Izbegnut prvi sudar dva vozila sa auto-pilotom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Izbegnut prvi sudar dva vozila sa auto-pilotom
Jedan od dva robotizovana automobila koji su istovremeno pokušali da se uključe u istu saobraćajnu traku na putu u Kaliforniji, prekinuo je manevar skretanja kada je prepoznao nameru drugog vozila. To je zvanično prvi zabeleženi slučaj da su dva vozila sa auto-pilotom imala "bliski susret" na javnom putu i da je sprečen njihov sudar.

IZVOR: B92
295159092558e71dae074a422561817_v4_big.jpg

YouTube Screenshot
Verovatno vam se nekad dogodilo da drugo vozilo "iseče" vaš automobil u vožnji i da za dlaku izbegnete sudar.

Prema pisanju američkih medija, nešto slično se desilo protekle sedmice na jednom kalifornijskom putu, a događaj ne bi bio vredan pomena da nije reč o dva test vozila sa auto-pilotom.

Jedan od robotizovanih automobila pripada IT gigantu Google, koji već godinama vrši testiranja vozila "bez vozača", dok je drugi u vlasništvu proizvođača automobilskih komponenti i sistema, kompanije Delphi, koja radi na sopstvenom sistemu autonomne vožnje.

314430759558e71db3b3b1357706014_v4_big.jpg

YouTube Screenshot


Upravo je Delphi prvi obavestio javnost o bliskom susretu dva vozila. Iako su pojedini mediji u SAD tvrdili da su se robotizovani automobili "gotovo sudarili", portparolka kompanije Delphi tvrdi da je njihovo vozilo rutinski izbeglo automobil firme Google i da prave opasnosti zapravo nije ni bilo.

"Ovaj slučaj je najbolji primer koliko su robotizovana vozila efikasna", izjavila je predstavnica firme Delphi.

"Naš automobil uočio je da se Google vozilo prestrojava u istu traku u koju je i on želeo da se uključi, ali čim su njegovi senzori registrovali da je traka zauzeta, prekinuo je započeti manevar i sačekao dok se prostor u saobraćajnoj traci ne oslobodi."

U kompaniji Google se slažu sa ovim opisom događaja.

"Naslov u novinama bi trebalo da glasi 'Dva vozila sa auto-pilotom uradila su upravo ono za šta su projektovana'", kažu u Google-u.
 
Natrag
Top