Šta je novo?

Ivanov: Pogrešna poruka EU Skoplju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Ivanov: Pogrešna poruka EU Skoplju[/h]
Skoplje -- Makedonski predsednik Đorđe Ivanov kaže da je iz Brisela Skoplju poslata pogrešna poruka koja ne ide u prilog ostvarivanju ciljeva osnivača ujedinjene Evrope.


djordje_ivanov_420x0.jpg"Bojim se da odlaganje procesa integracija za Makedoniju i region ne doprinosi ostvarivanju ciljeva osnivača ujedinjene Evrope. Žao mi je što nisu uspeli da pošalju pravu poruku. Očigledno je da neki ljudi ne razumeju značaj te poruke za nas, za naše građane i za naša društva u regionu", rekao je Ivanov poslanicima makedonskog parlamenta.
Kako je prenela makedonska agencija MIA, Ivanov je naglasio da će, uprkos prošlonedeljnim zaključcima Saveta ministara spoljnih poslova EU, Skoplje dodatno pojačati napore da ispuni sve uslove za dalje približavanje Uniji.

"Uprkos svemu, ne samo da ćemo ostati lojalni i rešeni u našoj evroatlanstskoj opredeljenosti, nego ćemo ispuniti preporuke i intenzivirati naše napore. Blisko ćemo sarađivati sa Evropskom komisijom i nastavićemo da sprovodime naše unutrašnje reforme. Naša politika je oduvek bila i nastaviće da bude evropska politika", rekao je makedonski predsednik.

Šefovi diplomatija EU su na samitu prošle sedmice zaključili da će, kada je reč o Makedoniji, Brisel na proleće proučiti napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora.

Kako su poručili ministri spoljnih poslova, akcenat se i dalje stavlja na održavanje dobrosusedskih odnosa, uključujući rešenje spora sa Grčkom oko imena kroz dijalog, pod pokroviteljstvom UN.

Iako su šefovi diplomatija poručili da je Makedonija zajedno sa Crnom Gorom učinila napredak u približavanju EU, Skoplje je nedovoljno zadovoljno, jer se očekivalo da će dobiti precizan datum za početak pristupnih pregovora
.


Izvor:
B92.net
 
Top