ISTORIJA: Posle Dilana koji je osvojio Nobela, jedan REPER je sada dobio PULICERA

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ISTORIJA
Posle Dilana koji je osvojio Nobela, jedan REPER je sada dobio PULICERA


CqOk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpRN01EQV8vYWIzMjIyNGRkYTEzYzQyYjFmNzU4ODdkYWE0OWI5MjEuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB16e93d17778f4061.jpg


Američki reper Kendrik Lamar u ponedeljak, 16. aprila, nagrađen je Pulicerovom nagradom za album DAMN, koji je objavljen pre godinu dana. Ovo je bio istorijski dan u dugoj tradiciji ove prestižne nagrade koja se dodeljuje od 1943. godine, jer je Lamar postao prvi izvođač koji nije u džezu ili u klasičnoj muzici, a da je osvojio Pulicera. Slična situacija bila sa Nobelovom nagradom za književnost koju je dobio američki kantautor Bob Dilan.

Žiri Pulicerove nagrade je pohvalio autentičnost i ritmičku dinamiku albuma sa virtuoznim pesmama koje predstavljaju kompleksnost modernog afro-američkog života.

Lamar (30) je tako postao prvi reper koji je osvojio Pulicerovu nagradu u muzici, koju su ranijih godina dobijali uglavnom kompozitori klasične muzike i univerzitetski profesori kao Dženifer Higdon, Džulija Vulf, Pol Moravec, Džon Luter Adams, ili džez muzičari poput Orneta Kolmana. Osim Pulicerove nagrade album DAMN je u februaru osvojio Gremi nagradu za najbolji rep album, a nominovan je i za album godine, ali je to prinanje odneo Bruno Mars.

Nagrađeni Kendrik Lamar odmah je na društvenim mrežama dobio pohvale brinih poznatih ličnosti, kao što je glumivca Riz Viterspun koja mu je čestitala na provokativnom i revolucionarnom radu uz poruku da nastavi da govori istinu.

Entoni Bordejn takođe čestitao reperu na nagradi uz ocenu da je album sjajan i da zaslužuje svako priznanje.

Interesantno je da je bivši američki predsednik izjavio da je Lamar njegov omiljeni reper, a popularni muzičar je bio nekoliko puta njegov gost Beloj kući. Kendrik je i veliki fan košarke a njegov rođak je poznati NBA igrač Nik Jang.

Inače, Kendrik Lamar već nekoliko godina svojim albumima osvaja publiku, prvo andergraund scenu, a zatim je svojim kvalitetom i inovacijama, hteo to ili ne ušao u mejnstrim tako da je DAMN samo kruna njegovog dosadašnjeg rada. Karijeru je započeo 2003. godine sa samo 16 godina, prvo se pročulo za njegove miks tejpove, od kojih je možda najdalje dobacio “Overly Dedicated” iz 2010. koji je počeo da dobija pozitivne kritike što se samo nadovezalo sledeće godine kada je objavio svoj prvi nezavisni album “Section.80”.


Lamar se na sceni pojavio kao reper-poeta koji ume najbolje da prenese emociju spajajući svoja osećanja i životne stavove. Iako relativno mlad vrlo rano je u pesmama pokazivao zrelo razmišljanje i osvešten stav o problemima društva u kome živi. Pažnju šire javnosti je sa svojim drugim studijskim albumom “Good Kid, M.A.A.D City” koji je bio odlično plasiran na raznim muzičkim top listama, da bi setsku slavu postigao albumom “To Pimp a Butterfly” iz 2015. godine na kome se uglavnom bavi problemom rasizma, veoma aktuelnom temom u američkom društvu, a muzički je prožet funk i džez ritmom.

(Blic Online)
 
Natrag
Top