Ispod Pirota se krije antičko blago

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Ispod Pirota se krije antičko blago
[/h] Izvor: Beta


U podnožju brda Sarlah u Pirotu arheolozi su otkrili ostatke antičkog predgrađa Pirota sa ostacima dve monumentalne zgrade.


20873319434fd5eeab0116e162429413_orig.jpg

Muzej Ponišavlja u Protu

Ostaci predgrađa Pirota otkriveni su tokom zaštitnih radova na trasi budućeg Koridora 10, a pronađeni su i ostaci jednog praistorijskog naselja, kao i tri grobnice iz drugog ili trećeg veka nove ere.

Na tom mestu biće izgrađena dva tunela budućeg auto puta.

Arheolog savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu Mirjana Blagojević izjavila je da je reč o još jednom značajnom nalazu na lokalitetu Sarlah Bazilika.

Ona je dodala da je u toku poslednja etapa zaštitnih arheoloških istraživanja na trasi Koridora 10.

"Ovi investicioni radovi omogućavaju nam da izvršimo dodatna istraživanja, jer da nije auto puta teško da bi mogli da uradimo bilo šta od istraživanja", kazala je Blagojević.

Rukovodilac radova na ovom lokalitetu, arheolog u pirotskom Muzeju Ponišavlja viši kustos Predrag Pejić je kazao da su naselja i nekropole bile na Sarlahu i njegovim stranama ili u neposrednom podnožju.

"Otkrili smo nekoliko kuća iz antičkog perioda, jednu zidanu peć, nekoliko koliba i dve zgrade koje su velikih dimenzija. Reč je o zgradi 20 sa 10 metara koja je monumentalna, zidovi su široki ali nisu vezani malterom nego zemljom", kazao je Pejić.

Prema njegovim rečima pretpostavka je da je na tom prostoru bilo neko skromnije naselje iz eneolita, a po arheološkim nalazima se vidi da je ovaj prostor korišćen i u kasnom srednjem veku.

Pejić je dodao da su arheolozi otkrili i tri hrišćanska groba, od kojih su dva skeletna, i da verovatno pripadaju nekropoli srednjevekovnog Pirota.

 
Natrag
Top