Šta je novo?

Istočnjačka krastača vatrenog trbuha

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Istočnjačka krastača vatrenog trbuha

Opis

Istočnjačka krastača vatrenog trbuha je samo jedna od nekoliko vrsta koje su danas dostupne na američkom tržištu. Boja na leđima je zelena (boje limete ili mahovine) sa crnim mrljama. Tipična boja trbuha je jarko crvena sa crnim mrežastim šarama. Međutim, istočnjačke krastače vatrenog trbuha iz zarobljeništva, koje su imale deficit beta katotina u ishrani, mogu imati umesto crvene boje stomaka, žutu ili sivu boju. Vrhovi prstiju su im crveni (povremeno sivi kod vrsta iz zarobljeništva). Ovo je uglavnom korpulentna krastača malih dimenzija sa bradavičastom kožom. Oči su joj istaknute i usmerene bočno i ka leđima, zasigurno adaptirane da omoguće ovoj krastači da lakše spazi neprijatelja koji se približava odozgo dok pluta među vodenom vegetacijom.

d197c421d422f5cbf569ea13f09ef700_S.jpg

Bombina orientalis


  • Veličina: 4,4 cm za oba pola

  • Životni vek: duže od 10 godina

Vokalna kesa je unutrašnja. Zvukovi koje ipuštaju se brzo ponavljaju, buka je šupljeg zvuka i vrlo se vrlo jasno čuje u zatvorenom prostoru, mada nema preveliko značenje u divljini.

Veličina i životni vek

Istočnjačka krastača vatrenog trbuha živi više od 10 godina u zarobljeništvu. Oba pola dostižu punu zrelu veličinu od 4.4 cm. Ženke su jače građe od mužjaka.

Staništa

Ovo je lepa mala vodena krastača iz Koreje, Kine i Mandžurije. Naseljava mirne vode, bare gustih vegetacija, rovove, jezera i močvare. Može ih biti veoma puno ako su im uslovi idealni.

Nega u zarobljeništvu

Istočnjačka krastača vatrenog trbuha spada u vrlo otporne vrste, i ukoliko se čuva u čistim i mirnim uslovima, može živeti dugo godina u zarobljeništvu. Prilično su neaktivne, ali su gotovo uvek spremne da jedu. Akvarijum kapaciteta 37.8 litara će biti dovoljan za tri ili četiri odrasle jedinke.

Istočnjačka krastača vatrenog trbuha može biti čuvane bilo u vodenim ili poluvodenim uslovima. Ukoliko se drže u akvarijumu, voda mora biti čista i ne sme sadržati hlor. Tanak sloj plutajućeg bilja ili komadići kore drveta bi trebalo obezbediti kako bi žabe sedele na njima. Kada se čuvaju u poluvodenom akvarijumu, žabe će često sedeti na strani akvarijuma gde je suvo. Taj suvi deo bi trebalo da bude formiran od zemlje i pokriven šumskom mahovinom. Jače biljke mogu biti uvrštene u uređenje, i one služe da ulepšaju terarijum i mogu biti u službi vizuelnih barijera. S obzirom da istočnjačke krastače vatrenog trbuha nisu naročito oprezne, vizuelne barijere i mesta za skrivanje će im pomoći da se osete sigurno.

Dnevne temperature u terarijumu od 21-24°C i noćne od 18-20°C se smatraju prihvatljivim. Kožni sekret istočnjačkih krastača plamenog trbuha je prilično toksičan. Operite ruke pažljivo nakon nošenja ovih stvorenja. Treba napomenuti da je veoma bitno da Vam ruke budu čiste dok ih nosite, bez ikakvih tragova insekticida, sapuna, hlora ili mleka za sunčanje, s obzirom da su ovi preparati u stanju da prouzrokuju smrt žabe.

S obzirom da ćete moći jednostavno da ubacite hranu u suv deo poluvodenog terarijuma, biće Vam lakše ukoliko koristite dvostruko uređenje terarijuma. Hranjenje istočnjačke krastače plamenog trbuha u potpuno vodenim uslovima može biti zamornije i može oduzimati više vremena. Međutim, mogućnost da gledate prelep trbuh ovih istočnjačkih krastača dok mirno leže ustred plutajuće vegetacije, čini da potpuno vodeno uređenje bude vredno dodatnog napora kada je u pitanju hranjenja ovih žaba, procenjuju mnogi hobisti. Ukoliko je površina plutajućih biljaka dovoljno čvrsta (ili ukoliko je prisutna kora plute), mali cvrčci se mogu postaviti na njih. Međutim, pošto plameno trbušne krastače uživaju u raznolikoj ishrani, voštani crvi kao i sitni komadi kišnih glista mogu biti probodeni kroz slamčicu (obratite pažnju da kraj slamke ne viri) i spustite ga do žabe. Obično će vrlo rado prihvatati ovakve ponude.

Razmnožavanje

Kada se ne pare, teško je odrediti pol istočnjačkim krastačama plamenog trbuha. Međutim, ženke imaju prirodnu predispoziciju da budu robusnije građe, da imaju užu glavu, mada ti faktori nisu od naročite pomoći ukoliko nisu prisutna oba pola, koje biste mogli da međusobno uporedite.

Kada se pare, mužjaci ispuštaju i razvijaju rogate jastučiće unutrar prednjih udova i u unutrašnjosti prstiju.

Da bi se istočnjače krastače plamenih trbuha pripremile za uspešno parenje, biće neophodno obezbediti im prirodne periode svetlosti, i hlađenje na oko 15.5 °C u periodu od 60 dana. Žabe će jesti tokom perioda hlađenja, ali vrlo malo. Nakon 60 dana povratite im njihovu prirodnu toplotu, nahranite ih izdašno, i postavite žbunaste biljke, kao što je Anacharis, u rezervoar. Mužjaci će obično početi da se oglašavaju zvucima nalik trubljenju nakon što je rezervoar ponovo ugrejan, pa će parenje najverovatnije uslediti ubrzo nakon toga. Zdrava ženka može izleći od 40 do oko 125 jaja, obično pričvršćujući ih za za potopljene vodene biljke. Temperatura vode od 18-22°C će biti pogodna i punoglavci će se izleći u periodu od tri do sedam dana. Punoglavci će pokazivati smanjenu aktivnost dva dana nakon izlegnuća, a nakon tri do četiri dana će početi traganje za hranom. Ješće infusorie i hranu za tropske ribice. Ukoliko su uslovi odgovarajući, metamorfoza će se desiti u roku od tri do četiri meseca.

Jedinke će prilikom metamorfoze zahtevati ogromne količine sitnih, vitaminski obogaćenih insekata ili drugih zglavkara. Postarajte se da su u ishranu uključeni beta karotini, ili će punoglavci biti uskraćeni za tradicionalno obojen crveni stomak. Termiti, mali cvrčci, mokrice, muve, će se najverovatnije rado pojesti.

Ostale žabe sa sličnim potrebama

Pirinčana žaba, Occidozyga lima, će se pravilno razvijati i u poluvodenom i u vodenom uređenju koji je naveden za istočnjačku krastaču. Mnoge druge žabe i krastače će se razvijati u navedenim uslovima, mada će veličina terarijuma i hrana varirati zavisno od vrste.

životinje.rs
 
Top