Ispunićemo uslove

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ispunićemo uslove

Zagreb -- Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić i predsednik Sabora Josip Leko ocenili su da je Hrvatska u stanju da ispuni uslove za članstvo u EU.

hrvatska-eu.jpg

Oni su na ovaj način reagovali na izjavu predsednika nemačkog parlamenta Norberta Lamerta da Hrvatska nije spremna za ulazak u Evropsku uniju.

"Mi smo u kontaktu s predstavnicima nemačke vlade i poslanicima nemačkog parlamenta i svako upozorenje uzimamo ozbiljno", izjavila je za Hrvatsku televiziju Vesna Pusić.

Ona je naglasila da je Hrvatska u stanju da ispuni uslove i zadatke koje je dobila u oktobarskom izveštaju Evropske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u EU.

"Mislim da ovaj stav donekle odražava i skepsu koja generalno postoji u Evropi prema proširenju. Zadaci su veliki i važni, ali mi smo u stanju to da ostvarimo i ostvarićemo", rekla je Pusićeva.

Predsednik Sabora Josip Leko izjavio je da Hrvatska verodostojno ispunjava svoje obaveze u vezi sa pristupanjem EU i da će tako i nastaviti, ističući da veruje da će države Unije prepoznati Hrvatsku kao poželjnu buduću članicu.

U komentaru na Lamerotvu izjavu, Leko je podsetio da je šef delegacije EU u Hrvatskoj Pol Vandoren u petak predstavio izveštaj u Saboru.

"Zaključak bio da je Hrvatska, ne samo napredovala nego zaista vrlo odgovorno, verodostojno ispunjava svoje obaveze i da će nastaviti tim tempom, pa će sve obaveze ispuniti pre prolećnog izveštaja o napretku", rekao je Leko.

On je izrazio uverenje da će zemlje EU u prvom tromesečju 2013. godine Hrvatsku oceniti kao poželjnu članicu i da će joj dati zeleno svetlo za članstvo.

"Naše je da radimo predano i da zbog nas samih ispoštujemo sve preostale obaveze, pa mislim da će zemlje članice Unije prepoznati Hrvatsku kao verodostojnu i poželjnu članicu EU", kazao je Leko.

Samu izjavu predsednika nemačkog parlamenta Leko nije komenarisao, rekavši da ne želi da se osvrće na pojedinačne stavove bilo kog zvaničnika.

Predsednik Bundestaga Lamert izjasnio se u razgovoru za dnevnik "Velt am zontag" za zaustavljanje procesa proširenja EU, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske.

Lamert je rekao da zbog iskustava s Bugarskom i Rumunijom najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku treba uzeti ozbiljno.
"Hrvatska još nije spremna za ulazak", rekao je Lamert.

Nemačka vlada je juče objavila na svojoj internet stranici da veruje da Hrvatska može u predviđenom roku da ispuni konkretne zadatke navedene u sveobuhvatnom izveštaju o monitoringu koje je Evropska komisija predstavila u sredu.

Izvor:
B92.net

Natrag