Ispitni pult za elektromotore

Član
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
11
Pozdrav forumasima.


U firmi u kojoj radim, gazda povremeno donese elektromotor za koji ne zna da li je ispravan ili nije.Moj je zadatak da provjerim
ispravnost tog motora.Snalazio sam se na razne nacine ali bih htio napraviti gore pomenuti ispitni pult koji bi jos bio i prenosiv.
Da li neko ima ideju kako da napravim ispitni pult za ispitivanje 1-faznih i 3-faznih elektromotora snage do 15kW.

Poznati su mi spojevi motora zvijezda-trokut sa kontakterima, vremenskim relejem i tasterima, el.motorne zastite, ali bih htio sve
to da uklopim na jednom mjestu.Znaci u jedan manji razvodni ormar s tim sto bih stavio razne signalizacije npr. zastita iskocila itd.

Molim za Vase ideje u vezi ovoga.

samke
 
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.253
Ako si električar ni problem ispitati ,a što se tiče takvog pulta sam ti gazda otkaz bude dao onda i sam može ispitivati.
Drži se ti provjerenih sistema kad bi neko sve tako nekome serviralo nebi ni trebalo ići u škole, ako gazda treba još
i stroj koji sam nabacuje i radi podloge još uz to samoutovarni.Kako bi mu to dobro došlo.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
11
Hvala za brzi odgovor.A sto se tice gazde i njegovog znanja iz ove oblasti ne bojim se ja otkaza.Meni je veci problem kada on dodje i kaze ajde to napravi a ne pita ni kako i sa cime.
Ispitni pult bih uradio radi sebe samoga kako bih mogao motor ispitati na licu mjesta (motor ciklona za prasinu od 11 kW koji se nalazi 15 metara iznad pogona) i koji mi stvara problem oko skidanja sa te visine i donosenja do radionice.
Zato sam pomislio da to napravim prenosivo.
I jos jednom, gazdu nije briga kako da to uradim vec ga zanima stanje motora koji ne radi i da to bude gotovo u kratkom periodu.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
5
Nije ti problem napraviti ormaric sa sklopkama, zastitama i signalizacijom. Jednostavno, iskopiraj orman najjaceg motora koji imas i to ti je to (uz dodatak ampermetara za merenje struja po fazama, ali zato mozes koristiti i amper klesta). Medjutim, vodi racuna o jednoj stvari. Motor se na jedan nacin ponasa "na prazno", a na sasvim drugi pod opterecenjem. Na prazno ti i los motor moze izgledati dobro. Pravo ispitivanje treba vrsiti pod opterecenjem a u praksi se to najcesce radi tako sto uzmes neku dobru i tvrdu letvu ili motku (hrast, bagrem,...) i pritisnes dobro na osovinu motora ili remenicu. Tek tada mozes videti stvarno stanje.
 
Natrag
Top