Ispovest: Moja ljubav je jača od bolesti

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ispovest: Moja ljubav je jača od bolesti!

Izvor:
Press.rs

Bez dileme: Jelena Stanimirović (29) rodiće u martu drugu ćerku. Mnogi joj savetovali da abortira, lekari govorili da sama odluči, a ona kaže da se nijednog trenutka nije dvoumila.
Jelena Stanimirović (29) iz Ripnja nadomak Beograda rodiće u martu drugu ćerku uprkos tome što plod ima tešku anomaliju, zbog koje će beba čim se rodi morati na operaciju.

Ovu odvažnu ženu, koju su prijatelji prozvali Majka Hrabrost, mnogi su savetovali da abortira. Lekari su joj poručili da mora sama da odluči i snosi rizik svoje odluke, a ona se, kaže, nijednog trenutka nije dvoumila. Rešila je da bori za svoje nerođeno dete.

hra4.jpg
\

Od lekara do lekara

Njena devojčica, još u stomaku, ima suženje mokraćnih kanala pa joj se mokraća skuplja u bubrezima, zbog čega se na njima stvaraju ciste, što može da dovede do prestanka njihovog funkcionisanja. Zbog toga beba mora da bude operisana čim se rodi, a termin je 27. marta.
Za problem je Jelena saznala u petom mesecu trudnoće, u novembru. Već je kupila benkice, pelene, krevetac...
- Noćima nisam spavala. Danima sam plakala. Da su mi rekli u prvom ili drugom mesecu da beba ima tako težak problem, možda bih i abortirala. Ovako, već sam je osećala u stomaku. Rešila sam zato da beba živi i tako će i biti. Biće ona živa i zdrava, sigurna sam.

Rešenost da istraje u svojoj odluci naterala je ovu mladu ženu da ide od lekara do lekara ne bi li dobila makar jedno pozitivno mišljenje da će dete biti živo i zdravo.

- Pričala sam sa četiri-pet lekara. Rezultat je bio uvek isti. Niko od njih mi nije rekao da pošto-poto moram da abortiram, ali me nije podržao ni da nastavim trudnoću. Ostavili su mi da sama o tome odlučim. Na kraju sam otišla i kod privatnika. Nažalost, dobila sam isti odgovor. Ipak, nisam pokleknula. Čvrsto sam odlučila da idem do kraja. Saopštila sam to doktorima, koji nisu krili koliko sam ih iznenadila. Svi su mislili da ću abortirati, iako to niko nije hteo da mi kaže - priča Jelena o košmaru kroz koji je prolazila.
Da odustane od odluke nisu uspeli da je ubede ni rodbina, prijatelji, komšije...
- Govorili su meni i suprugu: „Još ste mladi", „Imaćete dece", pitali nas šta ćemo ako se dete rodi takvo i takvo... Mada mi je to stvaralo još veću tenziju, trudila sam se da ne obraćam pažnju. Jer, kako ja mojoj Anđeli, koja ima dve godine, da objasnim da nema seku, a da nema ni mog stomaka koji svakodnevno ljubi i mazi - priča Jelena, dok Anđela otkriva da će se sestra zvati Milica.

rodite.jpg

Srce i jetra zdravi

Borba za bebin život, naravno, nije laka. Kontrole, srećom, pokazuju da su devojčici srce i jetra u redu, da lepo raste i razvija se. Trenutno ima dva kilograma.
Mlada žena dodatno je ohrabrena činjenicom da se ova anomalija lakše eliminiše kod devojčica nego kod dečaka. Objašnjava nam da će beba, da bi joj se pročistili kanali, biti operisana sedam dana po rođenju.
Suprug Radoslav (33) dodaje da planiraju i treće dete.
- Kada smo saznali šta se dešava sa plodom, bilo nam je veoma teško. Jer, mora da postoji debeo razlog za abortus. Ovaj je bio takav, ali za nas nije dovoljan - kaže Radoslav.

Natrag