Izvoz poljoprivrednih proizvoda opao za četiri odsto

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.626
Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije ostvarile su za prvih devet meseci ove godine izvoz vredan oko 1,4 milijarde dolara, što predstavlja pad od četiri odsto u odnosu na isti period 2008. godine, objavljeno je u časopisu "Konjukturni trendovi Srbije", u izdanju Privredne komore Srbije.

Izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije u tom periodu učestvovao je sa 23,2 odsto u ukupnom robnom izvozu. Vrednost uvoza od 903,2 miliona dolara u tom periodu je za 16,2 odsto manja od ostvarenog u periodu januar-septembar prošle godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 8,1 odsto. Agrar je u navedenom periodu ostvario trgovinski suficit sa svetom u iznosu od 483,2 miliona dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 153,5 odsto.
Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u periodu januar-septembar 2009. godine bili su žuti kukuruz u vrednosti od 171,8 miliona dolara ( nalazi se na prvom mestu među 100 rangiranih proizvoda u izvozu), rafinirani šećer od šećerne repe u vrednosti od 89,9 miliona dolara.

Zamrznute maline rolend, bez dodatka šećera izvezene su u pomenutom periodu u vrednosti od 88,4 miliona dolara, pivo dobijeno od slada, u bocama, izvezeno je u vrednosti od 44 miliona dolara, dok je vrednost izvoza maline griz, smrznute bez dodatka šećera bila 37,6 miliona dolara. U istom periodu zabeležen je izvoz bezalkoholnih gaziranih pića u vrednosti od 32,5 miliona dolara.
Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe - voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 335,8 miliona dolara i učešćem od 5,6 odsto u ukupnom robnom izvozu i žita i prerađevine u vrednosti od 328,7 miliona dolara (sa učešćem od 5,5 odsto u ukupnom izvozu).

I na uvoznoj strani, dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih'' proizvoda -sirova kafa u vrednosti od 49,8 miliona dolara i sveže banane u vrednosti od 28,3 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće u vrednosti od 194,8 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu od 1,8 odsto), kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 121,7 miliona dolara, čije je učešće u ukupnom uvozu 1,1 odsto. Kako je navedeno, povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, ostvarenoj robnoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.

Autor: Tanjug

Član
Učlanjen(a)
24.11.2009
Poruka
1
Često se čuje da je naša razvojna i izvozna šansa poljoprivreda.Mene interesuje da li ljudi stvarno veruju u to.Ja lično ne, ali tragično je što neku naši političari pričaju samo o tome.Zaključujem da oni ne znaju mnogo o ekonomiji.Moše li neko da potvrdi argumentovano da je poljoprivreda naša razvojna šansa

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.626
Često se čuje da je naša razvojna i izvozna šansa poljoprivreda.Mene interesuje da li ljudi stvarno veruju u to.Ja lično ne, ali tragično je što neku naši političari pričaju samo o tome.Zaključujem da oni ne znaju mnogo o ekonomiji.Moše li neko da potvrdi argumentovano da je poljoprivreda naša razvojna šansa

Slažem se sa tobom ni ja ne verujem da je poljoprivreda u današnje vreme naša razvojna šansa,ranije jeste bila ali danas....čak naprotiv poljoprivrednici su više u gubitku a ne dobitku.

Natrag