MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680

Ko je bio Ivan Tasovac: Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije​

Ivan Tasovac (55), rođen je u Beogradu.

Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama, navodi se u biografiji Ivana Tasovca na sajtu Beogradske filharmonije.

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je nalog Ministarstvu prosvete i obrazovanja da ustanovi koliko je ukupno studenata završilo fakultete u bivšem SSSR-u i današnjoj Rusiji. I dobijena je cifra od 700.000 diplomaca.

Izabrano je 600 naujspešnijih i pozvani su u Moskvu. Među njima su bili predsednici država, ministri, tri kosmonauta, svetski šampioni u raznim sportovima... Jedini muzićar među tih 600 diplomaca, koje je primio Vladimir Putin (inače pokrovitelj ovog skupa) - bio je Ivan Tasovac, pisao je NIN davne 2003. godine.

Tasovci su poreklom iz Hercegovine. Ivo Andrić je testamentom ostavio Ivanovom ocu, glumcu Predragu Tasovcu, njihovo rodoslovno stablo koje je našao u dubrovačkom arhivu. Tu piše da je neki španski plemić, visoki oficir, u 15. veku došao sa armadom u Boku Kotorsku i zaljubio se u naočitu Bokeljku iz plemena Tasovac.

I da bi mogli da se venčaju, cela njena porodica je dobila špansko plemstvo. Ivanov otac je u 81. godini bio najstariji i najaktivniji glumac beogradske pozorišne scene, majka Marija je bila profesorka klavira u muzičkoj školi "Mokranjac". Mlađi brat Toma u 29. godini radi doktorsku disertaciju na Prinstonu. Pre toga je diplomirao na Harvardu.

Ivan Tasovac bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Za to vreme, Filharmonija je postala "jedan od vodećih evropskih orkestara" (Independent), "kultni srpski orkestar" (Financial Times), "najuspešnija kulturna institucija u Srbiji" (Jutarnji list, Zagreb) i "najjače PR oružje Srbije" (Kvällsposten, Malmö).


FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg


U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu.

Uz velike napore i pomoć Fonda Zubin Mehta koji postoji u okviru Fondacije Beogradske filharmonije, vlade Japana, ambasade SAD-a, Delta fondacije, Opštine Stari Grad, NIP-a i drugih donacija ostvarenih kroz rad fondacije, je prikupljeno donacija za orkestar i nove instrumente u vrednosti od 1,5 miliona evra. Obnovljena je skoro čitava gudačka sekcija i najveći deo duvačkih instrumenata.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u. Tokom njegovog mandata znatno je unapređena i institucionalna regionalna saradnja.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija "Američki prijatelji Beogradske filharmonije", osnovana 2012. godine u Njujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati "Odnos kulture i ekonomskog razvoja", koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana u junu 2013. godine.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. godine do avgusta 2016. godine.


Izvor: B92
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Crvena,ove dve, Vanja i Sanja našle su ovaj tekst,a nisam ih gledao šta rade, ti oceni da li da ostane ovde ili da ga preseliš u PDF Kultura,
 
Natrag
Top