Šta je novo?

Istine i zablude o melanomu

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
60
Još jedan način za neinvazivno uklanjanje mladeža...

Uklanjanje mladeža radiotalasima

uklanjanje-mladeza-radiotalasima-800x600.jpg


Mladeži su benigne promene na koži koje mogu da prerastu u ozbiljan zdravstveni problem pa je preporučljivo da se uklone onda kada počnu da menjaju svoju boju ili oblik. Ako želite da jednom procedurom uklonite promenu, a ne želite da vam ostane ožiljak onda je uklanjanje mladeža radiotalasima jedina metoda kojoj treba da se podvrgnete! Koža zahteva negu i pravovremeno reagovanje da bi se sprečila teža oboljenja i zato je važno znati najbolji način za njeno tretiranje.

Zašto je radiotalasno skidanje mladeža toliko savršeno, kakvi su rezultati, kakav je oporavak?
Da li se uzorak nakon skidanja može analizirati paohistološki?
Da li se radiotalasni nož koristi na svim delovima tela?

Sve odgovore potražite u nastavku teksta!

Zašto je radiotalasna pocedura toliko revolucionarna?

Radiotalasni nož je najsavremenija procedura za sve vrste hirurških rezova pa i za najpreciznije uklanjanje kožnih promena poput mladeža, fibroma, keratoza, venula…

Donosi precizno izvođenje reza, precizno uklanjanje promene vrlo često i bez kasnijeg šivenja, brži oporavak. Nema joj premca po komforu za pacijenta, lakom izvođenju i brzom zarastanju bez ožiljaka.Kako je sve ovo moguće postići samo jednom intervencijom? Odgovor se nalazi u samom načinu na koji radiotalasi deluju.

Svojom frekvencijom radiotalasi zagrevaju tečnost unutar ćelije i spaljuju je iznutra. Promene poput mladeža mogu biti dublje ili pliće u koži pa je važno jasno videti da li je cela promena uklonjena što je bio veliki problem starijih procedura: uklanjana skalpelom ili laserom.

Hirurško uklanjanje nema veliku preciznost i svakako zahteva ušivanje da bi rana zarasla. Laser je precizniji, ali od radiotalasna ima širi opseg delovanja čime oštećuje i zdravu kožu,ali ostavlja i garež nakon intervencije pa nije uočljivo da li je promena uklonjena. Radiotalasni nož je precizan i dozvoljava skidanje sloja po sloja promene i zato se i svrstava u najnaprednije hirurške metode današnjice.

Postupak uklanjanja mladeža

Reč je o ambulantnoj proceduri koja je minimalno invazivna. Traje od minut do minut i po za uklanjanje jednog mladeža, a dozvoljava istovremeno uklanjanje više promena tokom jedne procedure.

Da bi pacijent imao maksimalnu komfornost aplikuje se anestezija za potpuno odsustvo bola.

671a25de1.jpg

Pre uklanjanja mladeža radio talasima

672161bdd.jpg

Posle uklanjanja mladeža radiotalasima

Nakon procedure preporuka je da se na tretiranu regiju nanosi antibiotska krema i to je sve što se zahteva od pacijenta tokom oporavka. Na mestu mladeža se formira krasta koja kasnije sama otpadne, a nju zamenjuje nova, mlada koža.

Zbog preciznosti procedure i odsustva šavova ne postoji uočljiv ožiljak. Čak se i pigmentacija kože vremenom izjednači sa okolnom regijom pa je trag nekadašnjeg mladeža neprimetan. Pošto je bezbedan i za intervencije u predelu očiju, radiotalasno uklanjanje mladeža se preporučuje tamo gde je potrebno da se postigne najbolji estetkski rezultat: na licu, rukama, vratu, dekolteu, ali i svim drugim mestima gde ne želite stvaranja ožiljačnog tkiva.

Patohistološki pregled mladeža

Svaka promena koja se uklanja zbog zdravstvenih razloga je indikovana za detalniju analizu i uzimanja uzoraka za PH analizu. Vrlo je važno da se uzorak ne ošteti u tom procesu jer se tako ugrožava kvalitetna analiza i dalje lečenje.

673da99b4.jpg

Uklanjanje mladeža radio talasima sa leđa pre

6748936db.jpg

Uklanjanje mladeža radio talasima sa leđa posle

Radiotalasi skidaju sloj po sloj mladeža, ne oštećuje se uklonjeni materijal tako da se analiza može sprovesti i za najmanje mladeže bez ikakvih poteškoća.

Šta još treba da znate o radiotalasnom uklanjanju mladeža?

 • Svako može biti dobar kandidat za uklanjanje mladeža uz pomoć radiotalasne hirurgije. Postupak kratko traje, a anestezija je blaga pa ne postoji gornja životna granica za izvođenje ovog tretmana.
 • Rezultati su trajni, a samo jedna procedura je dovolna da se ukloni cela promena.
 • Intervenciju na radiotalasnim aparatima izvode obučeni hirurzi pa su pacijenti u kvalifikovanim rukama.
 • Pošto ne ostavlja ožiljke, nakon radiotalasnog noža nije potrebno podvrgavanje estetskim intervencijama za uklanjanje posledica intervencije. Ako se odlučite za laser ili operaciju skalpelom ožiljak će postojati pa to treba da znate ako se odlučujete za njih.
 • Za radiotalasno uklanjanje mladeža cena se formira po broju promena koje treba ukloniti. Što se veći broj mladeža uklanja to je cena niža pa tako:
   • Cena za jedan mladež je oko 50 eura
   • Do 5 mladeža cena po mladežu je 40 eura
   • Za veći broj cena uklanjanja je oko 30 eura po jednoj promeni
 • Svaka renomirana klinika nudi i patohistološku analizu koja je najčešće oko 20 eura po mladežu.
Uklanjanje promena na koži nikad nije bilo bezbednije nego sada uz radiotalasnu hirurgiju. Pacijenti dolaze na ambulantnu proceduru i nakon kratkog vremena idu slobodno kući znajući da su promenu uklonili u potpunosti.

Ova procedura se ne primenjuje samo za uklanjanje kožnih promena, već se koristi i u opštoj hirurgiji, ginekologiji, otorinolaringologiji…zapravo svuda gde postoji potreba za preciznim rezom koji ostavlja minimalne tragove na koži i nosi brži oporavak.

Svako od nas sigurno ima poneki mladež na koži koji bi makar iz estetskih razloga bilo poželjno ukloniti. Da li biste se odlučili za radiotalasnu hirurgiju i svoju kožu minimalno oštetili pri izvođenju procedure? Ostavite nam vaše komentare nakon čitanja teksta, rado ćemo čuti vaše mišljenje!

Autorski tekst: SrbijaSpace.rs
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
60

Mladeži – obeležja lepote ili potencijalna opasnost​

mladezi-obelezja-lepote-ili-potencijalna-opasnost.png


Kroz istoriju, na mladeže se često gledalo kao na obeležja lepote. U XX veku je to već diktirala i holivudska elita, jer je to bio način da se neke od lepotica izdvoje iz mase. Uzmimo za primer poznatu manekenku Sindi Kraford, koja je prepoznatljiva upravo po svom mladežu pored usana. Kaže da je, još kao devojčica, razmišljala o tome da ga ukloni, jer su je zadirkivala deca u školi.

Na sreću, nije to uradila jer kao prvo, ko zna kako bi joj to i uradili u ono vreme, kada estetska hirurgija nije bila na današnjem nivou, a drugo, ostala bi bez svog zaštitnog znaka. Takođe, ovo je mnogim ženama pomoglo da prihvate svoja obeležja lepote, jer su se poistovećivale sa njom. Pa hajde onda da vidimo da li su mladeži obeležja lepote ili potencijalna opasnost.

U istoriji filmske industrije, bilo je dosta lepotica poznatih po svojim obeležjima lepote. Svoje mladeže i danas ponosno nose Sara Džesika Parker, Madona, Skarlet Johansen, Blejk Lajvli, Eva Mendes... Ali šta su uopšte ta obeležja lepote i zašto ih neki vole, a neki mrze? Da krenemo od početka.

Eva-Mendes.png


Da li su svi mladeži obeležja lepote?​


Po rečima Nila Šulca, dermatologa iz Njujorka i voditelja DermTV: “Sva obeležja lepote su mladeži”. Mogu se razlikovati po obliku, boji, pa čak i teksturi. Onda se, sasvim prirodno, nameće pitanje – zašto postoje dva različita imena?

“Budući da pojam obeležje lepote ima estetsku konotaciju, to su obično mladeži koji se nalaze na licu. Dok se slični mladeži na drugim delovima tela nazivaju samo mladežima”, objašnjava Šulc. Zanimljivo. Dakle, dok se Sindi Krafordi i drugim lepoticama pripisuje da imaju kultna obeležja lepote, one druge lepotice koje mladeže imaju samo po telu, imaju sasvim obične mladeže.


“Možda je rođena s tim, a možda”…


Ako ste ikada čuli da obeležja lepote nisu uvek prirodna i urođena, to je istina. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, postoji nekoliko vrsta mladeža, ali se svi oni uklapaju u dve osnovne grupe – pigmentirane i vaskularne.

Pigmentirani mladeži jednostavno znače da mesta na kojima ih imamo sadrže više boje od ostalih delova kože. Dok, vaskularni mladeži nastaju kada se “suvišni krvni sudovi skupe i grupišu na jednom mestu”. Možete se roditi sa nekim od njih, a mogu se razviti i kasnije u životu. Tako da, jednostavno rečeno, ako ste se sa nekim od njih rodili, oni se smatraju osobenim znakom.


Šekspir ih je veoma voleo​


Vilijem-Sekspir.png


Istoričar književnosti i stručnjak za Šekspira Stiven Grinblat, držao je predavanja na univerzitetu u Oklahomi na temu “Šekspirova obeležja lepote”. Naime, u njegovo vreme, cenila se čista “lepota bez mrlja”, ali je on sam, nesavršenost smatrao – savršenom. Mnogo likova u njegovim delima ima mladeže koji ih čine sasvim posebnim.

Na primer Imodžen iz “Cimbelina”, na licu je imala mladež koji je za Šekspira bio oličenje lepote. Kako kaže Grinblat: “Njen mladež nije pripadao formalnom savršenstvu, a takođe nije bio ni ukras. Ali to je za Šekspira bilo obeležje koje je smatrao neizbrisivo lepim, što u njegovim delima možemo prepoznati kao osobeno i prelepo”. Kao što vidite, drage dame, ima i onih koji mladeže vole i smatraju prelepim, a jedan od njih bio je i veliki Šekspir.


Lažnim mladežima, prikrivali su se ožiljci od malih boginja​


Smatra se da je u XVII i XVIII veku, kada su male boginje besnele u Evropi, svake godine umiralo oko 400.000 ljudi. Između ostalih, nekoliko kraljeva i kraljica podleglo je ovoj veoma zaraznoj bolesti. Bila je to teška bitka čak i za one koji su preživeli, jer su im posle bolesti ostajali veoma ružni ožiljci.

A koji je bolji način da sakrijete jedan od tih naružujućih ožiljaka, nego da preko njega stavite jedan od lažnih znakova lepote? Ono što danas zvuči neverovatno je to da su se ti lažni mladeži pravili od mišjeg krzna. Da, dobro ste pročitali, od mišjeg krzna. Kao odgovor na ovu gadost, Britanski parlament je 1650. godine zabranio “nošenje crnih zakrpa i neskromnih ženskih haljina”.

Ipak, kao i uvek kad se nešto zabranjuje, ovaj trend je uzeo maha i transformisao se u “mušice” (izvedeno iz francuskog “mouches”). Ovi veštački mladeži izrađivali su se od šarene svile, tafta i kože. U Veneciji je nastala čitava industrija veštačkih mladeža, tako da je cela jedna ulica, Calle de le Moschete (Ulica mladeža) zvala po njima. Živeli mladeži!


A onda su znaci lepote postali politički akt​


Upravo tako! Postoji mnogo načina da izrazite svoje mišljenje i date političku izjavu. Ipak, nema mnogo čudnijih načina od izražavanja političke pripadnosti putem mladeža. Kao što smo već rekli, XVIII vek bio je vreme koje je veličalo mladeže. S tim što su pravi bili fiksirani, a lažni dizajnirani u različitim stilovima. Naročito popularni bili su oni u obliku zvezdica, srca i polumeseca. I tako su se mladeži našli i u politici…

Kako BBC kaže, ako bi žena toga doba nosila nalepljeni znak lepote na levoj strani lica, to bi značilo da podržava političku stranku Tori. Isto tako, ako bi ga nosila na desnoj strani, davala bi svoju podršku stranci Vigs. Sad zamislite kako je bilo u to vreme imati pravi mladež, ali na pogrešnoj strani lica. Veoma neugodno.


“Obeležje sramote”​


Sredinom 1800-ih upotreba veštačkih mladeža se i dalje zabranjivala, mada su se ipak nosili. Ali za vreme vladavine kraljice Viktorije, standardi lepote su se toliko promenili, da su ostavljali veoma malo prostora za bilo šta, osim za glatku i belu kožu, tako da su i prirodni mladeži, od obeležja lepote postali – obeležja sramote. A upotreba šminke je bila rezervisana samo za glumice i prostitutke. O da, svrstavali su ih u isti koš i na njih gledali kao na dame lakog morala.

Bilo je to vreme kada su se na sve strane prodavali kojekakvi tonici i širili recepti koji su svi odreda obećavali da će “odneti” vaše pege i mladeže. Jer, to je bilo vreme kada mladeži nisu smeli da postoje, i kada su dame na sve načine pokušavale da ih sakriju.


Povratak obeležja lepote​


MM.png


Prihvatanje obeležja lepote prešlo je dug put od 1800-ih, do XX veka i nastanka Holivuda. Jer, Holivud je “kriv” za transformaciju mladeža iz nečega čega su se svi gadili, do nečega čemu su se divili. Kako je za BBC rekla istoričarka Medlin Marš: “Holivud je revolucionisao ženska lica. Odjednom ste mogli da vidite OGROMNA ženska lica, veća nego što ste ikada videli”. Misli na tadašnje reklame na bilbordima.

A jedno od tih poznatih lica bila je i velika Merilin Monro. Iako niko zaista ne zna da li je njeno obeležje lepote bilo stvarno, nacrtano ili naglašeno šminkom, jedno je sasvim sigurno, a to je da je ona pomogla da takav izgled postane popularan.

Ipak, u današnjem svetu se očekuje da i žene i muškarci u modnom svetu imaju savršen izgled. Bilo kakvi mladeži i nesavršenosti se fotošopiraju, da bi se stvorila slika savršene lepote. Nadamo se da će jednog dana mladeži i drugi osobeni znaci početi da se cene kao znaci individualnosti.


Lažni znaci lepote su i dalje u igri​


Jesu, mada se, naravno, već odavno ne prave od mišjeg krzna. Čak i da ne deluje tako gadno, u današnje vreme, sva društva za zaštitu životinja bi se pobunila zbog toga. Na kraju krajeva, male boginje su do XIX veka već bile gotovo potpuno iskorenjene, tako da je potražnja za lažnim mladežima sasvim opala.

I kao što rekosmo, ne zna se pouzdano da li je Merilin Monro imala prirodan mladež ili ga je lažirala, ali i da jeste, ne bi bila jedina. U današnje vreme, to se ponovo često radi. Recimo, pevačica Keli Roland obožava mladeže i crta ih često, čak ne ni na istom mestu. Ona ga zove svojim “mladežom koji se stalno seli” i ponekad ga crta kako bi pokrila neki nedostatak.

Kelly-Rowland.png


A kada je vreme da se zabrinete zbog svog pravog znaka lepote?​


Dobra stvar kod lažnih mladeža je ta što postoji 0% rizika da se jedan od njih pretvori u rak kože. Međutim, ako imate pravi mladež, trebalo bi da budete svesni onoga što Fondacija za rak kože naziva “ABCDE” znacima melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože.

Dakle, ako primetite da se vaš mladež menja, da počinje da deluje asimetrično, da ima neravne ivice, varijacije u boji, da raste ili se razvija, bilo bi poželjno da zakažete pregled kod dermatologa, da ga proveri. Čak i ako se desi da je danas u redu, ne mora da znači da će to biti i sutra, jer polovina svih melanoma započnu kao benigni mladeži, pa zato – obratite pažnju na njih.


I na kraju…​


Obeležja lepote i dalje mogu biti lepa, ali je istina koja stoji iza njih ponekad mnogo manje glamurozna. Na sreću, ako na vreme uklonite sumnjivi mladež, umanjićete i mogućnost da se on razvije u nešto loše. To se danas sasvim uspešno radi na klinikama za estetsku hirurgiju. Uklanjanje mladeža se u zavisnosti od njihove veličine i potencijalne opasnosti radi ponekad operativno, a ponekad i neinvazivnim metodama poput radiotalasne hirurgije.

radiotalasna-hirurgija.jpg


Ako su mladeži zdravi, to je i najbolja, i najmanje invazivna, a sigurna metoda za uklanjanje mladeža. Jer, mladeži mogu biti obeležja lepote, sve do onog momenta kada postanu potencijalna opasnost. Zato, volite i čuvajte svoju individualnost i različitost od drugih, ali i razmišljajte na vreme, i reagujte ako vam vaša obeležja lepote postanu sumnjiva.

A kako vi reagujete na mladeže? Da li su za vas obeležja lepote, nužno zlo ili samo potencijalna opasnost? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Top