Šta je novo?

IVANJIČKA SELA ODSEČENA OD SVETA "Sneg je do pojasa, ne možemo da odemo ni po lekove

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.268
IVANJIČKA SELA ODSEČENA OD SVETA "Sneg je do pojasa, ne možemo da odemo ni po lekove, a svi smo bolesni"
Tanjug


Sela Smiljevac i Sivčine, u opštini Ivanjica, danima su odsečeni od sveta, a meštani tvrde da ne mogu da odu do grada po lekove i na lekarske preglede.


dOWktkqTURBXy84MmU0ZTUxNTJkMWFmY2ZjZmFmOTBmZmM5NmZiZDg3Mi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: B. Bojović / RAS Srbija

Smiljevac je selo sa 40 domaćinstava, udaljeno 38 kilometara od opštine Ivanjica, zbog snežnih padavina odsečeno je od sveta, jer snežni nanosi u ovom mestu dostižu visinu i do 2,5 metra.


- „Ne možemo da odemo do grada na pregled i po lekove, sve nas je uhvatio grip. Svi putevi su zavejani, sneg je do pojasa“ - kaže meštanin Matija Četanović.

Objašnjava da su neki meštani očistili prilaze štalama kako bi mogli da nahrane stoku, ali ništa više od toga, a neprohodni su i putevi do seoske škole.

- „Deca, koja se nalaze u blizini škole moći će sutra na nastavu, dok đaci iz udaljenih delova sela, ukoliko se ne očiste putevi, najverovatnije neće moći da stignu na časove - rekao je on.

Miro Jovanović iz sela Sivčine, zaseok Burevići, javio se redakciji Glasa zapadne Srbije sa istim problemom.

„- Iako smo udaljeni samo 12 km od Ivanjice, opština nije uspela sedam dana da nam očisti put - rekao je Jovanović.

HmhktkqTURBXy9kZDkyZDU1YzAyMGYyNmQxY2VmZjAwNDc4NjI4ZDdhNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Beba Bojović / RAS Srbija

- „U zaseoku Bare ne znamo ništa o jednom našem meštaninu koji ne vidi. Nemamo nikakve informacije o njemo ne znamo ni da li je živ. Ni ja zbog bolesti nisam mogao kod lekara, lečio sam se sam kod kuće“ - rekao je Jovanović dodajući da je i polazak dece u školu neizvestan.

Meštani oba sela obraćali su se nadležnima koji su obećali da će put biti očišćen ali do toga još nije došlo.

Zamenik predsednika Ivanjice, Momčilo Mitrović u izjavi za Glas zapadne Srbije rekao je da su sve raspoložive mašine na terenu.

- „Trenutno radimo na raščićavanju nekategorisanih puteva koji će biti očišćeni do centara sela. Što se tiče zaseoka oni će se čistiti po prioritetima, gde ima dece i bolesnih“ - rekao je Mitrović.

On je dodao da opština Ivanjica nije proglasila vanredno stanje jer su smatrali da nije neophodno, ali ako se nastavi sa padavinama najverovatnije će to učiniti.
 
Top