Irski Terijer (Irish Terrier)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Irski Terijer (Irish Terrier)

irski_terijer.jpg

irish_terrier_h03.jpg


:info:

Istorija:

Iz Irske poticu cetiri rase terijera, koji se svi znacajno razlikuju od terijera sa "kopna" i iz Engleske. Pas, sada oficijelno nazvan Irski terijer, najvjerovatnije je nastarija rasa Irskih terijera, no dokazi su tako rijetki da bi to bilo tesko sa sigurnoscu utvrditi. Prije 1880-tih, boja Irskih terijera nije bila ucvrscena. Pored crvene, oni su nekada bili crni ili tan, a ponekad i prosarani sa vise boja. Na kraju 19. vijeka, ulozen je napor u stvaranje rase tako da se izbace iz uzgoja crne, tan i sarene jedinke, tako da su u 20 vijeku ostali samo crveni. Ubrzo je Irski terijer crvenog krzna prikazan i na izlozbama u Engleskoj i US, gdje je sa odusevljenjem primljen. Reputacija Irskog terijera uvelicala se dodatno za vrijeme 2. svjetskog rata, kada su koristeni za prenos poruka, kroz zastrasujuce bucna i puna zbunjujucih rovova ratista, tako dokazujuci oboje, i svoju inteligenciju i neustrasivost. Prvi Klub Irskih terijera osnovan je u Dablinu 31. marta 1879., a Irski terijer bio je i prvi clan kluba terijera koji je priznat ok strane EKC-a na kraju 19 vijeka kao nacionalna Irska rasa.

Pojava:

Pas mora predstavljati aktivnu, zivahnu, gipku i izdrzljivu pojavu; valjanost gradje, u isto vrijeme bez tragova nespretnosti, a brzina i izdrzljivost su esencijalni, bas kao i snaga. Irski terijer ne smije biti niti nizak, niti zdepast, nego bi trebao imati liniju koja omogucava brzinu, pokazujuci elegantnu rasnu konturu.

Ponasanje/Temperament:

Dok je Irski terijer zaigran i drzi do sebe u igri sa drugim psima, izuzetno odan, dobrog temperamenta i posvecen vlasniku, kada je napadnut ima hrabrost lava i borice se sve do kraja. Reputacija ovog psa da ulazi u borbe, ponekada cak i u izlozbenom ringu, je nezasluzena. Iako moze biti plah i neobuzdan kada to situacija zahtijeva, Irski terijer se veoma lako trenira i njezan je ljubimac, ziveci svoj rani opis kao: "cuvar siromasnog covjeka, prijatelj farmera i ljubimac dzentlmena".

Fizicke karakteristike:

Glava: Duga i bez nabora.

Regija Lobanje:
Lobanja: Ravna i uska izmedju usiju, postajuci lagano uza prema ocima.
Stop: Jedva vidljiv, sem iz profila.

Facijalna regija:
Nos: Mora biti crn.
Usne: Trebaju biti dobro ugradjene i gotovo crne po boji.
Vilica: Mora biti jaka i misicava, dobre duzine.
Zubi: Treba da su jaki, dobro usmjereni, bez podgriza, a gornji lagano preklapaju donje.
Obrazi: Ne previse puni. Trebaju lagano padati ispod oka, tako da ne bi imali izraz Greyhound-a.
Oci: Treba da su tamne, male, neispupcene i pune zivota, vatre i inteligencije. Zute ili svijetle oci su mana.

Usi: Male i V-oblikovane, skromne debljine, na glavu padajuci naprijed do blizine obraza. Gornji dio usne skoljke trebao bi biti na vecoj visini od glave. Usi koje padaju sa strane, kao kod hound-ova, nije karakteristika terijera, dok su polupodignute usi cak nepozeljnije. Dlaka na usima bi trebala biti kratka i tamnija nego ona na ostatku tijela.

Vrat: Trebao bi biti dobre duzine sa laganim sirenjem prema ramenima, dobro nosen. Lagani nabor je vidljiv sa obe strane vrata i ide do blizu uha.

Tijelo: Treba da je simetricno, niti suvise dugo, niti kratko.

Ledja: Treba da su jaka i ravna, bez pojave mlitavosti iza ramena.


Butine: Misicave u laganom luku. Kuja mora biti nesto duza u spojnici nego muzjak.

Grudi: Dubok i misicave, ali ne pune, niti siroke. Rebra dobro rasporedjena, bolje dublje, neko zaobljeno.

Rep: Treba da je postavljen visoko, nosen veselo, ali ne preko ledja ili uvijen. Treba da je dobre jacine i gradje i prilicno dug. Obicno se rep sijece, tako da 2/3 njegove originalne duzine ostaje. Rep treba da je dobro odlakan, bez lomova i podlake. Samo prirodan, neotsjecen rep je dozvoljen u zemljama gdje je rezanje repa zabranjeno.


I zadnje i prednje noge treba da se krecu u ravnini.

Prednji dio:
Ramena: Moraju biti fina, ravna sa nagibom.
Koljena: Slobodno se krecu, no ne u stranu.
Prednje noge: Umjereno duge, perfektno ravne, kostunjave sa mnogo misica.
Putiste: Kratko i ravno, jedva uocljivo.

Zadnji dio: Treba da je jak i misicav.
Bedra: Snazna.
Koljenski zglob: Umjereno savijen.
Skocni zglob: Blizu povrsine.

Stope/Sape: Treba da su jake, snosljivo zaokrugljene, umjerene velicine, prsti pravo usmjereni, crni nokti su pozeljni. Jastucici jaki bez ispucanosti i zuljevitih cvorova.

Pokret: Prednje i zadnje noge nosene pravo i paralelno, koljena se krecu paralelno sa linijom tijela, ne u stranu.

Krzno:

Dlaka: Treba da je gusta i zicana po teksturi, dajuci izgled lomljene dlake, a ipak lezeci ravno; dlaka tako blizo i gusto lezi jedna drugoj da kada se razmakne rukama, koza se ne vidi; nije meka i svilenasta i ne preduga da sakrije liniju tijela, specijalno u zadnjem dijelu; bez lokni. Dlaka na licu je ista, ali kraca (oko 3/4 cm duga), gotovo ravna; na bradi je jedina duga dlaka (a duga je samo u poredjenju sa ostalim) koja je dozvoljena u karakteristikama. Noge nemaju podlaku i pokrivene su, kao i glava, jakom dlakom, ne suvise dugom.

Boja: Mora biti jednobojan, crven, psenicno-crven, ili zuto.-crven. Bijel ponekad na grudima. Bijela boja se cesto srece na jednobojnim rasama.

Velicina: Visina u gremenu je oko 45.5 cm, a tezina kod muzjaka 12.5kg, a kod zenki 11.4kg.

Greske:
Bilo koje odstupanje od navedenih tacaka trebalo bi se smatrati greskom, a ozbiljnost greske treba da je u proporciji sa odstupanjem od navedenog standarda.

Eliminisuce greske:

Nos: Bilo koja boja sem crne.
Vilica: Suvise isturena ili uvucena.
Boja: Bilo koja sem navedenih. Mala bijela oznaka na grudina je dozvoljena.
Sape: Pukotine ili zuljevite cvrge na jastucicima.

Muzjaci moraju imati dva vidno spustena testisa.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Irski modri terijer

Irski modri terijer

irskimodriterijerwg6.jpg


Irski modri terijer Čvrst je i veliki terijer, mišićavog i skladnog tela, usklađenih pokreta. Pozornost izaziva njegova plava dlaka. Ima dugu glavu sa snažnom vilicom koju ističe i frizura odnosno obrve, duga dlaka na nosnoj ravni i brada. Njuška je crna. Prsa su duboka, vrat snažan, leđa ravna i razmerno kratka. Rep je i kupiran na dve trećine dužine i nošen uspravno. Dlaka je svilena, meka i bujna, lepo nakovrđana. Dozvoljene su sve nijanse plave boje. Dlaka na kraju može biti crna. Visina od 46 cm do 49 cm, telesna težina od 15 Kg do 17 Kg. Irci kažu da su posebno ponosni na dva simbola i to detelinu i modrog terijera. Ovaj terijer potiče sa planine Kerry na jugozapadu Irske. Tamo ga nazivaju plavi kavalir i cene ga kao lovačkog psa, tamanitelja pacova, čuvara stada i dvorišta, pa i kao policijskog psa. Kinološki savez Irske priznao ga je 1913. godine, a 1922. godine su ti psi uznemirili gledaoce Cruftove izložbi u Londonu ne zbog dlake koju onda nisu šišali već zbog divlje oštrine. Kod novijih kerrya je oštrina malo popustila. Nakon te izložbe počeli su ih šišati, ali brada u početku nije bila tako izrazita. Modra boja pojavila se nekoliko godina kasnije. Kerry je privržen i vrlo bistar pas. Dok je mlad treba ga naućiti da ne grize za vreme igre, jer kao odrastao pas može postati neprijatan štipavac. Dobar je čuvar, veoma oštar i može raditi ispite odbrambenih pasa.



Izvor: B.Aksentijević
 
Natrag
Top