Ističe rok za zamenu zdravstvenih knjižica, može i 2017.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Ističe rok za zamenu zdravstvenih knjižica, može i 2017.
Rok za podnošenje zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica istice danas, ali u RFZO kažu da će se zahtevi primati i posle Nove godine.

Izvor: Tanjug
88829861258651ef920c6e440858630_v4_big.jpg
U Ministarstvu zdravlja kažu da bez obzira da li je zamenjena knjižica ili ne, nikome neće biti uskraćena zdravstvena zaštita.

U RFZO ponavljaju da stare, papirne knjižice neće važiti od 1. januara 2017. godine, te da osiguranici mogu ostvariti pravo samo uz pomoć nove kartice zdravstvenog osiguranja.

"Svi oni koji ne podsnesu zahtev do predviđenog roka, to mogu učiniti i posle Nove godine po uobičajenoj proceduri. Republički fond za zdravstveno osiguranje više neće overavati i izdavati stare obrasce zdravstvene legitimacije", rečeno je Tanjugu u RFZO.

Do sada je zdravstvene knjižice zamenilo 5. 487. 053 od 6.800.000 osiguranika, a zahtevi će se i posle Nove godine podnositi kao i do sada direktno na šalterima RFZO-a, na šalterima pošte ili elektronski, putem E-uprave.

Od dana podnošenja zahteva za zamenu zdravstvene knjižice do dobijanja nove čekalo se oko dva meseca.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Sa starim dokumentima moći ćete da se "provučete" još neko vreme, ali jedna kategorija građana će morati da se "ubrza"
Blic

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) više neće izdavati i overavati stare, papirne zdravstvene knjižice. Ipak, svi oni koji iz bilo kog razloga nisu predali zahtev na vreme, to mogu učiniti i dalje na šalterima filijala, u pošti ili putem portala E-uprave.


lPSktkqTURBXy9lZTJhMzA4ZTI5MGY2ZTJhZjliOGFiMzZlYjBjZjdmMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Od ukupno 6.846.998 stanovnika Srbije, koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, njih 5.577.163 je podnelo zahtev za izdavanje nove zdravstvene kartice.

Zbog velikog broja podnetih zahteva u poslednjim mesecima prošle godine rok za izradu kartica je produžen, pa je očekivano vreme od predaje zahteva do uručenja, produženo do tri meseca.

- Napominjemo, da to ni u kom smislu ne sprečava ljude da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i posle 1. januara 2017. godine - kažu u RFZO.

Onima kojima je pre Nove godine overena stara knjižica, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, kod lekara će moći da idu na osnovu tih knjižica, i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Oni građani koji su predali zahtev za novu karticu, u domove zdravlja će odlaziti sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje zahteva.

b5hktkqTURBXy9mNTQ3MzU3NDJmYThiYWE2MTdiYzhkNTYwZWViYjE3NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

- Potvrde se ne izdaju deci, trudnicama i porodiljama, obzirom da u skladu sa Zakonom mogu da koriste staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena. Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, a koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice - napominju iz RFZO.

U slučaju da osigurano lice izgubi overenu "staru" zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu potvrde, koju će mu izdati filijala, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Nove lične karte izdavaće se dok bude bilo potrebe

0iQktkqTURBXy9mYTMyOWU3ODRlODE0YmQwMTZkNzQ4N2Q3NTcyNjYwMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: N. Pavlović / RAS Srbija

Lične karte izdate na starom obrascu, takođe, su važile do 31. decembra 2016. godine, ali u MUP će i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika organizovati prijem zahteva za izdavanje dokumenata za hitne slučajeve.

Uprava za upravne poslove MUP organizovala je tokom decembra u svim policijskim upravama u Srbiji radno vreme u dve smene, kao i subotom i nedeljom, kako bi što veći broj građana mogao da preda zahteve za ličnu kartu.

To će biti nastavljeno i tokom 2017. godine, dok god za tim bude bilo potrebe. Poseban apel poslat je penzionerima da požure sa zamenom starih ličnih karata, kako ne bi imali problema prilikom primanja penzija.
 
Natrag
Top