IZVRŠENO ANALIZIRANJE SADRŽAJA „PRLJAVE KIŠE“

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.907
IZVRŠENO ANALIZIRANJE SADRŽAJA „PRLJAVE KIŠE“ SA SAHARSKIM PIJESKOM OD STRANE INSTITUTA ZA HEMIJSKO INŽENJERSTVO
Nakon medijskih naslova koji su više puta najavili pojavu „opasne prljave kiše“ sa saharskim pijeskom u Evropi i Bosni i Hercegovini, što je kod velikog broja građana izazvalo zabrinutost, Narodni krizni štab BiH dostavio je Institutu za hemijsko inženjerstvo doo Tuzla, Ispitnoj laboratoriji, uzorak pijeska sa juga Tunisa i uzorak pijeska iz mjesta Dobošnica Donja kod Lukavca uzetog 7. aprila 2022. godine nakon „prljave kiše“, kako bi se pored analize čestica u kiši izvršila i komparativna analiza pravog saharskog pijeska sa pijeskom koji se nalazi u kiši, istakao je advokat Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-Bosanske stranke.

Institut za hemijsko inženjerstvo dostavio je Izvještaj o ispitivanju od 24. maja 2022. godine pod brojem: 361-02/22 (za izradu je uplaćeno 725.40 KM), u kojem je utvrđeno da se u ispitivanom uzorku iz BiH nalazi 24 elementa, a da je u odnosu na Pravilnik o utvrđivanju količine štetnih i opasnih tvari u zemljištu FBiH utvrđen sadržaj Arsena, Bariuma, Nikla i Cinka u uzorku većem od dozvoljene granične vrijednosti. U odnosu na pijesak iz Sahare i saharski pijesak iz kiše utvrđeno je da prljava kiša sadrži Arsena 44 puta više, Bariuma 660, Nikla 2500, Cinka 64 i Željeza 23 puta više. Takođe, utvrđeno je da uzorci sadrže Aluminijuma u pijesku iz Sahare 14.2 mg/kg dok pijesak iz prljave kiše u BiH sadrži 10342 mg/kg, što je 728 puta više Aluminijuma.

Da bi se donio krajnji zaključak o tome šta je uzrok ovakvog hemijskog sastava prašine nakon padavina potrebno je uraditi dodatne analize sa više različitih lokaliteta i to po nalogu državnih institucija i zakonom predviđenih procedura uzimanja uzoraka, te je predsjednik BOSS-a, advokat Mirnes Ajanović uputio zahtjev Vijeću ministara BiH, u kojem je sadržan i Izvještaj o isitivanju Instituta hemijsko inženjerstvo, da se u cilju zaštite građana i okoliša državne institucije odmah uključe i izvrše opsežnu analizu terena u Bosni i Hercegovini, uključujući i toksikološke analize da li je došlo do apsorcije u organizmima, kako bi se dobili zvanični rezultati analiza i po potrebi na vrijeme djelovalo u cilju zaštite građana i ekosistema.
8. 6. 2022. Press BOSS-a, Muamer Dedić

izvor:
boss.ba
 
Učlanjen(a)
07.06.2022
Poruka
103
Napokon da neko izađe u javnost sa ovim. Uporno ide mantra pesak sa Sahare a kod ono međutim...
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
407
Maintain human popularity under 500.000.000.
Jednostavno, bolno, ali tako je.

Dok se stoka ne pobuni.
 
Natrag
Top