Šta je novo?

Ishrana pasa sirovim mesom-RAW ishrana

  • Začetnik teme komanceros
  • Datum pokretanja
komanceros

komanceros

Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
6
Šta je RAW ?

RAW je ishrana sirovim namirnicama. Kod ishrane sirovim namirnicama dobijete ono što vidite. Nema skrivenih sastojaka, filera. Nema nikakvih misterija vezanih za obrok vašeg psa. Ishrana sirovim namirnicama podrazumeva iste one namirnice koje I mi jedemo, ali se ovde ništa ne kuva. RAW ishrana podrazumeva:

-Sveže, sirovo meso
-Sirove kosti
-Sirove iznutrice
-Voće I povrće

Zašto RAW ?

Sve više stručnjaka u svetu pasa i mačaka (odgajivači, veterinari) se zalažu za još jednu opciju u ishrani nasih ljubimaca. Zašto ? Zato što se nakon ekspanizje komercijalne hrane, i brojnih oboljenja narocito alergija vezanih za nju, vracamo na ono sto u stvari jesu nasi psi, na ishranu kakvu im je priroda namenila. Cilj je jedan, dug i zdrav zivot nasih ljubimaca.
Šta bi mesožderi trebalo da jedu ?
Odgovor na ovo pitanje je jasan. Ishrana mesozdera, odnosno nasih pasa treba prevenstveno da se zasniva na mesu, a ne na zitaricama poput kukuruza, psenice, i drugih uglavnom nepotrebnih hraniva koje se mogu naci kao osnovni sastojci mnogih komercijalnih hrana. Obrađene da bi bile to sto jesu-granule, one su lišene mnogih sastojaka koji su važni za dobro zdravlje i često su pune konzervansa, filera(slabo i gotovo ne svarljivih hraniva male nutritivne vrednosti koja povecavaju volumen i tezinu hrane), pojacivaca ukusa, boja, soli, i drugih hemikalija. Dakle komercijalna hrana kućne ljubimce može održati u životu, ali za razliku od RAW ishrane, ona ne sadrži životno važne elemente koji promovišu zdravlje.
Mačke I psi su mesožderi. Ipak većina komercijalnih suvih hrana sadrže najmanje 45% (i više) žitarica zato što su ugljeni hidrati potrebni da hranu drže zajedno. Ali kao što nam Merck veterinarski priručnik govori, psi I mačke “nemaju potrebu za ugljenim hidratima”. Da li ima smisla hraniti mesoždere namirnicama koje sadrže 45% supstance koja im čak I nije potrebna ? RAW ishrana simulira meni koji je priroda namenila mesožderima. Kada mesožderi jedu biljojede kao što je zec, oni jedu meso, kosti, organe (jetra, srce, bubrezi) I nešto biljne hrane koja se nalazi u digestivnom.. To je savršen prirodni obrok-obrok koji RAW ishrana zamenjuje.

Da li je RAW ishrana bezbedna ?

Psi I mačke nisu ljudi. Oni imaju veoma različit digestivni trakt I procese koji se u njima odvijaju. Na primer, mi možemo jesti crni luk koliko god želimo bez ikakvih posledica, ali psi mogu postati anemični zbog male porcije crnog luka. Mi možemo pojesti puno čokolade I posledica će biti mučnina I gojaznost, dok psi mogu uginuti od jako male količine. Mi se možemo jako razboleti od sirovog mesa, dok je za naše ljubimce to prirodna hrana I oni će napredovati. Opet, oni nisu ljudi. Psi I mačke imaju mnogo kraći probavni sistem nego mi, što znači da se namirnice obrađuju brže-pre nego što štetne bakterije imaju šansu da se razmnožavaju I izazovu neki problem. Takođe, mesožderi imaju visok nivo kiselosti u zeludcu. Ova kiselost, koja im omogućava da obrade sirovo meso I kosti, je takođe faktor koji inhibira rast i razmnozavanje patogenih mikroorganizama. RAW ishrana se zasniva na konzumaciji(upotrebi) mesa, organa i kostiju zdravih zivotinja cije je meso odobreno za ishranu ljudi.
Zaštita zdravlja vaših životinja
Visoko kvalitetna sirova hrana može pružiti hranljive sastojke koji će pomoći I osigurati dug I zdrav život vašim ljubimcima. Kod životinja sa postojećim zdravstvenim problemima, kada se prebace na RAW ishranu može doći do poboljšanja njihovog stanja. Zdrave životinje na RAW ishrani će verovatno izbeći neke od bolesti koje su danas veoma česte kod naših kućnih ljubimaca. Veciti probirljivci hrane, ce nakon sto okuse ishranu koju im je priroda namenila, odjednom postati pravi gurmani. RAW ishrana će skoro svakoj životinji značajno smanjiti , ili čak eliminisati potrebu za veterinarskim stomatološkim intervencijama.
Postepen prelazak na RAW ishranu
Svaka nagla promena hrane može poremetiti digestivni trakt vašeg psa. Postepena promena tokom 10 dana je najbolja jer omogućava da se sistem vaše životinje prilagodi bez ikakvih posledica.

Iako je raznolikost ključ za odlično zdravlje kod RAW ishrane, tokom prvih 10 dana tranzicije najbolje je držati se jedne vrste mesa/kosti. Većina pasa odgovara piletina I ćuretina. Jagnjetina je masnija od peradi, I može izazvati dijareju na početku prelaska, zato mi preporučujemo da pričekate dok ne prođe period tranzicije I tek onda uvedete jagnjetinu u ishranu.
Nakon što je tranzicija završena, postupno uvodimo I drugo meso, povrće I dodatke. Većini pasa će odgovarati ishrana piletinom i ćuretinom kao osnovnom ishranom za 3 ili 4 dana nedeljno. Drugim danima ih hranite govedinom, jagnjetinom, ribom. Male količine mladog sira I svežih jaja takođe mogu biti dodati u ishranu jednom ili dva puta nedeljno ako ih vaše životinje vole. Konačno to je širok izbor mesa, kosti I povrća koji će vašem psu obezbediti zdravlje I vitalnost.
Ako želite da (vaseg psa) hranite povrćem, morate ga ''zgnječiti''(obraditi) u blenderu ili sokovniku (ja npr. sargarepu izgnječim viljuskom). Psi i macke nemaju enzim celulazu potrebnu da svari ćelijski zid(celulozu) ćelija koje čine voće i povrće. Gnječenjem povrća, razara se ćelijski zid i tako nasim ljubimcima (psima) činimo dostupnim nutrijente koje sadrži.
Svakih 3 do 5 dana obezbedite svom psu sirovu kost, najbolje velike juneće kosti. Kosti obezbeđuju fizičku I mentalnu stimulaciju, I čiste zube od kamenca.
Svaki pas je individua za sebe. Obratite pažnju na ono što vam njegovo telo govori, baš kao I mi, I oni će neke namirnice voleti više, a neke manje. Naročito u početku je važno eliminisati namirnice koje izazivaju probleme.
Plan tranzicije koji smo naveli dobro funkcioniše kod većine životinja, međutim ukoliko primetite da vašem psu ne prija promena ishrane slobodno usporite. Retke su životinje koje ne podnose tranziciju ishrane koja sadrži I dehidrat I sirove namirnice. To može biti posledica dužine varenja ugljenih hidrata koji se vare jako dugo, I mesa koje se vari brzo.
Vlasnici pasa koji su prešli na ishranu sirovim namirnicama su primetili drastične promene:

-Sjajnija I zdravija dlaka
-Svež dah I čisti zubi
-Bolje varenje
-Povećana izdržljivost
-Manja kompaktna stolica
-Opšte poboljšanje ukupnog zdravlja

izvor:priroda Pasa - Dog's Nature - Forum o ishrani i odgoju pasa - početna
 
Poslednja izmena od urednika:
L

life is good

Član
Učlanjen(a)
01.10.2011
Poruka
63
Ja se nebi usudila da hranim moje pse sirovim mesom bojim se bolesti od sirovog mesa.Za sjaj dlake dodam jednu kasiku maslinovog ulja u hranu svakog dana. Jabuku narezem psima svaki dan za veceru i cesto skuham povrce izmiksam ga sa rizom mislim da tako dobiju dovoljno vitamina.
 
komanceros

komanceros

Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
6
od granula psi oboljevaju,od sirovog nema zdravije i prirodnije hrane za njih
 
viho

viho

Član
Učlanjen(a)
24.08.2009
Poruka
47
Da ali to meso bi trebao barem da skuvas da nebi od njega napravi ovisnika pogotovo ako imas u dvoristu pilice ili neke druge pernate zivotinje !!!!!!!!!!!
 
K

KateB

Član
Učlanjen(a)
12.06.2013
Poruka
7
  • od granula psi oboljevaju,od sirovog nema zdravije i prirodnije hrane za njih​
  • Mislim da ste potpuno u pravu. :) Svog psa sam hranila do skoro granulama, rezultati - ništa posebno... a već neko vreme sam na forumu Priroda pasa, mnogo korisnog sam naučila i zato sam prešla na prirodnu ishranu(sirovu), naravno, nije nikakav problem ubaciti mu i nekad kuvano meso. Ali ove gluposti da pas posle juri kokoške i to... ma dajte, pa moj je jurio i pre sirovog, sad je potpuno isti. Mačka je živa pored njega, i mi isto, ako će da juri kokoške, juriće ih zbog nagona, a ne zbog ishrane. Uglavnom, pogledajte forum ako ne verujete meni, mnogo iskusnijih od mene ima tamo. :) Dokaz da je sirovo meso bolje od granula su i slike pasa na granulama i na sirovoj ishrani. Pozdrav od srećnog i zadovoljnog psa i njegove vlasnice ;):D
 
S

safran

Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
69
Sirovo meso je najbolje za pse.
 
Top