Šta je novo?

Izrada Frula

  • Začetnik teme crysis
  • Datum pokretanja
crysis

crysis

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Za izradu svirala koriszi se slican alat kao i za izradu cibuka: dlijeto, keser, luklija, svrdlo, belegija, ege, matkaf (samo za busenje pisce). Za saranje svirala postoji poseban alat, i to: letka "cvijetusa", letka "pijavica" i saraljica.
Svirale se izradjuju od bijelog javorovog drveta i od njega su najbole. Mogu se raditi i od makljena i divlje kruske, ali nisu dobre, jer su "gluhe", tj. nemaju jasan zvuk. Drvo za svirale mora biti suho. Ako je sirovo, svirala postepeno pozute i nemaju lijep izgled. Od suhog drveta ostaj bijela. Ako se pocne raditi od sirovog drveta, ono se mora postepeno susiti; u slucaju da se naglo susi, narocito pored vatre, onda popuca. Zato je najbolje susenje drveta na suncu.
Kao i kod cesljeva i cibuka, tako i kod izrade svirala postoje postune faze. Majstor radi odmah po sto i vise komada i tako svaki komad prodje kroz ruke vise puta, dok bude gotov. Za rad se spreme isjeceni komadi drveta kao i za cibuke, samo veci. Prvi, grublji, radovi, kod kojih se daje pocetan oblik svirali, izvode se na tesalu. To je veci komad drveta, pravougaonog oblika, zarezan na sredini. U taj urez uglavi se komad drveta za sviralu i tese keserom. Sad se dobije "taslak", koji daljim dotjerivanjem dobija vec oblik svirale. Poslije ovoga svirala se po duzini kanelira pomocu usijane letke. Kod "pisca" taj se kanal provrti pomocu matkafa na cekrku, isto kao i cibuk. Na cekrku se zatim izvodi i struganje gornje povrsine svirale da bude glatka. Sad se vec ima gotov oblik svirale. On je duguljast, obao, sa ljevkastim prosirenjem na jednom kraju, koje majstori zovu "glava" svirale. Suzeni dio ispod glave je "vrat" svirale. Na gornju povrsinu glave umece se "pisak" koji je uvijek od ljeskovog drveta. Na vratu svirale izrezuje se "svirenjak". Ispod svirenjaka, na drugoj polovini svirale nacine se rupe za prste. Svirala ima sest, a "pisca" pet rupica. Ove se rupe izradjuju usijanom letkom. Prije nego se nacine, obiljeze se mjesta za njih pomocu mjere za to. Mjera za rupe je uustvari dio stare svirale sa rupicama, koji se postavi na novu i tako obiljezava.
Posto su gotovi tehnicki radovi oko svirale, pristupa se saranju. Saranje se izvodi pomocu vec spomenutih letki i saraljice. Saraljicom se izvode sare tzv. "boce", letkom cvijetusom – sitni cetverolisni cvijetici, a letkom pijavicom - "pijavice".
Sare na svirali stavljaju se obicno ispod "vrata" svirale, dok se na drugim dijelovima ne sara. Za izvodjenje sara usijaju se spomenute alatke i njima utiskuju oblik, koji se nalazi na vrhu (boca, cvijet ili pijavica).
 
J

JOCCCA

Član
Učlanjen(a)
20.11.2009
Poruka
18
Pricamo o sviralama ili frulama?
Za frule je vrlo bitno na pocetku da majstor zna da svira.ne moze da pravi frului osoba koja ne zna da je upotrebi.Tako vazi i za okarinu i ostale instrumente.
Za frulu je bolja divlja sljiva.
 
draganpan

draganpan

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
20
Moze li bar neka slicica tih alata i nacina rada?
 
N

noljee

Član
Učlanjen(a)
19.11.2012
Poruka
7
i mene intersuje kao i korisnika draganpan
 
mikissimke

mikissimke

VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
2.042
Da li možete da postavite tablicu sa svim merama za različite frule ( frule svih tonaliteta ).
 
Top