Istorija Starog Veka: Stari Svet - MultiMedijalni CD

Učlanjen(a)
20.11.2010
Poruka
11
Jedno od najprijatnijih iznenadjenja na domacoj multimedijalnoj sceni dolazi iz Zavoda za udzbenike i nastavna sredstva. Radi se o jedinstvenom programu iz kategorije obrazovnog softvera koji je posvecen pocecima ljudskog drustva i velikim civilizacijama starog veka. Sjajan tekst autora Snezane Ferjancic i Rada Mihaljcica prilagodjen je ucenicima osnovnih i srednjih skola i obogacen velikim brojem kvalitetnih ilustracija i drugim multimedijalnim materijalom koji obuhvata video inserte, animacije, zivu rec naratora, muzicku pratanju i interaktivne igre znanja.



Program je izuzetno interesantan, bogato graficki opremljen i predstavlja kombinaciju udzbenika, ilustrovane enciklopedije i zbirke zanimljivosti. Udzbenicki deo sastoji se iz niza lekcija i saglasan je sa nastavnim planom i programom za peti razred osnovne skole. Medju zanimljivostima nalazi se niz interesantnih tema kao sto su rekonstrukcije unistenih gradjevina, jelovnik starih Grka, staroegipatska moda itd. Koriscenje diska je jednostavno i prilagodjeno ciljnoj grupi korisnika. Interfejs je graficki orijentisan i umesto enciklopedijskog pretrazivanja nudi virtuelnu setnju kroz hodnike znanja, slicno popularnim programima firme „Dorling Kindersley”. Lekcijama se obuhvacene sledece epohe: praistorija, stari Istok, stara Grcka, helenizam i stari Rim.

Opcije za otvaranje lekcija predstavljene su zidnim ilustracijama iza kojih se krije meni sa sadrzajem birane oblasti. Otvaranjem teksta zapocinje prica naratora koja se moze iskljuciti tasterom u vrhu ekrana. Pregled teksta ostvaruje se listanjem stranica, a klikom na crveno obojene kjucne reci dobija se kratko objasnjenje njihovog znacenja i tako se postize povezivanje podataka koji se odnose na odredjeni program. Poseban dodatak cine kratke igrice koje su povezane sa sadrzajem diska, a pomazu razvijanje logickog misljenja, maste i pamcenja. U mane programa mozemo ubrojiti nedostatak back dugmeta i nelogicna struktura menija bez indeksiranog sadrzaja, sto usporava pregled i pomalo otezava pronalazenje odredjene informacije.

Prednost multimedijalnih programa u obrazovnom procesu je visestruka. Takav pristup izlozenu materiju cini privlacnom i zabavnom, a korisnik je aktivni subjekt u obrazovanju, cime se obezbedjuje brzo i lako savladavanje gradiva. Istorija starog sveta pravi je primer savremenog nastavnog sredstva koji bi trebalo da posluzi kao uzor drugim skolskim udzbenicima.


Link:

Kod:
[URL="http://extabit.com/file/29g1pb67s7nda"][COLOR=#666666][FONT=courier new]http://extabit.com/file/29g1pb67s7nda[/FONT][/COLOR][/URL]
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top