Šta je novo?

Italijani istražuju po Baru

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Italijani istražuju po Baru


BAR - Stari grad Bar se prostire na više od četiri hektara, sa 600 javnih, profanih, sakralnih i vojnih građevina. Ako se to pomnoži sa 2.800 godina njegove dokazane materijalne kulture, bez sumnje, radi se o jednom od najvećih arheoloških lokaliteta u Evropi.

Devet godina profesor Sauro Đeliki sa Univerziteta “Kuća Foskari” iz Venecije, sa svojim saradnicima i arheolozima iz Bara, istražuje bogato arheološko nasleđe Starog Bara, a predmet njihovog istraživanja ove jeseni je Kneževa palata, koja po mišljenju arheologa datira iz 15. veka.


reg-stari-grad-bar_620x0.jpg- Predmet ovogodišnje arheološke misije u Starom Baru je proučavanje materijala koji je pronađen tokom iskopavanja u takozvanoj Kneževoj palati. Naš cilj je da pokušamo da rekonstruišemo složenu graditeljsku sekvencu i shvatimo način na koji se ovaj objekat razvijao tokom vekova - kaže profesor Đeliki.
On objašnjava da Kneževa palata po svojim arhitektonskim karakteristikama i dekoracijama pripada venecijanskom periodu.

- Želeli smo da saznamo koliki je broj objekata izgrađenih na venecijanski način i kakva je njihova distribucija u Starom Baru, a ona nije nimalo slučajna. Uz to, istražujemo i kakvi su bili odnosi ljudi koji su živeli u ovim palatama prema Venecijancima - rekao je Đeliki.

Prema njegovim rečima, sada se analiziraju i ostaci predmeta iz svakodnevnog života, keramika, staklo, metal, čak i ostaci prehrambenih proizvoda, kako bi se shvatio karakter kao i odnos društva sa svetom izvan zidina Starog grada.

- Pokušavamo da složimo komadiće slagalice koja bi trebalo da nam daju potpunu sliku života u Starom Baru u određenom vremenu. Mi nismo proučavali samo ostatke života iz venecijanskog doba, već i iz doba Turaka. Tako, na primer, možemo videti kako je u doba Turaka bilo popularno ispijanje kafe i pušenje, a pronašli smo mnogo ostataka šoljica za kafu i lula - rekao je profesor.

Italijanski arheolog je najavio da će rezultati istraživanja vezanog za Kneževu palatu biti objavljeni u publikaciji, koja će biti peta po redu nastala na osnovu do sada sprovedenih arheoloških istraživanja u Starom Baru.

On je naglasio da, u skladu sa sporazumom koji su potpisali Opština Bar i Univerzitet iz Venecije, sada treba ugovoriti šta će ubuduće biti rađeno.

- Očekujem da lokalna uprava, odnosno institucije kulture, odluče da li će i šta dalje biti rađeno u saradnji sa našim univerzitetom. Stari Bar je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta ne samo u Crnoj Gori, već i u mnogo širem kontekstu. Zbog činjenice da je napušten, pa su nalazi ostali zatrpani zemljom u savršenom stanju, Stari Bar je neiscrpan izvor informacija i nikada neće biti do kraja arheološki istražen - mišljenja je Đeliki.

On dodaje da bi mu bila čast ukoliko bi dobio mogućnost da da svoj doprinos planiranju budućeg pravilnog suživota valorizacije Starog Bara i arheoloških istraživanja.
Izvor:
Novosti.rs

 
Top