Izbacite ih iz kreveta bez osećaja krivice

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Izbacite ih iz kreveta bez osećaja krivice

E. B.| 11. 11. 2010. - 00:02h| Foto: DAK/Wigger| Blic Online


Bebin krevetac u prvim nedeljama posle rođenja treba da stoji odmah pored kreveta roditelja. Ali, čim dete počne da spava celu noć, bez buđenja, krevetac treba udaljiti od kreveta u poseban kutak.

89351_svsan_f.jpg


Što pre to učinite, beba će se lakše navići na odvojenost od roditelja tokom noći. Međutim, mnogi mališani nikako ne prihvataju da tokom noći budu odvojeni od roditelja. Dolaze u krevet, čuče pred vratima sobe, plaču.

Evo zbog čega mališani ne treba da spavaju sa vama u krevetu. Kada to vama postane jasnije, lakše ćete i njima objasniti da svako ima svoj krevet.

Prisustvo deteta u krevetu sprečava bilo kakvu intimnost i privatan razgovor. Kad spavaća soba prestane da bude prostor u kome vlada sloboda, pronalaženje drugog takvog prostora predstavlja sasvim logičan korak.


Međutim, i za dete spavanje u roditeljskom krevetu ima negativne posledice: češće se budi i ne ume samo da zaspi. Osim toga, postaje anksiozno i ujutru će se teže odvojiti od roditelja kad oni krenu na posao.

Roditelji ne treba da imaju osećanje krivice zato što ne dozvoljavaju detetu da spava s njima - tako mu pomažu da odraste.


 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Kod mene važi pravilo svako u svoj krevet. Samo u izuzetnim slučajevima kada su imali visoku temperaturu spavali su samnom.
Bolje i po njih i po sebe. Nema tu odmora za nikog kada se spava sa detetom. I naravno i intimnost se gubi.

Znam mnoge roditelje koji su bili lenji da ustaju pa su bebu stavljali pored sebe, godinama ih se posle nisu rešili.
 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
U MOM slučaju,Kod Kaće smo napracili grešku, kao bebu smo je stavljali između nas.....kasnije,pa imala je sedam godina....jedva je "izbacili" iz kreveta.....ai iz mog iskustva,as Kaćom......dete će imati zaisata OGROMNIH problema kad ide na ekskurziju....ili rekreativnu.....zavisi od uzrasta.....Kako rekoh,Kaća je plakal da i Mama ili tata idu s njom (u prvom razredu),hvala bogu nismo išli....da sad ne dužim....uglavnom,dok je bila na Divčibarama.....mi smo joj sredili sobu.....i prvu noć je provela ispred vrata naše !(spavaće) sobe ali i ja i Dijana smo bili tvrdoglaviji....zaspala je ispred vrat,ja je vratim u njen krevet,digne se i vratala se ispred vrata...pa to je trajalo dve noći....i na kraju je odustala.......a što Anđela kaže.....



Kod mene važi pravilo svako u svoj krevet. Samo u izuzetnim slučajevima kada su imali visoku temperaturu spavali su samnom.
Bolje i po njih i po sebe. Nema tu odmora za nikog kada se spava sa detetom. I naravno i intimnost se gubi.



baš tako......svako svoj krevet...pa radite u njemu šta hoćete.....(mislim na mame i tate;);))


Pozdrav od Psy-ja
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Pa šta ako spavaju u maminom i tatinom krevetu?
Stvarno ne vidim u čemu je tu problem? Mislim da je to najmanje zlo u dečijoj biografiji... Ja nisam lenj roditelj ali sam dete prebacila kod mene u krevet... I spavao je jedno vreme pa je prešao u svoj krevet pa se opet vraćao u naš i onda otišao... Meni to nije ništa strašno...Mnogo je strašnije da ti slušaš dete preko bebi alarma i puštaš ga da plače. Zar se ne zapitate koji horori nastaju u tim malim glavicama (da li ste se zapitali zašto Amerikanci snimaju horore a mi ne?!)?
Spavao u našem krevetu? Pa šta? Onog momenta kada se osetio dovoljno sigurnim sam u sebe, sam se vratio u svoju sobu i svoj krevet... I nije anksiozan, razdražljiv ili šta već - on je jedno dete sigurno u sebe! A i mi smo uspevali da slobodno "pričamo" nije nam trebao novi prostor...
A, vi kao niste nikad trčali kod mame i tate u krevet kada je noću "jako strašno"? Ili ste ona varijanta - ni mene nisu moji puštali pa neću ni ja svoje?
 
Član
Učlanjen(a)
11.03.2010
Poruka
34
Super je kad klinci spavaju u svom krevetu, između ostalog uče se i na neki svoj prostor. Spavanje sa roditeljima je ok, onda kada primetite da vam je dete uplašeno, nesigurno, kenjkavo( zato što mu rastu zubići) i da je samo vaše prisustvo nešto što će učiniti da se bolje osećaju. Treba imati i meru, zato što mališani "snime" svaku našu slabost i popustljivost, pa vaš pristanak da i tu noć( kad su već ok) provedu kod vas, uspešno iskoriste da se i idućih noći inate, pa je to nešto što je bolje preduprediti, nego mučiti i dete i sebe rešavanjem problema.
 
Član
Učlanjen(a)
06.01.2010
Poruka
32
Beba se u toku dana moze drzati na krevetu da leži a noću obavezno u krevetac, ja to radim sa sinom i nemam nikakvih problema.
 
Natrag
Top