

Među njegovim delima su i „Cepidlaka u kuhinji“, „Troje“, „Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja“, „Ljubav, itd“, „Pre no što me je srela“, „Sto od limunovog drveta“ i „Nije to ništa strašno“. Svojevremeno je pisao i kriminalističke romane pod pseudonimom Dan Kavanagh.

U Velikoj Britaniji je trenutno aktuelna zbirka njegovih kratkih priča „Pulse“, a za avgust je zakazano objavljivanje njegovog novog romana „The Sense of Ending“.
 
Natrag
Top